perjantai 24. tammikuuta 2014

DO Empordà-Costa Brava

DO-alue perustettu: 1975
Viljelyala: 2 020 ha
Satomäärät: 7 000 kg/ha
Tuotantomäärät: 49 hl/ha
Tuotantomäärä 2011: 75 221 hl
DO-viinien tuotantomäärä 2011: 63 959 hl
Aurinkotunnit/vuosi: 2 400 h
Keskimääräinen sademäärä: 600 mm
Lämpötila: 1–29 °C
Viinitarhojen korkeus: Merenpinnasta - 200 m
Viinitilojen määrä: 49 kpl


DO Empordà sijaitsee koillisessa aivan Ranskan rajan pinnassa. Alue jakaantuu kahteen pääalueeseen Alt Empordà ja Baix Empordà. Nämä kaksi aluetta jakaantuvat 48 kuntaan.
Alt Empordàn viljelyalueet sijaitseva Firueresin kaupungin pohjoispuolella, josta ne levittyvät kohti Ranskan rajaa. Viinitarhojen suojana ovat Sierra de Rodes- ja Las Alberas -vuoristot. Pohjoissessa sijaitsevat Pyreneiden poimuvuoristo ja lännessä oleva Välimeri rajaavat Alt Empordàn viininviljelyalueet.
Baix Empordàn tarhat ovat sijaitsevat kolmella eri ylängöllä. Pohjoisesta löytyy Montgrì, lounaasta Gavarres ja lännestä rannikon läheisydestä Begur
Aluella virtaavat joet nimeltä Muga, Llobregat ja Manol.

Historia
Alue on ollut erittäin tärkeä Espanjan viininvalmistuksen historiassa. Empordà-Costa Bravan alueella tuotettiin keskiajalta lähtien luonnonmakeita väkevöityjä viinejä Garnatxa- eli Garnacha -lajikkeesta. Tyyli oli hyvin vastaavanlainen kuin naapurimaan Ranskan valmistamat Banyulsit. Toinen huomattava juoma oli alkohopitoinen rancio-viini. Molempia viinejä valmistetaan alueella vieläkin, mutta en eivät ole enää niin merkittävässä asemassa kuin ennen.
DO Empordà-Costa Bravan alue on ollut vuosien ajan pysähtyneessä tilassa, eikä viininvalmistamisen kehttämiseen juurikaan ole panostettu. Alueella tehtiin tuohon aikaan paljon roséta. Viime vuosina on alueen viininviljelyä ja -valmsitamista alettu kehittämään ja nykyaikaistamaan. Tarhoille on istutettu punaisia ranskalaisia lajikkeita, joista valmistetaan viiniä nykyaikaisin menetelmin. Viiniä sekoitetaan osittain kotimaisten Garnchan ja Cariñenan kanssa, josta saadaan valmistettua pyöreitä ja tasapainoisia viinejä.


Ilmasto
Alueella on välimerellinen ilmasto. Keskilämpötila on 16 °C. Talvella lämpötila laskee 1.5 °C. Kesällä lämpöä on lähes 30 °C. Kylmä pohjoisesta virtaava Tramontana-tuuli viilentää aluetta.


Maaperä
Alueen maaperä on väriltään ruskeaa ja se sisältää paljon kalkkikiveä.

www.doemporda.cat

Rypälelajikkeet
Tärkeimmät tummat lajikkeet: Cariñena, Garnacha
Sallitut tummat lajikkeet: Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Cabernet Franc, Monastrell, Garnacha Peluda

Tärkeimmät vaaleat lajikkeet: Macabeo, Garnacha Blanca, Moscatel de Alejandría
Sallitut vaaleat lajikkeet: Moscatel, Gewürztraminer, Macabeo, Chardonnay, Xarel-lo, Malvasia, Picapoll Blanc, Sauvignon Blanc


Viininviljely
Viinitarhat sijaitsevat Pyreneitten vuoriston ja meren välissä. Ne nouseva rannikolta aina 200 m korkeuteen saakka. 

Suurin osa viineistä kasvaa puskamallisina, joka on useiden kokeilujen jälkeen todettu parhaimmaksi kasvatusmalliksi. Köynnösten kasvatusmuoto antaa hyvän suojan alueen voimakkaita tuulia vastaan.

Mas Estela, Epordà-Costa Brava
www.pinard-de-picard.de


Viinit
Castillo Perelada 5 Fincas Reserva
DO Empordà
Kuva: Alko
Cariñenasta ja Garnacha tehdään kirsikanpunaista roseeviiniä. Suurin osa 
DO-tiloista valmistaa lajikeviinä Sauvignon Blancista, Cabernet Sauvignonista ja Merlosta. Näistä lajikkeista tehdään myös sekoiteviineä paikallisten lajikkeiden kanssa. Punaviinien osuus tuotannosta on noin 60 %. Roseen osuus on 17 % ja valkoviinien 19 %. Lopusta 4 % tehdään makeita viinejä Garnacha ja Muscat -lajikkeista.

1980-luvulla moni tuottaja alkoi tehdä joka syksy uuden sadon viiniä nimeltä Vino Novel del Ampurdan tai Vi Novell de l'Emporda Catalan, joka vastaa Beaujolais Nouveau -viiniä. Viini on hyvin suosittua kotimaassaan, mutta sitä ei juurikaan myydä ulkomaille.

Alkon vakiovalikoimasta löytyy vain yksi viini DO Empordàn alueelta. 2009 Castillo Perelada 5 Fincas Reserva on muhkean täyteläinen, josta läytyy kuivattuja hedelmiä, nahkaisuutta, tammisuutta ja vaniljaisuutta. Viiniin on käytetty ainakin neljää eri rypälettä Garnatxaa, Syrahia, Monastrellia ja Samsóta. 


Mitä on rancio?
Sana rancio tulee Portugalin kielestä ja se tarkoittaa kypsymisvaiheessa olevaa portviiniä. Rancio-nimi on käytössä Espanjassa Katalonian alueella ja Ranskassa Roussillonissa. Nimi tarkoittaa väkevöityä viini, joka on maderoitunut.
Yleensä ranciot kypsytetään tammitynnyreissä. Ensimmäiset kypsytysvuodet tynnyrit pidetään varastossa, jonka jälkeen ne siirretään kahdeksi vuodeksi ulos auringonpaisteeseen. Vuosien kypsyttämisen ansiosta ranciot ovat hyvin intensiivisen aromikkaita, perinteikkäällä tavalla valmistettuja väkevöityjä viinejä.

Ranciot jaetaan neljään eri pääryhmään.

Rancio 1
  • Kypsytysaika: 10–15 vuotta
  • Aromit: Oksidoituneisuutta, vaniljaisuutta, tammea, kuivatettuja ruusuja, pähkinää, mausteisuutta
Rancio 2
  • Kypsytysaika: 17–22 vuotta
  • 100 % vaaleasta Garnachaste
    valmistettua  ranciota.
    www.epicure-wines.com
  • Aromit: Kukkaisuutta, jasminia, suklaata, kuivattuja hedelmiä, karria, sahramia, inkivääriä 
Rancio 3
  • Kypsytysaika: 30–40 vuotta
  • Aromit: Tawny Portia, eukalyptysta, sikarilaatikkoa, ikääntynytta muscat-viiniä, muskottipähkinää, seetriä
Rancio 4
  • Kypsytysaika: 50–60 vuotta
  • Aromit: Kukkaisuutta, eksoottisia hedelmiä, passionia, lyscheetä, erilaisia puun aromeita

http://unionranciosanonimos.blogspot.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti