keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Espanjassa viljeltäviä tummia rypälelajikkeita

Garnacha


Rypäleen alkuperä
Rypäle on alun perin kotoisin Aragonin alueelta Espanjasta, josta se on vähitellen siirtynyt Ranskaan, ilmeisesti eteläisen Languedoc-Roussillonin alueen kautta ja päätynyt eteläisen Rhônen-laaksoon.

Nykyinen viljely
Lajiketta viljellään toiseksi eniten maailmassa ja Espanjassa se on levittäytynyt kaikkialle.

Kasvuolosuhteet
Lajike viihtyy kuumassa ja kuivuudessa. Maaperältä lajike ei vaadi paljon. Garnacha kasvaa hyvin karuillakin alueilla.

Rypäleen ominaisuudet
Rypäleen kuori on ohut jos satomääriä ei ole rajoitettu. Tiukasti rajoitetun tuotannon Garnacha-viinissä on hyvä tanniinipitoisuus ja väri. Aikaisin kukkivassa ja myöhään kypsyvän lajikkeen rypäleissä on paljon sokeria ja paksuhko, hillomainen ja mausteinen maku. Korkeasta sokeripitoisuudesta johtuen lajikkeesta voidaan tehdä hyvin alkoholipitoisia viinejä.

Viinin ominaisuudet
Garnacha-rypäleestä tehdään harvoin puhdasta lajikeviiniä. Puhtaat lajikeviinit ovat makeita, hedelmäisiä ja niissä on hyvin vähän tanniinia. Suurin osa granacha-viinistä päätyy sekoitteena monen eurooppalaisen alueviinin osaksi.

Espanjassa Garnacha sekoitetaan yleensä Tempranillon kanssa. Prioraton alueella lajiketta sekoitetaan pieniin määriin Cabernet Sauvignonia tai Garignaraa.

Lajikkeesta saadaan hyviä, rosado, roseeviinejä.

Aromit
karhunvadelma, keitetty luumu, kirsikka, kukat, mausteet, orvokki, vadelma, valkopippuri, multa, nahka, riista, savu, talli

Synonyymit
Garncha Tinta, Garnatxa, Aragón, Aragonés, Lladoner, Tinto de Navalcarnero




La Carnacha Salvaje del Moncayo
Kyseistä viiniä löytyy Suomen Alkosta ja mm. Cal Lluis 1887 ravintolasta Sant Marti Sarrocan kylästä Prioratista. Pehmeästä ja keskitanniinisesta purppuran punaisesta viinistä löytyy runsaasti hillomaista marjaisuutta. Viini ei ole mikään tajunnanräjäyttävä kokemus, mutta arkiviininä ihan passeli.

La Carnacha Salvaje del Moncayo (vas.)
©  Mari Linna

Toisin on Cal Lluis ravintolan suhteen. Se on perustettu vuonna 1887 Santi Marti Sarroccan pieneen kylään.

©  Mari Linna
Ravintolan ruokalistalta löytyy laadukkaita  mm. Iberialaista suolattua lihaa, makkaroita, pateita, juustoja, erilaisia kalavalmisteita ja tietysti ihania jälkiruokia. Erikoista ravintolassa on se, ettei keittiön puolelta löydy laisinkaa liettä.

©  Mari Linna
©  Mari Linna

 Mazuelo

Rypäleen alkuperä
Mazuelo on kotoisin Aragonin alueelta

Nykyinen viljely
Lajiketta viljellään kaikkialla Espanjassa. Mazuelo on hyvin satoisa 200 hl/ha. Sillä on heikko taudinkestävyys. Koneellinen poiminta on vaikeaa, koska rypäleet ovat hyvin tiukasti kiinni paksuissa rangoissa.

Kasvuolosuhteet
Lajike viihtyy kuumassa ilmastossa ja tästä syytä se kukkii ja kypsyy myöhään.

Rypäleen ominaisuudet

Casa Primicia M Mazuelo
Kuva: Alko
Rypäleet ovat väriltään hyvin tummia, lähes mustia.

Viinien ominaisuudet
Mazuelosta tehdyt viinit ovat tummia, tanniinisia ja hapokkaita. Lajiketta käytetään enimmäkseen sekoiteviineissä.

Aromit
pippuri, luumu, muste

Synonyymit
Carignan, Cariñena, Tinto Mazuelo, Crujillon, Samsó


Monastrell

Rypäleen alkuperä
Ensimmäiset kirjalliset maininnat lajikkeesta löytyvät 1400-luvulta Ranskasta, missä rypälettä käytetään sekoiteviineihin.

Nykyinen viljely
Lajiketta on helppo viljellä ja sillä on hyvä taudinkestävyys. Monastrell pitää auringonpaisteesta, mutta ei tuulesta.

Viljelyalueet
Alicante, Almansa, Bullas, Calatayud, Jumilla, Navarra, Penedés, Valencia ja Murcia, jossa sitä viljellään hieman yli puolet viljelyalasta.

Rypäleen ominaisuudet
Rypäleet poimitaan myöhään siinä vaiheessa, kun niiden sokeripitoisuus on maksimaalinen. Nykyään voidaan modernein tekniikoin sadonkorjuuta aikaistaa, ja näin Monastrellistakin voidaan valmistaa lajikeviinejä.

Viinien ominaisuudet
Casa de la Ermita Crainza
DO Jumilla
Kuva: Alko
Monastrell-lajikkeesta tehdyissä tummissa ja lihaisissa viineissä on korkea alkoholipitoisuus. Aiemmin lajiketta sekoitettiin sellaisten lajikkeiden kanssa, joissa oli vähemmän väriä ja voimaa. Jumillassa Monastrellista tehdään lajikeviinejä. Suurin osa viineistä nautitaan nuorena, mutta viiniä voidaan myös ikäännyttää

Synonyymit
Alcayata, Monastre, Valcarcella

Casa de la Ermita, DO Jumilla
Muistan kuinka vuosia sitten ihastuin tähän viiniin. Osittain tämän viinin ansiosta kiinnostukseni espanjalaisiin viineihin heräsi. Sen muistan, että yksi ihastuksen syitä oli se, että vihdoinkin sain hyvälaatuista luomuviiniä. Nyt en ole maistanut ko viiniä pitkään aikaan.

Maultaan viini oli ainakin tuolloin hyvin runsaan ja rehevän kypsän marjaisa.


Tempranillo

Rypäleen alkuperä
Tempranillon on kotoisin Pohjois-Espanjasta, todennäköisesti Riojasta. Tempranillo kypsyys aikaisin, temprano. Tästä ominaisuudesta se on saanut todennäköisesti nimensä.

Nykyinen viljely
Tempranillo-rypälettä viljellään ympäri Espanjaa. Tärkeimmät viljelyalueet ovat Rioja, Ribeira del Duero, Valdepeñas, Penedès, Navarra ja Madridin ympäristö.

Kasvuolosuhteet
Lajike aloittaa kasvunsa melko aikaisin keväällä. Tästä syystä Pohjois-Espanjassa kasvavat Tempranillo-köynnökset ovat alttiita keväthallalle. Kasvukausi on pitkä ja usein rypäleet korjataan vasta lokakuussa.

Tempranillon on satoisa lajike ja se menestyy monenlaisissa kasvupaikoissa. Lajike kestää hyvin pakkasta ja melko hyvin kuumuutta, mutta se ei siedä pitkään kuivuutta.

Parhaimmillaan lajike on melko lämpimässä mannerilmastossa kasvaessaan rinteillä kalkki- tai liuskekivipitoisessa karussa maassa.

Rypäleen ominaisuudet
Tempranillo-rypäleet ovat suhteellisen pieniä ja paksukuorisia. Rypäleiden väri tummanharmaavioletti, jonka vahapinta on siniharmaa. Rypäleissä on usein aavistus rusehtavaa väriä. Rypäle sisältää paljon väriaineita, aromeja ja tanniinia. Kasvuolosuhteet vaikuttavat hyvin paljon lajikkeen happo- ja sokeripitoisuuteen.

Viinien ominaisuudet
Lajikkeesta tehdään paljon puhtaita lajike- ja sekoiteviinejä.

QP
DOCa Rioja
Kuva: Alko
Lajikeviinin tyylit vaihtelevat voimakkaista ja pitkäikäisistä Gran Reserva -viineistä uuden sadon Vino Joven -viineihin.

Espanjan parhaimmat roseet tehdään Tempranillosta.

Espanjalaisissa sekoiteviineissä käytetään Tempranillon lisäksi Garnachaa eli Grenachea.

Perinteisessä Rioja viinissä Tempranillon osuus on noin 60–80 % ja loput ovat pääosin Garncahaa. Lisäksi sekoituksiin käytetään Grazianoa ja Mazuelaa eli Carignania.

Makuaromeiltaan tempranillo on melko hento, mutta aromaattinen. Hapokkudeltan viinit ovat usein kovahkoja.

Aromit
muste, tupakka, pippuri, neilikka, mausteet, imeläkirsikka, mansikka, jogurtti, vadelma, savu, noki, talli, terva, toffee, vanilja

Synonyymit
La Mancha: Cencibel, Jancivera
Kastillia: Ojo de Libre
Katalonia: Ull de Llebre
Ribera del Duero: Tinto Fino, ja Tinto del País
Toro: Tinto de Toro
Gotim Bru

2009 QP, Bodega ClassicaDOCa Rioja
Viinin intensiivisestä tuoksusta löytyy puolukkaa, karpaloa, nahkaa, tammea ja raikasta marjaisuutta. Maultaaan viinin on täyteläinen ja vahva happoinen. Vahvat ja kypsät tanniinit tarttuvat hitaasti ja tasaisesti. Aromimaailmasta löytyy puolukkaisuutta, mustikkaa, puolukan varpua, nahkaa, tammea, pitkä jälkimaku.

Viini on hyvin täyteläinen, mutta kuitenkin samalla raikas kokonaisuus.


Pago del Vicario Blanco de Tempranillo, Vino de la Tierra Castilla


Paco del Vicario
Blanco de Tempranillo,
Vino de la Tierra Castilla
Kuva: Mikä viini
Ciudad Real -kaupungin ulkopuolella Castillassa, Toledo-vuoriston alarinteeltä löytyy moderneja espanjalaisia viinejä valmistava Pago del Vicario -tila. Heidän valikoimaansa kuuluu hieman harvinaisempi "blanc de noir" -viinin eli tummasta rypälelajikeesta valmistettu valkoviini.

Viiniin käytettävät rypäleet poimitaan varhain aamulla, jotta ne ovat mahdollisimman viileitä ja hapokkaita. Viini valmistetaan vain ensimmäisessä puristusvaiheessa syntyneestä mehusta, joka käytetään erittäin matalassa lämpötilassa. 

Valitettavasti ensi tuttavuus tämän viinin kanssa ei ollut lupaava. Viini oli epämääräisen sakkainen ja tunkkainen eli siinä pullossa/erässä oli jotain pielessä. Toisella maistelukerralla tilanne oli toisenlainen. Kuivasta viinistä löytyi vahvan hapokkuuden lisäksi sitrusta, limeä ja vihreää omenaa. Maku oli lyhyehkö ja siinä oli mukana alkoholin poltetta. Kaiken kaikkiaan viiniä kannattaa ehdottomasti maistaa jos eteen sattuu.


MUITA TUMMIA RYPÄLELAJIKKEITA


Barbera
Lajiketta viljellään Riojan ja Navarran alueilla.

Bobal
Espanjan yleisimmin viljelty lajike. Kestää hyvin kuivia ja puolikuivia kasvuolosuhteita paksun kuoren ansiosta. Viinit ovat rustiikkisi, hapokkaita ja tanniinisia.

Viljelyalueet: Alicante, Los Arribes del Duero-Fermoselle, Manchuela, Ribera del Guadiana, Utiel-Requena ja Valencia.

Brancellao 
Brancellao
http://aterraagradececho.blogspot.fi

Harvinainen lajike on lähtöisin Galiciasta. Lajike on vaarassa kadota. Sitä viljellään Rías Baixasissa, Ribeira Sacassa ja Ribeirossa.

Caiño
Hyvä laatuisia viinejä tuottavaa lajiketta viljellään Rías Baixasissa, Ribeira Sacassa ja Ribeirossa.

Callet
Lajike on todennäköisesti kotoisin Mallorcalta, jossa sitä edelleenkin viljellään laajoilla alueilla. Viinit ovat väriltään tummia, mutta kevyitä.

Cendrón
Korkealaatuinen lajike, jonka satomäärät ovat pieniä. Nimi tulee sanasta gracia, ylväs. Viinien alkoholipitoisuus on matala. Nuorena viinit ovat tanniinisia, hapokkaita, kovia ja tumman värisiä. Viini ikääntyy hyvin ja ikääntyessään niistä tulee hienostuneita ja elegantteja.

Lajiketta viljellään Navarrassa, Ribera del Guadianassa ja Riojassa.

Synonyymit: Morastell, Morrastel, Graciano, Tannat Gris

Espadeiro
Harvinainen Galiciasta lähtöisin oleva lajike, jota viljellään Rías Baixasin ja Ribeira Sacran alueilla.

Ferrón
Ribeira Sacran ja Ribeiron alueilla kasvava lajike.

Fogoneu
Mallorcan alueella kasvava lajike, jonka viinit nautitaan nuorina.

Forcayat
Valencian alueella kasvava lajike, joka tuottaa suuria satomääriä. Viini ei ole kovinkaan laadukasta.

Garnacha Peluda
Garnacha Tintan mutantti, joka tuottaa hyvin alkoholipitoisia ja helposti hapettuvia viinejä.

Lajiketta viljellään Alellan, Prioraton ja Terra Altan alueilla.

Synonyymi: Liedoner Gris

Garnacha Rioja
Garnachan mutantti, jota kasvatetaan Cigalesin alueella.

Garnacha Tintorera
Tumma lajike, joka poikkeuksellisesti tuottaa tummaa mehua. Tumman lilan väriset rypäleet ovat paksukuorisia. Viinin aromeista löytyy mustaa pippuria, mustaa oliivia ja tummaa suklaata.

Synonyymit: Alicante Bouschet

Garnacha Trepat
Harvinainen lajike viihtyy kuumassa ilmastossa. Garnacha Trepatia viljellään Conca de Barberán ja Costers del Segren alueilla.

Synonyymit: Trepat, Trobat, Tropat

Gran Negro
Lajikeen viljelyalueet ovat Monterrei ja Valdeorras.

Grau
Harvinainen Galiciasta kotoisin oleva lajike, jota viljellään Valdeorrasissa.

Juan García
Lajiketta viljellään Los Arribes del Duero-Fermosellen alueella.

Juan Ibáñez
Lajiketta viljellään jonkin verran Calatayudin ja Cariñenan alueilla.

Mencía
Lajike rinnastetaan Cabernet Franciin, koska se tuottaa hyvin saman tyylisä elegantteja ja laadukkaita viinejä. Lajikkeen viljelyalueita: Monterrei, Rías Baixas, Ribeiro

Ruby Cabernet
Cabernet Sauvignon x Cariñena -risteytys. Kokeellisia viljelyitä Navarrassa.

Ondarribi Beltza
Kasvaa Chacolśin alueella.
Synonyymi: Hondarribi

Pääsääntöisesti Kanariansaarilla viljeltäviä tummia lajikkeita:
Bastardo Negro, Malvasia Rosada, Moscatel Negro, Negramol, Tintilla, Verijadiego, Vijariego, Vijariego Negra

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti