sunnuntai 12. tammikuuta 2014

DO Catalunya

DO Catalunya kattaa koko viiniä viljelevän Katalonian. Tiedot ovat vuodelta 2012.

DO-alue perustettu: 1999

Viljelyala: 54 233 ha
Satomäärä/tummat: 10 000 kg/ha
Satomäärä/vaaleat: 12 000 kg/ha
Tuotantomäärä/tummat: 70 hl/ha
Tuotantomäärä/vaaleat: 84 hl/ha
Tuotantomäärä: 530 000 hl
Aurinkotunnit/vuosi: 2 500 h
Keskimääräinen sademäärä: 350–600 mm
Keskilämpötila: 14–15 °C
Viinitarhojen korkeus merenpinnasta: 350–400 m
Viinitilojen määrä: 200 kpl


DO Catalunya
  1. Alella
  2. Catalunya
  3. Conca de Barberà
  4. Costers del Segre
  5. Empordà
  6. Montsant
  7. Penedès
  8. Pla de Bages
  9. Priorat
  10. Tarragona
  11. Terra Alta
  12. Cava

”Espanjan koilliskolkassa sijaitseva Katalonia muodostaa Välimeren, Pyreneiden ja Aragonian rajaaman kolmion. Alueen keskus on Barcelonan kaupunki. Viinintuotannon keskuksia ovat Vilafranca del Penedès, Tarragona, Sant Sadurní d’Anoia ja Lleida. Maisemallisesti Katalonian pohjoisosaa hallitsee alarinteiltään metsäinen Pyreneiden vuorijono. Idässä rannikolla maasto on alavaa ja alueella on paljon hedelmä-, oliivi- ja viinitarhoja. Läntinen Katalonia, alueen sisämaa, on karua ja vuoristoista. Barcelonan luoteispuolella kohoaa Katalonian maamerkki Montserratin-vuori luostareineen.


Montserratin vuoristoa
© Mari Linna

Katalonian ilmasto on vaihteleva. Rannikolla vallitsee tyypillinen lämmin Välimeren ilmasto. Korkealla sijaitsevat Katalonian sisäosa on tyypillistä mannerilmastoaluetta, vuorten estäessä merellisen ilmamassan pääsyn alueelle. Rannikon ja sisämaan väliin jää vielä ns. väli-ilmasto vyöhyke. Maaperä on karua ja sisältää vain vähän orgaanista ainesta. Monin paikoin esiintyy kalkkia.”

Historia
Arkeologisten tutkimusten mukaan, ovat kreikkalaiset puristaneet Espanjan ensimmäisen viinin nykyisen Empordá-Costa Brava DO-alueella. Roomalaiset keisarit ovat nauttineet Alellan DO-alueelta peräisin olevia viinejä. Keisarien ansiosta alueesta tuli kuuluisa.

Espanjan nykyaikainen viinin viljely alkoi yli 100 vuotta sitten Penedèsissä, kun pullokäymismenetelmä tuotiin Champagnesta maahan cavan valmistusta varten.

1970-luvulla luotiin perusta ajanmukaiselle viininvalmistukselle. Samalla luotiin tekniset normit, joiden noudattamista pidetään nykyään kaikkialla itsestäänselvyytenä. Suurin osa tuottajista tuotti hyvälaatuista viiniä, mutta huippulaadut olivat harvinaisempia.

Katalonian eri alueet ovat historialtaan ja ilmastoltaan hyvin samantyylisiä. Tästä huolimatta DO-alueiden kehitys on tapahtunut eri tavoilla. Katalonia kuuluu maailman dynaamisimpiin viinintuottaja-alueisiin, joka viimeisimpiä saavutuksia on ollut kattoalkuperänalueen luominen. VCPRD Vino de Calidad Producido en Región Determinada Cataluña -kattoalue käsittää alueen kaikki yhdeksän DO-viininviljelyaluetta. Merkintä takaa, että laatuviinit tulevat määrätyltä tuotantoalueelta.

Katalonialaisia on aina pidetty edistyksellisinä viinintekijöinä. He ovat ensimmäisenä Espanjassa aloittaneet kansainvälisten lajikkeiden viljelyn. Katalonialaiset ovat onnistuneet tekemään laadukkaita sekoiteviinejä omista perinteisistä rypälelajikkeista ja Cabernet Sauvignonista. Vuonna 1979 Torres herätti huomota Torres Gran Coronas Black Label sekoiteviinillä, jossa oli käytetty Cabernet Sauvignonia, Tempranilloa ja Monasterllia.

Torresin El Llorarin viinitarhoja DOCa Prioratin alueella© Mari Linna

Nykyaikaisten viininviljely ja –valmistusmenetelmien lisäksi pieniltä DO-alueilta löytyy vinos rancioseillan valmistajia. Kyseessä on Garnacha Blancasta tai Tintasta puristettu viini. Rypäleet on korjattu ylikypsänä. Rypäleistä saatu mehu on säilytetty monta vuotta suurissa tynnyreissä ilman lisättyä viinialkoholia.

Jotkut viininviljelijät valmistavat edelleenkin makeaa viiniä, jota kutsutaan nimellä vino generoso. Sen valmistuksen aikana alkanut käyminen pysäytetään lisäämällä alkoholia, niin että jäljelle jää suuri määrä jäännössokeria.

Maantiede
Katalonia rajoittuu pohjoisessa Pyreneiden vuoristoon, ja sitä edeltävään vuoristoiseen niin sanottuun Esi-Pyreneiden alueeseen. Pyreneiden korkeimmat huiput alueella yltävät noin 3 000 m. Katalonian länsiosissa on laaja ylänkö, meseta, joka muuttuu vaihtelevammaksi rannikkoa lähestyttäessä. Ylänköä rikkovat useat jokiuomat, kuten Ebro.

Ilmasto
Suurin osa Kataloniaa kuuluu lauhkeaan välimerelliseen ilmastoalueeseen, vain Aranin laakso kuuluu atlanttiseen ilmastoon. Kesät ovat kuumia ja suhteellisen kuiva, talvet ovat leutoja. Sademäärät ovat suurimmillaan keväisin ja syksyisin, jolloin sateet voivat tulla rankkasateina. Sisämaan ja rannikon ilmastossa on selviä eroja. Sisämaassa ilmasto on mannermaisempi, kesät kuumia ja kuivia ja talvet viileitä. Rannikolla lämpöerot tasoittuvat. Vuoristossa noin 1 500 metrin yläpuolisille alueille sataa talvisin pysyvä lumikerros. Korkeimmilla huipuilla vallitsee ns. alppi-ilmasto.

Rypälelajikkeet
Xarel-lo
Lähde: svenskvinblogg.se

DO Catalunya -viineissä voidaan käyttää 35 eri rypälelajiketta.

Vaaleat lajikkeet: Albarinho, Chardonnay, Chenin Blanc, Gewürztraminer, Macabeu, Malvasia, Malvasia
de Sitges, Moscatell (d’Alexandria ja de Frontignan), Parellada, Pedro Ximénez, Picapoll Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Sumoll Blanc, Xarel-lo, Viognier ja Vinyater.

Tummat lajikkeet: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Garnatxa Negra, Garnatxa Peluda, Garnatxa Roja (Garnatxa Gris), Garnatxa Tintorera, Merlot, Monastrell, Petit Verdot, Picapoll Negre, Pinot Noir, Samsó (Carinyena), Sumoll, Syrah, Trepat ja Ull De Llebre.


Ajankohtaista viinialueesta
”Katalonian on pitkään tunnettu Espanjan viininviljelyn koekenttänä, joka osaa hyödyntää viimeisen viiniteknologian. Alueen viinilaki on ollut muuta Espanjaa joustavampi, sallien mm. ranskalaisten lajikkeiden viljelyn rinnan espanjalaisten lajikkeiden kanssa. Keinokastelun uudet menetelmät, jotka ovat astuneet voimaan koko Espanjassa kehitettiin Kataloniassa.

Viinilain joustavuutta kuvaa hyvin kahden viimeisen laatuviinialueen vertailu.

DO Catalunya mahdollistaa väljänä alueellisesti tärkeiden brandiviinien valmistuksen. DO Montsant on puolestaan Tarragonan laatuviinialueesta lohkaistu tiukkaan säädelty erikoisalue. Alueen tuottajat myyvät viininsä tila- ja palstaviineinä. Kehityksen myötä monen DO-alueen arvostus on muuttunut täysin mm. Conca de Barberá tunnettiin ennen vain halpaa, Cavan valmistukseen tarkoitettua, valkoviiniä tuottavana alueena. Nykyisin alueella toimii lukuisia arvostettuja viinitiloja. Katalonian viinintuottajat muodostavat erikokoisina kiinnostavan kokonaisuuden.”

Viinityypit
”Katalonian tuotannosta kuohuviinit muodostavat suurimman tuoteryhmän 50 % osuudellaan. Punaviinin tuotannon osuus on 25 %, valkoviinin 15 %, roseen osuus on 7 % ja väkevän viinin 3 %.

Kripta
Augusto Torello Mata
© Mari Linna
Cava on Katalonian tärkein tuote. Cava valmistetaan samppanjamenetelmällä ja se on perinteisesti valmistettu kolmesta lajikkeesta Parellada, Macabeo ja Xarel-lo. Viime vuosina lajikkeistoon on otettu mukaan mm. Chardonnay ja Pinot Noir. Cavan makeus vaihtelee, mutta yleisimmin se on kuivaa tai kuivahkoa. Lajike viinit ovat yleistymässä.

Punaviinit vaihtelevat paljon tyyliltään ja koostumukseltaan. Catalunya-nimikkeellä myydään lähinnä Garnachan/Mazuelo pohjalle rakennuttaja punaviinejä. Alueista Penedès, Costers del Segre tuottavat paljon lajikeviinejä ja ranskalais-espanjalaisia sekoituksia. Viineissä aistii usein tammikypsytyksestä tulevia aromeita. Yleisimmät lajikeviinit ovat Merlot, Cabernet Sauvignon ja Tempranillo. Priorat on erikoistunut täyteläisten ja runsasmakuisten punaviinien valmistukseen.

Valkoviineistä vanhat klassisesta sekoituksesta (Macabeo, Parellada, Xarel-lo) valmistetut viinit myydään punaviinein tavoin DO Catalunya -merkinnällä. Klassisen sekoituksen rinnalle on noussut Chardonnay, josta valmistetaan sekä aromikasta tammittamatonta viiniä että voimakasta tammifermentoitua viiniä. Tunnettuja Chardonnayn tuotantoalueita ovat Penedès, Conca de Barberá, Costers del Segre ja Tarragona.

Empordà - Costa Brava tunnetaan erityisesti mehevistä roseeviineistään. Tarragonan erikoisuus ovat väkevöidyt porttyyppiset viinit. Katalonian alueella tuotetaan myös väkevöityjä muscatviinejä.”

Tyyppiviinit
”Katalonian tyyppiviinejä ovat toisaalta vanhat perinteiseen rypälesekoitukseen nojautuvat valko- ja punaviinit ja toisaalta uudet lajikeviinityypit, joista osa on tullut Kataloniaan jäädäkseen. Katalonian perinteiset sekoiteviinit myydään yksinkertaisesti nimellä tinto tai blanco tai jollakin brandinimellä ilman lajikemainintoja. Osa viineistä kantaa kypsytysastemerkintää. Lajikeviinejä tuotetaan nykyisin kaikilla DO-alueilla. Vanhimmat perinteet on luonut Penedès Cabernet Sauvignonilla ja Chardonnaylla.

Cava on tyypillisimmillään kuivaa ja se on valmistettu kolmesta perinteisestä lajikkeesta sekoittaen yhtä paljon kutakin.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti