Kuva: www.winesfromspain.com |
Viljelyala: 4 700 ha
Luomuviljely: 39 ha
Satomäärä: 16 000 kg/ha
Tuotantomäärä: 120 hl/ha
Tuotantomäärä 2010: 89 150 hl
Aurinkotunnit/vuosi: 2 800 h
Keskimääräinen sademäärä/vuosi: 385–450 mm
Keskilämpötila: 14 °C
Viinitarhojen korkeus merenpinnasta: 250–700 m
Viinitilojen määrä: 37 kpl
Kuva: www.winesfromspain.com |
Lleidan maakunnan ainoa suojatun alkuperämerkinnän omistava viininviljelyalue on saanut nimensä Serge-joelta. Costers del Sergen viininviljelyalue syntyi Manuel Raventósin aloitteesta, joka perusti aluelle Raimat-nimisen tilan. Rakennusprojekti aloitettiin vuonna 1914 ja useimmat viiniasiantuntijat pitivät ajatusta aivan hulluna ja kannattamattomana. Tilaa ympäröivä maa-aines oli erittäin suolapitoista ja lähes aavikkomaista. Tästä syystä sadoille hehtaareille oli tuotava tervettä täyttömaata. Raventós rakensi ostamilleen mailleen 100 km pituisen kastelujärjestelmän, joka mahdollisti viinin viljelyn. Hän havaitsi, että Serge-joen rannoilla kasvavat köynnökset tuottavat hyvin maukkaita ja erittäin hapokkaita rypäleitä.
Uhkarohkea yritys onnistui. Tänä päivänä alueella tuotetaan persoonallisia viinejä, jotka eivät välttämättä ole periteisten espanjalaisten viinien kaltaisia. Paikallisia lajikkeita sekoitetaan usein rankalaisten lajikkeiden kanssa. Alueella on oikeus cavan valmistamiseen.
Ala-alueet
Artesa de Segre, Garrigues, Pallars Jussà, Raïmat, Pallars Jussà, Valls del Riucorb ja Urgell
Kuva: www.winesfromspain.com |
Ilmasto
Alueen ilmasto on mannermainen. Yö- ja päivälämpötilojen välillä on suuria vaihteluja. Talviaikaan saattaa olla pakkasia. Vuotuinen sademäärä on 450 mm. Lännessä olevan Léridan alueen sademäärä on 300 mm. Kevät hallat ja raekuurot aiheuttavat ongelmia alueen viininviljelylle.
Kuva: www.costersdelsegre.es |
Maaperä
DO Costa del Sergen viinitarhat ovat maantieteellisesti hajallaan ja tarhojen maaperäkoostumukset vaihtelevat. Yleisesti pintakerros koostuu hiekasta ja kalkkikivestä.
Kuva: www.20minutos.es |
Rypälelajikkeet
Tärkeimmät tummat lajikkeet:
Garnacha Tinta, Tempranillo (Ull de Llebre), Cabernet Sauvignon, Merlot, Monastrell, Trepat, Samsó, Pinot Noir, Syrah
Tärkeimmät vaaleat lajikkeet:
Moscatel de Grano Grueso o de Alejandría, Malvasia, Subirat Parent, Gewürztraminer
Kokeelliset vaaleat lajikkeet:
Müller-Thurgau
Viininviljely
Viininviljelyalueet sijaitsevat Lleidan maakunnassa. Ala-alueet sijaitsevat vuorten rinteillä Lleidan kaupungin ympäristössä 250–700 m korkeudessa.
Uudet köynnökset ovat istutettu siten, että ne soveltuvat koneelliseen sadonkorjuuseen. Maksimi istutustiheys on 2 500 köynnöstä/ha.
Lleidan länsiosan viljelmillä käytetään keinokastelua torjumaan hallan ja kuumuden aiheuttamia tuhoja. Sadonkorjuu alkaa yleensä elokuun ensimmäisellä viikolla.
Viininvalmistus
Usealla viinitilalla on käytössä nykyaikainen viininvalmistustekniikka. Viinien kylmäkäyminen on yleistä.
Viinit
Suurin osa valko- ja roseeviineistä nautitaan nuorina.
Punaviineissä on yleensä ankarien ilmastollisien rajaolosuhteiden ansiosta paljon luonnetta. Huippuviinit ikääntyvät hyvin. Kalkkipitoinen maaperä luo ihanteelliset olosuhteet Tempranillolle.
Uusissa bodegoissa tehdään pehmeitä ja pyöreitä punaviinejä, kun taas vanhan menetelmän mukaan tehdyt punaviineissä on korkea alkoholimäärä ja viinit ovat rustiikkisempia.
Raimat on hyvin edustettuna DO Costers del Sergen Alkon viinivalikoimassa. Muita vaihtoehtoja sieltä ei sitten löydykään.
Kuva: http://iskiavins.com |
Llebre punaviini tulee Tomàs Cusinén 30 ha tilalta, joka sijaitsee El Vilosellin kylässä. Tila on perustettu vuonna 2003. Tarhat sijaitsevat 700-740 m korkeudella.
Viiniin on käytetty useita eri lajikkeita: Tempranilloa, Merlota, CS, Garnatxaa, Cariñenaa ja Syrahia.
Yleismaultaan viini on hyvi pehmeän täyteläinen. Tanniinit eivät juurikaan tunnu ja hapokkuus pitää viinin hyvin kasassa. Aromeista löytyy runsaasti jo melkein ylikypsää marjaisuutta, vaniljaa, pippurisuutta, tammea.
Viini käy mainiosti seurusteluun ja arkiruoan kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti