lauantai 11. tammikuuta 2014

Espanjalaisten viinien ikäännyttämiseen perustuva laatuluokitus

Espanjalaiset viinit luokitellaan myös sen mukaan, kuinka kauan niitä on kypsytetty tammessa ja pullossa. Luokittelusta vastaa Vino de Calidad Producido en Región Determinada (VCPRD). Se on nimennyt jokaisen kypsytysajan, jonka viini pidetään tammitynnyrissä ja pullossa. Viinien tasalaatuisuuden saavuttamiseksi, jokaisen DO-alueen tulee noudattaa VCPRD:n laatimaa luokitusmenetelmää. 

Espanjalaiset punaviinit kypsytetään usein tammitynnyreissä. Edullisten viinien kypsytystynnyrit ovat useimmiten valmistettu amerikkalaisesta tammesta. Kalliimpien ja laadukkaampien viinien kypsyttämiseen käytetään ranskalaista tammea, joka tuo viiniin vivahteisuutta, mausteisuutta ja aromaattisuutta. Myös muitakin puulaatuja käytetään tynnyreiden valmistetamisessa, kuten esim. kastanjaa ja Etelä-Amerikkalaista pyökkiä ja mäntyä.

Mari Linna


Viinin kypsyttämisen ensimmäisessä vaiheessa käytettävät puutynnyrit eivät ole täysin ilmatiivitä. Tämän ansiosta viiniin pääsee pieniä määriä happea, jonka ansiosta viinin kemiallinen koostumus muuttuu ja tekee siitä samalla vivahteikkaamman.

Hapettumisen lisäki viinin kypsyttämiseen vaikuttavat tynnyreissä käytettävät puulaadut ja paahtoasteet. Tynnyri itsessään luovuttaa viiniin tanniinisuutta ja aromattisuutta, jotka sekoittuvat hyvin hitaasti viinin omaan luonnolliseen tanniinisuuteen ja aromaattisuuteen. Viiniä ei kypsytetä tynnyreissä liian pitkiä aikoja, jottei tynnyrin omat karkeahkot tanniinit ja aromit peitä viinin ominaisuuksia.

Yleensä tynnyreiden, barrica, vetoisuus on 225 l. Se on sama kuin mitä käytetään ranskalaisten viinien kypsttämiseen. 

Torres, El Lloar
Mari Linna


Tynnyreitä säilytetään kellarissa, jonka ympärivuotinen lämpötila on noin 
°C. Ihanteellinen ilmankosteus on 75 %. Lämpötilan ja ilman kosteuden tulee pysyä mahdollisimman vakaana koko kypsytyksen ajan. 

Toinen ikääntymiseen liittyvä vaihe tapahtuu pullossa. Tämä kypsytyksen viimeinen vaihe eroaa edellisestä tynnyrikypsytyksestä siten, että happi ei osallistu kypsytysprosessiin lainkaan.Pullokypsytyksen aikana viinin eri ainesosat, kuten alkoholit, hapot ja vesi, reagoivat keskenään. Tänä aikana viinin täytyy saada levätä tasaisissa olosuhteissa. Lämpötilan nopeat muutokset vakuttavat kemiallisten reaktioiden etenemiseen negatiivisesti.

Pullokypsytysvaihe kestää useampien kuukausien ajan, niin kauan kunnes viini saavuttaa halutut ominaisuudet.

  
Vino Joven
Viinistä käytetään myös nimeä Vino del Año. Viini tulee markkinoille heti valmistumisen jälkeen. Sitä ei kypsytetä tammessa eikä pullossa. 

Vino de Crianza
Punaviiniä ikäännytetään vähintään 24 kk, josta 6 kk tammitynnyrissä ja 18 kk pullossa.

Rosee- ja valkoviiniä ikäännytetään vähintään 18 kk, josta 6 kk täytyy pitää tammitynnyrissä kypsymässä ja 12 kk pullossa.

Riojan alueella Crianzan tynnyrikypsytysaika on vähintään 12 kk ja 12 kk pullossa.

Reserva
Punaviiniä ikäännytetään vähintään 36 kk, josta vähintään 12 kk tammitynnyrissä ja 24 kk pullossa

Rosee- ja valkoviiniä ikäännytetään vähintään 18 kk, josta 6 kk tammitynnyrissä ja 12 kk pullossa.

Gran Reserva
Punaviiniä ikäännytetään vähintään 60 kk, josta vähintään 18 kk tammitynnyrissä ja 42 kk pullossa.

Rosee- ja valkoviiniä ikäännytetään 48 kk, josta 6 kk tammitynnyrissä ja 42 kk pullossa.

Riojassa Gran Reserva -viinejä kypystetään 24 kk tammitynnyrissä ja 36 kk pullossa.

Nämä laatuluokat koskevat voin laissa määrättyjä vähimmäiskypsytysaikoja. Hyvin monet bodegat kypsyttävät viinejä vielä pidempään. Tämän ansiosta eri alueilla tuotetut viinit ovat hyvin yksilöllisiä.


Viinipullosta saattaa löytyä myös seuraavanlaisia merkintöjä.

Vino Noble
 Viiniä ikäännytetään vähintään 18 kk, max 600 l tammiastiassa tai pullossa.

Vino añejo
 Viiniä ikäännytetään vähintään 24 kk, max 600 l tammitynnyrissä tai pullossa. 

Vino viejo
 Viiniä ikäännytetään vähintään 36 kk.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti