sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Viiniä Portugalista

Portugalissa tuotetaan 10 milj hl viiniä, joka on eniten maailmassa maan asukaslukuun suhteutettuna. Punaviiniä tuotetaan 4 450 000 hl, valkoviinejä 2 200 000 hl ja 550 000 hl väkeviä viinejä. 

Portugalissa viljellään hieman yli viittäsataa ainutlaatuista rypälelajiketta ja viljelyala on 260 000 ha. Portugalia kutsutaankin maaksi, jolla on maailman suurin rypälevaikoima. Lajikkeiden määrää ei ole koskaan sen tarkemmin laskettu. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Portugalissa olisi 250-300 aitoa rypälelajiketta. Monet niistä ovat peräisin varhaiskeskiajalta, muutamat saattavat olla vielä vanhempia. 


Portugalssa viljeltävistä rypäleistä 95 % lajikkeista esiintyy vain tässä maassa. Loput ovat kansainvälisiä ympäri maailmaa viljeltäviä lajikkeita. Viljelypinta-alasta 58 % tuottaa tummia rypäleitä, joista arvostetuin on maan kansallislajike Touriga NacionalMuita laadukkaita tummia lajikkeita ovat João de Santarém eli Periquita, Baga, Touriga Francesa, Tinta Barroca ja Tinta Roriz eli Tempranillo. Portugalin viljellyin lajike on vaalea Fernão Pires eli Maria GomezNoin neljälläkymmenellä lajikkeella on erityistä kaupallista merkitystä. 

Portugali tunnetaan erityisesti väkevistä viineistä portista ja madeirasta. Tunnetuimmat miedot viinit tulevat Bairradasta, Dãosta, Vinho Verdestä ja Dourosta. Maan keskiosan viinialueet sijaitsevat Lissabonin ympäristössä ja Alentejossa.



Aikainen kevät kaksi vuotta vanhalla tarhalla Douron laaksosa.Kuva: Jukka Björn

Portugali on Euroopan lämpimimpiä maita. Maan ilmastollinen, geologinen ja topografinen monimuotoisuus on mahdollistanut sen, että eri viljeltävien rypälelajikkeiden määrä on niin suuri. Maassa vallitsee yleisestiottaen meri-ilmasto. Etelässä ilmasto on jonkin verran lämpimämpi ja kuivempi kuin pohjoisessa. Etelärannikon Farossa elokuun keskimääräinen ylin lämpötila on 28,8 °C ja sateisimman kuukauden joulukuun sademäärä 94 mm, kun taas pohjoisen Portossa elokuun ylin on 25 °C ja kuukausia, jolloin sataa yli 100 mm on seitsemän. 

Porton kaupunki
Kuva: Jukka Björn

Pinnanmuodoiltaan maa on hyvin vaihtelevainen. Etenkin Portugalin pohjois-osa on hyvin vuoristoista esim. Douron laakso. Maaperä on erittäin vaihteleva. Yleisimmin kalliopohjassa esiintyy saviliusketta, graniittia, hiekkakiveä ja kalkkikiveä. Pintamaakerros on jokilaaksoja lukuun ottamatta yleensä ohut ja karu. 

Manner-Portugalin lisäksi maahan kuuluu Atlantilla kaksi saaristoa, Azorit ja Madeira. Lisäksi Selvagenssaaret ovat hallinnollisesti osa Madeiraa. Madeiran ja Azorien ilmasto on niiden maantieteellisen sijainnin vuoksi kosteampi kuin muualla Portugalissa. 

Portugalilaiset viinit jaetaan neljään eri laatuluokkaan.

DOC/DOP 
DOC Denominacão de Origem Controlada / DOP Denominacão de Origem Protegida
Portugalin korkein laatuviiniluokka, johon kuuluu tällä hetkellä 29 DOC/DOP aluetta. Molempia kirjoitustapoja on luvallista käyttöö, kun puhutaan maan laatuviineistä. Merkintä määrittelee tarkoin viinin alkuperän, rypälelajikkeet, satomäärät ja valmistusmenetelmän. Kaikki laatuviinit ovat virallisesti tarkastettuja ja arvioituja. 

IPR Indicacáo de Proveniéncia Regulamentada
Viinit odottava nousua ylempään DOC/DOP-luokkaan.

Vinho Regionale, IG Incacoes Georàficas
Viinit ovat yhden alueen rypäleistä tehtyjä. Viinissä tulee olla min. 85 % alueen omia rypäleitä.

Vinho de Mesa
Viinejä voidaan valmistaa missä päin Portugalia tahansa ja niihin voidaan sekoittaa usean eri alueen rypäleitä.


Viinialueet 
Portugali oli maailman ensimmäinen maa, joka rajasi viininviljelyalueensa maantieteellisen tarkasti ja luokitteli viinitarhat. Douro sai laatuluokituksen vuonna 1759. 

Portugali jakaantuu 14:sta alueviinialueeseen (Vinho Regionale) ja nämä 29:ään DOC/DOP -alueeseen.


Jokaisella Vinho Regionalella on oma CRV Comissão Vitivinicola Regional. Komissioiden tehtävänä on ajaa viininvalmistajien etuja, päivittää määräyksiä ja pitää yllä alueen perinteitä ja erikoisominaisuuksia. CRV määrittelee myös laatuluokitukset ja erityiset laatumerkinnät kuten Reserva, Garrafeira ja Superior.


www.winesofportugal.info


1. Vinho Regional Minho
2. Vinho Regional Transmontano
3. Vinho Regional Duriense
4. Vinho Regional Terras de Cister
5. Vinho Regional Terras do Dão
6. Vinho Regional Beira Atlântico
7. Vinho Regional Terras da Beira
8. Vinho Regional Lisboa (Estremadura vuoteen 2008 saakka)
9. Vinho Regional Tejo
10. Vinho Regional Penísula de Setúbal
11. Vinho Regional Alentejano
12. Vinho Regional Algarve
13. IGP Terras Madeirenses
14. IGP Acores

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti