keskiviikko 15. tammikuuta 2014

DO Alella

DO-alue perustettu: 1953
Viljelyala: 314 ha
Luomutuotanto: 15 ha
Satomäärä: 6 500 kg/ha
Tuotantomäärä: 48 hl/ha
Tuotantomäärä 2007: 5 104 hl
Aurinkotunnit/vuosi: 2 527 h
Keskimääräinen sademäärä: 530 mm
Lämpötila: -3–32 °C
Tarhojen korkeus merenpinnasta: 60–350 m
Viinitilojen määrä: 7 kpl

DO Alellan alueen valkoviinit ovat hyvin usein kukkaisia ja vähemmän tunnetut punaviinit suurimmaksi osin vanhoilta tarhoilta. Alue sijaitsee Barcelonan pohjoispuolella ja on siksi vaarassa jäädä jatkuvasti suurenevan kaupungin jalkoihin.

DO Alellan tarhojen pinta-ala on vain noin kolmannes siitä, mitä ne olivat alueen perustamisvuonna 1956.

1980-luvulla alueelle istutettiin uusia lajikkeita ja viininviljelyä ja -valmistamista nykyaikaistettiin. Viinitilat sijaitsevat rinteillä, jotka laskeutuvat kohti merta.

www.alella-landscape.blogspot.fi
Historia
DO Alellan viinitarhat olivat vaarassa jäädä Barcelonan laajentumisen alle. Osa tarhoista tuhottiin, mutta suuremmalta tuholta kuitenkin vältyttiin. Vaaran väistymisen jälkeen alueen harvalukuiset tuottajat uudistivat viininvalmistustyyliään ja ryhtyivät valmistamaan Xarel-losta/Pansá Blanca ja Chardonnaysta kevyitä ja raikkaita valkoviinejä.

Ilmasto
Perinteisillä viininviljelyrinteillä ilmasto on välimerellinen; kesät ovat kuumia ja talvet leutoja. Keskilämpötila on 15.8 °C.

Korkeammalla olevilla uusilla tarhoilla on viileämpää. Alueen ilmasto on mannermainen. Serra de Parpes –vuoristo suojaa tarhoja kylmiltä merituulilta. Suojasta huolimatta viinitarhoilla on keväällä usein hallanvaara.

Maaperä
Pintamaa on kevyttä hiekkamaata. Vanhempien viinitarhojen maaperä on graniittipitoista. Uusien korkeammalla olevien viinitarhojen maaperässä on enemmän kalkkikiveä.

Cabrilsin kylässä olevan bodega Testuanin Bansa blanca -köynnöksiä.
www.testuan.com


Pansa Planca
www.testuan.com
Rypälelajikkeet
Tärkeimmät tummat lajikkeet:
Garnacha, Tempranillo (Ull de Llebre), Merlot

Tärkeimmät vaaleat lajikkeet:
Garnacha Blanca, Pansà Rosada, Picapoll, Malvasía, Parellada, Macabeo, Chenin Blanc

Kokeelliset vaaleat lajikkeet:
Viognier

Viininviljely
Rannikolla olevat viitarhat nousevat 90 m korkeuteen. Perinteiset viininviljelyrinteet ovat 90–150 m korkeudella. Uusimmat viljelyalueet sijaitsevat Cordillera Catalana vuoriston rinteillä 150–260 m korkeudessa.

Alemmilla tarhoilla viljellään pääasiallisesti Garnacha Blancaa. Pansá Blancaa viljellään 90–160 m korkeudessa.

Vanhojen tarhojen köynnökset kasvavat puskamaisina, en vaso. Uusien tarhojen sidontatapana käytetään yleensä Double Cordonia. Tätä tapaa käytetään etenkin Chardonnayn viljelyssä.

Double Gordon -sidonta
©Mari Linna
Viinit
Alueella tehdään kuutta erilaista viiniä. Tärkeimpiä ovat valkoviinit, joita on kahdenlaisia. Perinteinen valkoviini on kevyt ja raikas 100 % Pansá Blanca, jota on kypsytetty 6 kk tankeissa ennen pullottamista. Toinen tärkeä valkoviini on 100 % Chardonnay, jota kypsytetään tai ei kypsytetä tammitynnyreissä.

Vaaleita sekoiteviinejä tehdää Pansá Blancasta, Macabeosta ja Chenin Blancista.

Tähän kohtaan olisi sopinut hyvin notesit alueelta tulleista viineistä. Valitettavasti Alkon suppeassa valikoimassa ei ollut jutun kirjoittamisen aikaan yhtään DO Alellan viiniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti