lauantai 4. tammikuuta 2014

Espanjassa viljeltäviä vaaleita rypälelajikkeita

Airén

Rypäleen alkuperä
Ensimmäiset merkinnät espanjalaisesta Airén lajikkeesta löytyvät vuodelta 1615. Tuolloin lajiketta kutsuttiin nimellä Laíren.

Nykyinen viljely
Se on yksi Espanjan laajimmalle levinneistä rypälelajikkeista. Lajiketta on istutettu 476 300 ha. Istutustiheys on noin 1 500 köynnöstä/ha.

Airén tarhoja on nykyisin hävitetty, koska espanjalaisilla punaviineillä on tällä hetkellä enemmän kysyntää kuin valkoviineillä.

Airénin viljely on sallittu seuraavilla DO-alueilla: Alicante, Bullas, Jumilla La Mancha, Valdepeñas ja Vinos de Madrid (päälajike ko. alueella).

Kasvuolosuhteet ja rypäleen ominaisuudet
Paksukuorisena lajikkeena Airén kestää erittäin hyvin kuivuutta. Tertut ovat suurikokoisia ja tiiviitä. Väriltään rypäleet ovat kellertäviä. Lajike kukkii ja kypsyy myöhään. Mahdollisten sateiden aikana paksu kuori antaa rypäleelle tautisuojan, joten torjunta-aineita ei viljelyssä välttämättä tarvita. 



Köynnökset leikataan mataliksi ja muodoltaan ne ovat puskamaisia.

Viinien ominaisuudet
Uusien viininvalmistustekniikoiden avulla lajikkeesta on saatu aikaan yksinkertaisia, neutraaleja (sitrus, omena, päärynä), raikkaita ja kuivia valkoviinejä, joissa on usein korkea alkoholipitoisuus 12–14 t-%. Airénista valmistettavat viinit ovat nuorena juotavia perusviinejä.

Perinteisesti Airénista on valmistettu raaka-ainetta brandyteollisuudelle ja halpoja, hapettuneita, alkoholipitoisia viinejä paikalliseen kulutukseen.
La Manchan tanniinisia Tempranillo-viinejä on aikaisemmin pehmennetty Airèn-valkoviinillä.

Synonyymit
Aiden, Blancon, Forcallada, Forcallat, Forcallat Blanca, Forcallat Blanco, Forcayat, Forcellat Bianca, Forcellat Blanca, Laeren del Rey, Lairen, Layren, Manchega, Mantuo Laeren, Valdepenas, Valdepeñera Blanca,  Valdepenero


Albariño

Rypäleen alkuperä
Burgundilaiset Cluny munkit ovat todennäköisesti tuoneet lajikkeen Espanjaan 1 100-luvulla Nimi Alba-Riño tarkoittaa valkoista viiniä Reinin alueelta. Lajikkeen uskotaan olevan Rieslingin klooni. Toisen teorian mukaan lajike on sukua ranskalaiselle Petit Mansengille.

Nykyinen viljely
Albariño on Galician alueen tärkein ja yleisesti Espanjan parhaana pidetty vaalea rypälelajike. Albariño kattaa yli 90 % koko Rías Baixasisin viljelyalasta.

Kasvuolosuhteet
Lajike viihtyy parhaiten suhteellisen happamassa graniitti- ja hiekkapitoisessa maaperässä.

Rypäleen ominaisuudet
Lajike viihtyy Rías Baixasin viileän tuulisessa ja kosteassa säässä. Rypäle kasvattaa paksun kuoren, joka saa aikaan intensiivisen aromimaailman.

Viinin ominaisuudet 
A. Pazos de LuscoDO Rías Baixas
Kuva: Alko
Viinit ovat aromaattisia, usein niissä on mantelin, persikan, sitruksen, kukkien tai ruohon makua ja voimakas hapokkuus. Rakenteeltaan viinit ovat öljymäisiä ja alkoholipitoisia. Ikääntyessään viinit ovat kermamaisen pyöreitä.

Tammettamattomat viinit on suunniteltu juotavaksi nuorina, koska silloin ne ovat hedelmäisen aromaattisia. Tammitettuja viinejä voidaan säilyttää muutamia vuosi, tosin silloin usein petrolimaisuus ja viinin maanläheisyys alkavat korostua hieman vanhojen Riesling-viinien tyyliin.

Albariñosta tehdään usein sekoiteviinejä Loureiron, Treixaduran tai Caiñon kanssa.

Albariñosta valmistetut viinit sopivat merenelävien kanssa, johtuen korkeasta happopitoisuudesta.

Synonyymit
Albarina, Alvarin Blanco, Alvarinha, Alvarinho, Azal Blanco, Galego ja Galeguinho


Malvasia


Rypäleen alkuperä
Rypäle on todennäköisesti kotoisin Vähä-Aasiasta. Lajike levisi aikoinaan jo antiikin Kreikkaan, varsinkin maan saaristoon.

Nykyinen viljely
Espanjassa Malvasíaa viljellään Valenciassa, Kanariansaarilla, Navarrassa ja Riojassa.

Kasvuolosuhteet
Malvasía vaatii kasvaakseen kuivan ilmaston ja aurinkoiset rinteet. Maaperän tulee olla hyvin vettä läpäisevää.

Rypäleen ominaisuudet
Rypäleet ovat hyvin aromaattisia ja sadot ovat suuria.

Viinien ominaisuudet
Malvasíasta tehdään hyvin erilaisia viinejä. Punaviinit (Malvasía Nera) ovat nykyisin harvinaisempia. Valkoviinit voivat olla kuivia tai makeita, keveitä tai öljymäisen raskaita. Viinit ovat vähähappoisia. Aromeista löytyy hunajan, päärynän ja mustapippurin aromeita. Viinien alkoholipitoisuus on usein korkea. Väriltään viinit ovat tummia.

Synonyymit
Blanquirroja, Malvasía Rosado, Subirat Parent


Moscatel


Rypäleen alkuperä
Moscatelia on viljelty roomalaisten ajoista lähtien. ”Moscatel-perheeseen” kuuluu ainakin 200 tunnettua lajiketta.

Nykyinen viljely
Lajiketta viljellään kaikkialla Espanjassa. 

Torres
FloralisMoscatel Oro
Kuva: Alko

Rypäleen ominaisuudet
Rypäleet ovat isokokoisia, vähähappoisia makeita ja hyvin aromaattisia. Väri vaihtelee vaaleasta lähes tummaan. Espanjan pohjoisosissa viljeltävän Moscatelin rypäleet ovat pienempiä ja maultaan miedompia

Viinien ominaisuudet
Moscatel on yksi kolmesta sherryn tekoon sallituista rypälelajikkeista sekä olennainen osa Malagan alueen makeissa jälkiruokaviineissä.

Synonyymit
Muscat, Muscatel, Muscat of Alexandira, Moscatel Romano, Moscat de Málaga, Moscatel de Valencia, Moscatel Passito…


Torres Florealis Moscatel Oro
Makean runsas ja rusinainen jälkirukaviini sopii mainiosti suklaakakuille, mekeille ja täyteläisille jälkiruoilla esim sitruksiselle juustokakulle tai ihan vain sellaisenaan nautittuna. Viinin mausta löytyy runsaan rusinaisuuden lisäksi sitrusta antamaan viinille raikkautta. Makea jälkiruokaviini tulee viilentää hyvin ennen tarjoilua.


Palomino

Rypäleen alkuperä
Rypäle on erittäin todennäköisesti lähtöisin Andaluciasta. Nimensä lajike on saanut Kuningas Alfons X ritateilta.

Nykyinen viljely
Lajiketta viljellään Jerezissä. Viljelypinta-ala on n. 30 000 ha. Palominoa viljellään myös Condado de Huelvan, Galician, Ruedan ja Kanariansaarten alueilla.

Kasvuolosuhteet
Palomino on yksi niistä harvoista rypäleistä, jotka pystyvät kasvamaan hyvin kalkki- ja mangnesiumpitoisessa maaperässä, jota kutsutaan nimellä albariza

Rypäleen ominaisuudet
La Quita
Rainera Pérez Marin
DO Jerez-Xérès-Sherry
Manzanilla
Kuva: Alko
Palomino on herkkä seini- ja hometaudeille. Tertut ovat suurikokoisia. Lajike on hyvin satoisa n. 80 hl/ha.

Viinin ominaisuudet 
Yksinään lajike tuottaa ohutta ja mautonta viiniä. Palominoa käytetäänkin pääasiassa sherryn valmistukseen. Sherryn tuotannossa se kehittää intensiivisen aromaattisen makumaailman. Siitä saadaan vaaleita, hienostuneita ja kuivia sherryjä.

Synonyymit
Albán, Garrío Fino, Horgazuela, Jerez, Jerez Fino, Listán, Palomino Fino, Palomino de Chipiona, Palomino de Pinchito, Seminario, Temprana, Xeres

La Quita
Tämä edullinen ja rapean kuiva vaalea Manzanilla on ollut vuosien ajan kestosuosikkini. Sitruksisuuden ja mineraalisuuden lisäksi siitä löytyy miellyttävää mantelimaisuutta. Yksi hyvä puoli  tässä tuotteessa on se, että se on pullotettu pieneen pulloon. Manzanilla on samantyylinen kuin fino eli se pitää käyttää muutaman päivän sisällä avaamisen jälkeen.

Hyvin viilennettynä La Quita on ihana kesäjuoma tai aperitiivi.


Parellada

Rypäleen alkuperä
Lajike on kotoisin Espanjasta.

Nykyinen viljely
Parelladaa viljellään 10 000 ha. Tärkeimmät viljelyalueet ovat Penedèsin alueen Tarragona
(59 %), Barcelona, Lérida ja Costers del Segre.

Kasvuolosuhteet
Parellada kasvaa parhaiten köyhässä maaperässä ja viileässä ilmanalassa. Liian ravinnerikkaassa maaperässä kasvaneista rypäleistä tulee huonolaatuisia. Tästä syystä lajiketta kasvatetaankin Katalonian korkeimmilla ja viileämmillä alueilla.

Rypäleen ominaisuudet
Lajike on satoisa. Rypäletertut ovat isoja ja löyhärakenteisia, joilla on hyvä taudinsietokyky.

Viinin ominaisuudet
Parelladaa käytetään cavan valmistamiseen yhdessä Macabeon ja Xarel-lon kansa. Lajikkeesta on tehty sekoiteviinejä myös Chardonnayn ja Sauvignon Blancin kanssa.

Lajikkeesta saadaan hienoja ja korkealaatuisia viinejä optimaalisissa kasvuolosuhteissa. Sillä on hyvä hapokkuus. Aromeista löytyy sitrusta ja omenaa.

Synonyymit
Martorella, Montonec, Montonech, Montonega, Montoneo, Montonero, Montonet, Parellada Blanc, Perelada, Perellada


Pedro Ximénez, PX

Rypäleen alkuperä
Lajike on erittäin todennäköisesti kotoisin Kanariansaarilta, josta sen viljely laajentui Jerezin alueelle.

Nykyinen viljely
Lajiketta viljellään Andalucíassa, Vanlenciassa, Montilla-Morilesissa, Extremadurassa ja Kanariansaarilla. Viljelyala on n. 27 000 ha.

Kasvuolosuhteet
Lajike viihtyy erittäin hyvin kuumassa ja kuivassa ilmastossa.

Rypäleen ominaisuudet
Rypäleet ovat ohutkuorisia, sokeripitoisia, mehukkaita ja vähähappoisia. Satomäärät ovat pienehköjä.
Don Quito PX
DO Jerez-Xérès-Sherry
Kuva: Alko

Viinin ominaisuudet
Viinit ikääntyvät hyvin. Pedro Ximénez´ta tehdään makeita-, ja väkevöityjä viinejä ja ranciota.

Synonyymit
Ximénez, Jimenez, Ximénès, Pedro, Pedro Giménez, Pedro Jimenez, Pedro Khimenes, Pedro Ximénès, Pedro Ximenes De Jerez, Pedro Ximenez De Montilla, Pero Ximen, Pasa Rosada De Malaga, Uva Pero Ximenez, Uva Pero Ximen, Pero Ximenez, Alamis De Totana, Alamis, Myuskadel, Ximenecia, PX

Don Quito PX
Pedro Ximénesistä valmistettu sherry on niin tuhtia juotavaa (400 g/l sokeria), että se menee jo itsestään jälkiruoasta. Yksi hyviä ja maistuva vaihtoehto on käyttää tätä sherryä vaniljajäätelön kastikkeena.


Viura

Rypäleen alkuperä
Viura toiselta nimeltään Macabeo on kotisin Espanjasta. Se on Pohjois-Espanjan tunnetuin vaalea lajike. Riojassa ja Navarassa lajiketta kutsutaan nimeltä Viura.

Nykyinen viljely
Lajiketta viljellään 32 0000 ha. Viljelyalueet ovat Rioja ja Katalonia. Viura sopii hyvin viljeltäväksi pohjoisilla alueilla, koska myöhäisen kukkimisen takia lajike ei altistu hallalle. Lajike on herkkä erilaisille kasvitaudeille ja tästä syystä sen viljely korkeammassa ilmanalassa ja tasangoilla ei ole kovin suosittua. Lajike on ohutkuorinen. Rypäleet muodostavat kiinteitä terttuja.

Viinin ominaisuudet
Viinit ovat keskihapokkaita, kevyitä, hedelmäisiä ja miellyttävän kukkaisen aromin omaavia.
Conde de Valdemar
Bodegas Valdemar
DOC Rioja
Kuva: Alko

Lajike ei ole herkkä hapettumiselle, joten se sopii hyvin tynnyrikypsytykseen, jota Riojassa perinteisesti käytetään myös valkoisille lajikkeille. Suurin osa viura-viineistä juodaan tosin nuorena.

Viura on yksi kolmesta perinteisestä Cava-lajikkeista Xarel-lon ja Parelladan kanssa.

Viura käytetään joskus pieniä määriä punaviinin valmistukseen Tempranillon tai Garnachan kanssa.

Synonyymit:
Rioja ja Navarra: Viura
Muu Espanja: Forcalla, Macabeo

Condes de Valdemar
Jos pidät tuhdimmista tammitetuista valkkareista, mutta ole kyllästynyt chardonnehen, kokeile tätä viiniä. Viini on kuiva ja pehmeähappoinen. Väriltään viini on kauniin syvän kullankeltainen. Mausta löytyy mm. melonia, viherherukkaa, tammea, voimaisuutta, kukkaisuutta.



Xarel-lo

Lajiketta käytetään cavasekoitukseen Macabeon ja Parelladan kanssa. Xarel-lota pidetään näistä kolmesta rypäleestä heikkolaatuisimpana. Lajiketta viljellään alavilla ja ravinnerikkailla mailla.

Puhtaat lajikeviinit viinit ovat aromaattisia ja täyteläisiä.

Viljelyalueet: Catalunya, Alella, Costers del Segre, Penedés ja Tarragona

Synonyymi: Pansá Blanca


Parés Baltá© Mari Linna
Savia Viva Familia Xarel-lo
Savia Viva Familia Xarel-lo
Parés Baltá
Do Penedès
Kuva: Alko
Villafranca del Penedésissä asuva Cudinen perhe valmistaa laadukkaita luomuviinejä kolmannessa sukupolvessa.

Vierraillessani tilalla keväällä 2012 pääsin näkemään heidän ihanat viinitarhat sekä maistelemaan pääasiassa suvun naisten valmistamia viinejä.

Savia Viva Familia Xarel-lo on monikäyttöinen kesäviini. Raikas hapokkuus ja sitruksisuus taittuu mukavasti rypäeen kukkaisella maulla.



Gramona Font Jui Xarel-lo
DO Penedès
Kuva: Alko
Gramona Font Jui Xarel-lo
Täyteälisen runsaassa Gramonan valmistamassa puhtaassa Xarel-lossa on vahvat kantavat hapot. Mausta löytyy monia ulottuvuuksia mm; mausteisuutta, mineraalisuutta, vaniljaisuutta, ananasta, persikkaa, raparperia, toffeeta ja tammea

Gramonan viinitalo sijäitsee Sant Sadurni d'Anoian kaupungissa Penedèsissä. Gramonan suku on toiminut viininviljeliöinä alueella jo 1800-luvun alusta lähtien.Tila kuuluu niihin harvoihin Cavan tuottajiin,joiden viinitarhat ja tuotanto ovat täysin perheomistuksessa.






Muita vaaleita rypälelajikkeita

Alarije
Kasvaa Ribera del Guadinan alueella. Alarijesta valmistetut viinit eivät ole kovinkaan korkealaatuisia.
Synonyymi: Borba

Albarello
Kasvaa Galician alueella. Viinit ovat hyvin aromaattisia.

Albillo
Lajiketta viljellään Madridin, Ávillan ja Galician, La Palman, Riebera del Dueron ja Ribeiron alueilla. Rypäleet ovat koostumukseltaan neutraaleja. Viinit ovat pehmeitä rypäleiden glyserolipitoisuuden ansiosta.
Synonyymi: Pardina

Alcañón
Kevyitä ja eloisia viinejä Somontanon alueelta.
Synonyymi: Alcañol

Baladí
Harvinainen Riojalaista alkuperää oleva lajike, joka kasvaa Andalucian, Kanariansaarten, Valencian, Riojan ja Montilla-Morilesin alueella. Suurikokoiset ja kellertävät rypäleet tarvitsevat kasvaakseen paljon auringonvaloa. Tertut ovat suuria ja tiiviitä.

Viinit ovat hyvin hedelmäisiä ja alkoholipitoisuus on alhainen. Lajiketta käytetään usein sekoiteviineissä.

Synonyymit: Baboso Blanco, Bastardo Blanco, Calagraño, Jaén Blanca, Valadí

Jaén
Satoisia ja ei kovinkaan korkealaatuinen lajike, jota viljellään esim. Madridin alueella. Lajiketta ei viljellä DO alueilla. Osa valmistetusta viinistä käytetään tislaukseen.
Synonyymit: Cayetana Blanca, Cayazal, Jaina ja Nava

Beba
Kelta-vihertävät rypäleet ovat suurikokoisia. Viinit ovat raikkaita ja hedelmäisiä. Lajiketta viljellään Extremadurassa ja Ribera del Guadianassa.
Synonyymit: Beba de los Santos, Beba Dorada, Eva

Blanquirroja
Kuuluu Malvasía sukuun. Lajiketta viljellään Penedésin ja Riojan alueilla.
Synonyymi: Subirat-Parent

Caiño
Lajiketta kasvatetaan sekä vaaleana että tummana Rías Baixasin, Ribeira Sacran ja Ribeiron alueilla.

Calagraño
Lajike on ollut ennen yksi Riojan perinteisistä lajikkeista. Nykyisin lajike on lähes kokonaan kadonnut.
Synonyymit: Gazagal, Naves

Cañocazo
Aikoinaan lajiketta on käytetty sherryn valmistamiseen. Nykyisin lajike on harvinainen.

Chelva
Lajiketta viljellään Ribera del Buadianan alueella.

Chenin
Ranskan Loiresta kotoisin olevaa lajiketta viljellään Espanjassa kokeellisesti. Viinit ovat hyvin hedelmäisiä ja maukkaita.

Viljelyalueet: Alella, Costa Brava, Navarra, Penedés, Priorato, Somontano.

Doña Blanca
Suurikokoiset rypäleet muodostavat suurikokoisia ja löyhiä terttuja. Rypäleet ovat hyvin sokeri- ja happopitoisia. Lajike ei ole erityisemmin arvostettu.

Kyseessä on todennäköisesti Mersegueran klooni, joka on syntynyt Valdeorasissa Galician alueella. Lajiketta kasvaa Bierzon, Ribeira Sacran, Monterrein ja Valdeorrasin alueilla.

Synonyymit: Moza Fresca, Valenciana, Cigüente

Escanyavelles
Todennäköisesti Monastrellin vaalea mutaatio. Aikoinaan lajike on kasvanut Kataloniassa, mutta on nyt lähes kokonaan kadonnut.
Synonyymit: Carrega-Rucs, Carrega-Sums

Esquitxagos
Kasvaa Tarragonassa ja Castellóniassa. Todennäköisesti Merseguran klooni.

Garnacha Blanca
Vaalean lajikkeen uskotaan olevan punaisen Garnachan mutaatio. Suosittu lajike, jota käytetään enemmän sekoite kuin lajikeviineissä.

Lajiketta viljellään Tarragonan, Zaragozan ja Teruelin alueilla.

Viinit ovat täyteläisiä ja alkoholipitoisia.

Synonyymit: Alicante Blanca, Garnacha Blanca de Rioja, Garnatxa Blanca

Garnacha Gris
Mutantti, jota on kokeellisesti alettu viljelemään Penedèsin alueella.

Godello  
Go de Godello
DO Bierzo
Kuva: Alko

Korkealaatuinen ja erittäin aromaattinen rypälelajike, joka on kotoisin Galiciasta. Viime vuosien kokeelliset istutukset ovat olleet onnistuneita Valdeorrasin alueella.
Synonyymi: Agudelo

Go de Godello ja Quinta de Moral
Molemmat viini ovat valmistettu Godellosta.  Jos kesällä kaipaa jotain vaihtelua viineihin, kannattaa kokeilla. Ne ovat maistamisen arvoisia raikkaita ja hedelmäisä viinejä. Ainoa miinuspuoli Go de Godellossa on sen hinta. Sitä liikaa ainakin viiden euro verran.

Lado
Valdeorrasin alueella kasvava lajike tuottaa kevyitä ja aromaattisia viinejä.

Loureira
Samalla nimellä kasvaa vaaleata ja tummaa lajiketta. Galiciasta lähtöisin oleva lajike on harvinainen. Kasvualueita ovat Monterrei, Rías Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro.
Quinta de Moral
Vino de la Tierra Castilla y Leó
Kuva: Alko
Synonyymi: Loureira Blanca, Marqués

Lairen
Kasvaa Montilla-Moriles alueella. Läheistä sukua Airén-lajikkeelle.

Loureira 
Korkealaatuinen Galicialainen lajike, josta tehdään erittäin aromaattisia viinejä. Viljely on sallittu Rías Baixasin ja Ribeiron alueilla.

Malvar
Lajike on mahdollisesti Airénin klooni. Kyseessä on aikaisin kypsyvä, pienisatoinen lajike, jota viljellään pääsääntöisesti Vinos de Madridin alueella.

Malvasía Stiges
Eroaa Malvasiasta myöhäisen sadonkorjuun suhteen. Lajike on hapokkaampi ja herkempi homeelle.

Mansegn
Lajike on Gros Mansegnin ja Petit Mansegnin riesteytys. Lajike tuottaa kuivia, raikkaita, hienovaraisesti tuoksuvia viinejä.

Marsanne
Riojan alueella kasvava vaalea ranskalainen lajike.

Merseguera
Yksi parhaista vaaleista lajikkeista, joka on suosittu Espanjan kaakkoisosissa: Alicante, Almansa, Utiel Requena, Valencia ja Yecla.

Moll
Mallorcalla kasvava lajike, joka tuottaa keveitä viinejä.

Montonega
Codorníun kehittämä Parelladan klooni, joka tuottaa aromikkaita viinejä.

Montúa
Erittäin aromaattinen ja sokeripitoinenlajike, joka kasvaa ympäri Espanjaa ja erityisesti Malagan ja Valencian alueilla.

Ondarribi Zuri
Lajiketta viljellään Chacolísin alueella.

Pardillo
Lajike ei ole erityisemmin arvostettu. Kohtalaisia viinejä saadaan, kun sadot ovat pieniä ja valmistuksessa käytetään kylmäkäymistä. Lajiketta viljellään La Manchassa, Ribera del Guadianassa ja Riojassa.

Synonyymi: Pardina

Picapoll
Lajike on lähtöisin Ranskan Languedocin alueelta. Espanjassa sitä viljellään Pla de Bagesin alueella. Kyseessä on myöhään kypsyvä lajike, joka tuottaa raikkaita, kirkkaan keltaisia ja erittäin aromikkaita viinejä.

Synonyymit: Picpoul, Piquepol

Planta Fina de Pedralba
Lajiketta viljellään Alicanten ja Valencian alueilla.
Synonyymit: Planta Pedralba

Planta Nova
Lajiketta viljellään Utiel-Requenan ja Valencian alueilla.
Synonyymi: Tardana

Prensal
Todennäköisesti Xarel-lon toinen nimi.

Rosana
Lajiketta viljellään Penedésin alueella.

Subirat Parent
Viljellään Penedésin alueella. Riojassa lajike tunnetaan nimellä Malvasía Riojana.

Syrah Blanc
Lajiketta viljellään Navarran alueella.

Torrontés
Lajike on lähtöisin Galiciasta, josta se on levinnyt ympäri Espanjaa. Viljelyalueita ovat Kanariansaaret, Mondéjar, Montilla-Moriles, Rías Baixas, Ribeira Sacra ja Ribeiro. Lajikkeella on hyvä runko ja happorakenne. Tuoksu on intensiivinen.

Tortosí
Valencian alueen vaalea lajike.
Synonyymit: Nave, Tortosina

Treixadura
Galicialainen lajike, joka kasvaa vuoristossa. Viini on laadultaan hyvää ja aromaattista. Viljelyalueita ovat Monterrei, Rías Baixas, Ribeira Sacra ja Ribeiro.

Perunno
Espanjalainen aikaisiin kukkiva lajike, joka on hyvin tautiresistentti. Rypäleet ovat keskikokoisia ja muodoltaan hieman litteitä.
Calmar Vedejo
DO Rueda
Kuva: Alko

Verdejo   
Lajike on tullut maurien mukana Afrikasta Espanjaan. Verdejo´sta tehdyt viinit ovat aromaattisia ja täyteläisiä. Lajike kasvaa viileillä ja kuivilla alueilla.
Synonyymi: Madrigal

Verdil
Lajiketta viljellään Alicanten ja Murcian alueilla.

Verdocho
Lajiketta löytyy La Manchan ja Manchuela alueilta. Kyseessä ei ole laadukas rypäle.

Zalema
Helppohoitoinen lajike, jota kasvaa Condado de Huelva alueella. Viinit eivät ole kovinkaan laadukkaita.


Pääsääntöisesti Kanariansaarilla viljeltäviä vaaleita lajikkeita:
Bastardo Blanco, Bermejuela, Brave, Bujariego, Burrablanca, Diego, Forastera, Gual, Marmajuelo, Sabro, Scarce, Vijariego, Vermejuelo, Verdello

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti