lauantai 18. tammikuuta 2014

2011 Clos de L'Oratoire des Papes, Ogier

© Jukka Björn
AlueAOC Châteauneuf-du-Pape 

Tuottaja: Ogier

RypäleetGrenache 80%, Syrah 8%, Mourvedre 7%, Cinsault 5%

Ulkonäkö: Keskisyvä, rubiini

Tuoksu: Runsas, paljon ylikypsää marjaisuutta, vadelmaa, mansikkaa, boysenmarjaa, puolukkaa, neilikkaa, kanelia, tammea

Maku: Erittäin täyteläinen, vahvat hapot, pehmeät tanniinit, maku vastaa tuoksua, tasapainoinen ja elegantti, luumuinen, alkoholin poltetta


Viinin nimi tulee 1700-luvun pienestä oratoriosta, kappelista, joka sijaitsee aivan viinitarhan vieressä. Kappeli oli pyhitetty Saint Markille, joka oli viinitarhojen suojelija. Edelleenkin tämä pieni ja vanha oratorio on pyhiinvaelluskohde. Oratorian viinin, eli Clos de l'Oratoiren valmistus aloitettiin jo 1880-luvulla. Viiniä pidettiin myyttisenä sen pyhän taustan takia. Etiketti on pysynyt samanlaisena vuodesta 1926 lähtien.


Oratoire Saint Mark
www.chateauneufdupape.org

Ogier Caves des Papes on perustettu vuonna 1859. Viinitalo sijaitsee sijaitsee Châteauneuf-du-Papen (CdP) sydämessä, ja se on keskittynyt Rhônen alueen laatuviinien valmistamiseen.

Ogierin tarhoja
www.wine-pages.com

Clos de l’Oratoiren viinitarhaon kooltaan 25 ha. Valkoisia rypälelajikkeita viljellään 1,5 ha alueella. Köynnösten keskimääräinen ikä on yli 40 vuotta, eli mistää nuorista köynnöksistä ei ole kyse. Köynnökset sijaitsevat kolmella erilaisella maaperällä: galets roulés, ècolets calcaires ja safres."
Safres
http://tastelanguedoc.blogspot.fi

Galets roulés
http://commons.wikimedia.org
Ècolets calcaireshttp://tastelanguedoc.blogspot.fi
Historiankirjoihin ei ole jäänyt tietoa siitä, mitä rypälelajikeitta CdP´ssa  viljeltiin ennen 1700-lukua. Se tiedetään, että vuodesta 1808 lähtien alueelle istutettiin lähinnä paikallisia lajikkeita kuten Counoise, Picpoul ja Terret Noir ja uutta espanjalaista lajiketta Grenachea. Vuoden 1830 aikoihin alueelle istutettiin Syrahia, joka oli kotoisin Hermitagesta.
AC Châteauneuf-du-Papen alueella voidaan tai paremminkin sallitaan kasvattaa 13 eri lajiketta:
  • Punaiset: Mourvedre, Grenache, Syrah, Cinsaul, Counoise, Terret Noir, Muscadin ja Vaccarése (Brun Argenté)
  • Valkoiset: Picpoul, Roussanne, Picardin, Bourboulec ja Clairette

Vaccarèse 
http://de.wikipedia.org/
Bourboulec 
http://harvest2004.typepad.com


www.alko.fi

CdP:n viinipullo luotiin vuonna 1937 Syndicat des Propriétaires Viticulteurs de Chateauneuf-du-Pape´n järjestön presidentin Baron Pierre Le Roy´n toimesta. Pullo on bourgogne-tyylinen, johon on goottilaisella kohokirjoituksella kirjoitettu Chateauneuf du Pape Côntrolé -teksti. Tekstin alla on paavin hattu ja Saint Pierre´n avaimet.

Vuonna 1963 perustettiin La Fédération des Syndicats de Producteurs de Chateaneuf du PapeAikaisemmin suunnitellun viinipullon käyttöoikeudet siirtyivät uudelle järjestölle. Kaikki tuottajat eivät kuitenkaan halunneet liittyä uuden järjestön jäseniksi. He saivat oikeuden käyttää perinteistä pullomallia maksamalla järjestölle pienen korvauksen jokaisesta käyttämästään pullosta.

www.alko.fi
Vuonna 1960 oli perustettu kilpaileva viinintuottajajärjestö Syndicat Intercommunal de Défense Viticole de l'Apellation d'Origine Contrôée Châteauneuf-du-Pape, SIDVAOC. Alkuun molemmat järjestöt käyttivät samaa pullomallia, mutta monien oikeuskäyntien jälkeen SIDVAOC:n pullonkäyttöoikeudet evättiin. Järjestö suunnitteli uuden pullon nimeltä Mitrale. Siinä on paavin hattu vaihdettu piispan hatuksi. Mitrale-pullossa ei ole avaimia. On arvioitu, että yksi kolmasosa tuottajista käyttää tätä pulloa. 

nickonwine.com
Kiistojen vuoksi jotkut tuottajat loivat omat pullomallinsa. Château La Nerthe'n viinipullossa lukee kohokirjoituksella vain La Nerthe ja Château Rayas´in pullossa ei ole kohokirjoitusta vain etitetit.

www.vinateka.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti