Espanjalaiset punaviinit kypsytetään usein tammitynnyreissä.
Edullisten viinien kypsytystynnyrit ovat useimmiten valmistettu
amerikkalaisesta tammesta. Kalliimpien ja laadukkaampien viinien kypsyttämiseen
käytetään ranskalaista tammea, joka tuo viiniin vivahteisuutta, mausteisuutta
ja aromaattisuutta. Myös muitakin puulaatuja käytetään tynnyreiden
valmistetamisessa, kuten esim. kastanjaa ja Etelä-Amerikkalaista pyökkiä ja
mäntyä.
Mari Linna |
Viinin kypsyttämisen ensimmäisessä vaiheessa
käytettävät puutynnyrit eivät ole täysin ilmatiivitä. Tämän ansiosta viiniin
pääsee pieniä määriä happea, jonka ansiosta viinin kemiallinen koostumus
muuttuu ja tekee siitä samalla vivahteikkaamman.
Hapettumisen lisäki viinin kypsyttämiseen
vaikuttavat tynnyreissä käytettävät puulaadut ja paahtoasteet. Tynnyri
itsessään luovuttaa viiniin tanniinisuutta ja aromattisuutta, jotka sekoittuvat
hyvin hitaasti viinin omaan luonnolliseen tanniinisuuteen ja aromaattisuuteen.
Viiniä ei kypsytetä tynnyreissä liian pitkiä aikoja, jottei tynnyrin omat
karkeahkot tanniinit ja aromit peitä viinin ominaisuuksia.
Yleensä tynnyreiden, barrica, vetoisuus on 225 l. Se on
sama kuin mitä käytetään ranskalaisten viinien kypsttämiseen.
Torres, El Lloar Mari Linna |
Tynnyreitä säilytetään kellarissa, jonka
ympärivuotinen lämpötila on noin
5 °C. Ihanteellinen ilmankosteus on 75 %. Lämpötilan ja ilman kosteuden tulee pysyä mahdollisimman vakaana koko kypsytyksen ajan.
5 °C. Ihanteellinen ilmankosteus on 75 %. Lämpötilan ja ilman kosteuden tulee pysyä mahdollisimman vakaana koko kypsytyksen ajan.
Toinen ikääntymiseen liittyvä vaihe tapahtuu
pullossa. Tämä kypsytyksen viimeinen vaihe eroaa edellisestä
tynnyrikypsytyksestä siten, että happi ei osallistu kypsytysprosessiin
lainkaan.Pullokypsytyksen aikana viinin eri ainesosat, kuten
alkoholit, hapot ja vesi, reagoivat keskenään. Tänä aikana viinin täytyy saada
levätä tasaisissa olosuhteissa. Lämpötilan nopeat muutokset vakuttavat
kemiallisten reaktioiden etenemiseen negatiivisesti.
Pullokypsytysvaihe kestää useampien kuukausien
ajan, niin kauan kunnes viini saavuttaa halutut ominaisuudet.
Vino Joven
Viinistä käytetään myös nimeä Vino del Año. Viini tulee
markkinoille heti valmistumisen jälkeen. Sitä ei kypsytetä tammessa eikä
pullossa.
Vino de Crianza
Punaviiniä ikäännytetään vähintään 24 kk, josta 6 kk tammitynnyrissä ja 18 kk pullossa.
Rosee- ja valkoviiniä ikäännytetään vähintään 18 kk, josta 6 kk täytyy pitää tammitynnyrissä kypsymässä ja 12 kk pullossa.
Riojan alueella Crianzan tynnyrikypsytysaika on vähintään 12 kk ja 12 kk pullossa.
Reserva
Punaviiniä
ikäännytetään vähintään 36 kk, josta vähintään 12 kk tammitynnyrissä ja 24 kk
pullossa
Rosee- ja valkoviiniä ikäännytetään vähintään 18 kk, josta 6 kk tammitynnyrissä ja 12 kk pullossa.
Gran Reserva
Punaviiniä
ikäännytetään vähintään 60 kk, josta vähintään 18 kk tammitynnyrissä ja 42 kk pullossa.
Rosee- ja valkoviiniä ikäännytetään 48 kk, josta 6 kk tammitynnyrissä ja 42 kk pullossa.
Rosee- ja valkoviiniä ikäännytetään 48 kk, josta 6 kk tammitynnyrissä ja 42 kk pullossa.
Riojassa Gran Reserva -viinejä kypystetään 24 kk tammitynnyrissä ja 36 kk pullossa.
Nämä laatuluokat koskevat voin laissa määrättyjä vähimmäiskypsytysaikoja. Hyvin monet bodegat kypsyttävät viinejä vielä pidempään. Tämän ansiosta eri alueilla tuotetut viinit ovat hyvin yksilöllisiä.
Viinipullosta saattaa löytyä myös seuraavanlaisia merkintöjä.
Vino Noble
Viiniä ikäännytetään vähintään 18 kk, max 600 l tammiastiassa tai pullossa.
Vino añejo
Viiniä ikäännytetään vähintään 24 kk, max 600 l tammitynnyrissä tai pullossa.
Vino viejo
Viiniä ikäännytetään vähintään 36 kk.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti