sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Kopke 20 Years Old Tawny ja Karhukakkua

Kopke 20 Years Old Tawny 
 © Jukka Björn


CastasTouriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca

Väri: Keskisyvä mahonki

Tuoksu: Mantelia, pähkinää, luumua, rusinaa, taatelia, oksidoitunut

Maku: Makea, vahvat hapot, luumua, rusinaa, taatelia, viikunaa = sekametelisoppa, pähkinäisyyttä, hunajaa


Täyteläisen hedelmäinen. Sokeria tässä portissa on ihan riittävästi, mutta voimakas hapokkuus teki juomasta kuitenkin raikkaan oloisen. Tasapainoinen kokonaisuus.

Saksalainen diplomaatti Cristiano Kopke ja hänen poikansa Nicolau perustivat Douron ensimmäisen portviinitalon vuonna 1639. Kopke-portviinitalo oli useiden vuosien ajan suvun hallinnassa, kunnes he joutuivat luopumaa siitä toisen maailmansoda jälkeen. Tänä päivänä Kopke on Sogevinus yrityksen omistuksessa.


Karhukakku

4 dl                Vehnäjauhoja
4 dl                Sokeria
¾ dl               Tummaa kaakaojauhetta  
1 tl                 Ruokasoodaa
150 g             Voita
1 tl                 Vaniljasokeria
25 0 g            Maitorahkaa
2                    Kananmunaa

2 rkl               Voita
                      Kookoshiutaleita

Laita uuni kuumenemaan 175 °C. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi. Sekoita rahka, maito, munat ja voisula toisessa kulhossa. Yhdistä seokset haarukkavatkaimella hyvin sekoittaen.

Voitele rengasvuoka voilla ja jauhota kookoshiutaleilla. Kaada taikina vuokaan. Paista kakku uunissa noin tunnin verran. Anna kakun jäähtyä vuoassaan 15 min. Kumoa kakku ja ja jätä vuoka päälle, jotta kakku säilyy mehevänä.


Tätä yhdistelmää kannattaa kokeilla. Karhukakku on aika heviä tavaraa, mutta Kopken 20 vuotias Tawny on hyvä vastus. Portviinin alkoholipitoisuus ja hyvä hapokkuus auttavat portti pärjäämään täyteläisen kakun kanssa. Molempien makeus ja makujen syvyys tukevat toisiaan. Kakkun maku tulee hyvin esille ja portviini pysyy portviininä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti