tiistai 21. tammikuuta 2014

DO Conca de Barberá

DO-alue perustettu: 1985
Viljelyala: 5 600 ha
Satomäärä: 12000 kg/ha
Tuotantomäärä: 70 hl/ha
Tuotantomäärä 2007: 25 767 hl
Aurinkotunnit/vuosi: 2 500 h
Keskimääräinen sademäärä: 500 mm
Keskilämpötila: 14 °C
Viinitarhojen korkeus merenpinnasta: 300–700 m
Viinitilojen määrä: 22 kpl

Do Conca de Barberán viininviljelyalue sijaitsee Etelä-Kataloniassa Tarragonan ja Lleidan maakuntien välissä. Suurin osa viinitarhoista on Montblanc kaupungin ympäristössä. Alueella virtaavat joet Francolí ja Anguera. 

Viinitarhoja ympäröivät vuoristot suojaavat viinitarhoja mereltäpäin tulevilta tuulilta. Pohjoisessa suojaa antavat vuoret  Serra de Montclar, Codony  ja  Serra de Comalats. Itätuulten voimakkuutta vähentävät vuoret Serra de Miramar ja Cogulló. Serra de Prades sijaitsee etelässä ja idässä ovat vuoret Serra del Tallat ja Serra de Vilobí

Les Murales -tarha, Vimbodí, Conca de Barberà, Tarragona
Kuva: Torres

Viinitarhat ovat suurimmaksi osaksi melko nuoria. Vähemmän lupaavia lajikkeita ovat yhä useammin korvattu toisilla laadukkaampia.Alueen viinintuottajat ovat alkaneet kasvattamaan uusia tummia ja vaaleita -rypälelajikkeita, mm. Cabernet Sauvignon, Merlot ja Pinot Noir, vanhojen perinteisten lajikkeiden rinnalla.

Cava-talot ovat kiinnostuneita alueesta, koska sen 500 m korkeudella sijatsevat kalkkipitoiset viljelymaat
tuottavat runsaan hedelmäisiä ja raikkaita viinejä. Alue tunnetaankin etupäässä raikkaista ja nuorista valkoviineistä.

Vain pieni osa viinintuotannosta hyväksytään DO-luokkaan.


Ilmasto
DO Conca de Barberáa ympäröivä vuoristo suojelee alauetta tuulilta ja alueella vallitsee välimerellinen ilmasto. Tämä tarkoittaa sitä, että kesät ovat todella kuumia 35 °C ja talvet leutoja, jolloin saattaa olla vähän pakkasta.. Alueen ilmankosteus on hieman korkeampi kuin ympärillä olevilla alueilla.

Myöhään keväästä esiintyy usein hallaa, joka aiheuttaa ongelmia korkeammalla sijaitsevilla viinitarhoilla. Sateet tulevat pääasiassa syksyllä.


Maaperä
Maaperä koostuu pääosin tummasta kalkkimaasta, joka on melko irtonaista ja vähäravinteista. Siera de Predesin vuoren rinteillä olevassa maassa on liuskekiviä.

Grans Murelesin tarhoja
Kuva: www.wineanorak.com


Rypälelajikkeet
Mazuelo
Kuva: http://us.riojawine.com
Tärkeimmät tummat lajikkeet:
Trepat, Tempranillo

Sallitut tummat lajikkeet:
Garnacha, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Mazuelo

Tärkeimmät vaaleat lajikkeet:
Macabeo, Parellada

Sallitut vaaleat lajikkeet:
Chardonnay, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Garnacha ja Moscatel

Kokeelliset vaaleat lajikkeet:
Viognier

Viininviljely
Suurin osa viinitarhoista sijaitsee historiallisen Montblac kaupungin ympäristössä. Viljelyalue sisältää 14 maakuntaa Tarragonan provinssin pohjoispuolella.

Pobletin luostari Montbalncin kaupungissa
Kuva: http://en.wikipedia.org

Viinitarhat on istutettu Francoli ja Ganguera jokien laaksoon. Laakson ympärillä on kolme vuoristoa; pohjoisessa Sierra de Tallat, idässä Sierra de Miramar ja etelässä Sierra de Prades.
Viljelymaasto on hyvin kumpuilevaa. Maanpinnan korkeus vaihtelee 350–400 metrin välillä.

Vanhat köynnökset on leikattu ja sidottu istutettu en vaso –muotoon.

En vaso
Kuva: http://terrapersonas.blogspot.fi

Uudet köynnökset on leikattu ja sidottu espalier-muotoon

Espaleir muotoon sidotuista ja leikatuista viiniköynnöksistä ei löytynyt kuvaa, vaikka kuinka etsin. Jouduin nyt tyytymää kuvaan, jossa omenapuu on sidottu tähän muotoon. Pääasia on, että idea selviää.

Espalier
Kuva: www.urbanton.com

Istutustiheys on 2 000–2 500 köynnöstä/ha. Suurin sallittu istutustiheys on 4 500 köynnöstä/ha.

Viinit
DO Conca de Barberá alueella tehdään valko-, rosé- ja punaviinejä.

Valkoviinen osuus tuotannosta on kaksi kolmasosaa. Punaviinien osuus on kasvamassa. Rosét tehdään paikallisesta Trepat-lajikkeesta

Macabeosta ja Parelladasta tehdyt valkoviinit ovat kevyitä, väriltään kirkkaan vaalean keltaisia, hedelmäisiä ja alkoholipitoisuus on alhainen. Molemmista lajikkeista tehdään myös sekoiteviinejä Chardonnayn kanssa. Sekoiteviinit ovat täyteläisempiä kuin lajikeviinit.

Rosét ovat kevyitä, hedelmäisiä, heleitä vadelman ja pinkin värisiä.

Nuoret punaviinit ovat keveitä, mutta aromikkaita. Osa punaviineistä ikäännytetään tammitynnyreissä ja näin viineihin saadaan täyteläisyyttä ja kompleksisuutta.


Celler Escoda Sanhuja S.L   
www.comunicacionempresarial.net 
Llovera 50, 4321 Reus
http://en.celler-escodasanahuja.com/


Joan Ramón Escoda ja hänen vaimonsa Carmen Sanahuja aloittivat luomuviinin viljelyn vuonna 1997. Vuodesta 2003 lähtien tilaa on viljelty biodynaamisten oppien mukaisesti. Reilun 7 ha viinitarhassa viljellään useita eri laijikkeita: Pinot Noiria, Cabernet Francia, Merlota, Garnachaa, Cariñenaa ja Chenin Blancia. Tarhat sijaitsevat Prenefeta vuoren alarinteillä 450-600 m korkeudessa. Tarhojen maaperä on kalkkipitoista.

Nas del Gegant
Cabernet Franc, Cariñena, Garnacha, Merlot

http://en.celler-escodasanahuja.com/

Coll del Sabater
Cabernet Franc, Merlot
http://en.celler-escodasanahuja.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti