maanantai 26. marraskuuta 2012

Touriga Nacional


Jo 1200-luvulta tunnetaan ylistyslauluja tästä paksukuorisesta, pienimarjaisesta ja niukkasatoisesta lajikkeesta. Tuohon aikaan lajikkeesta käytettiin nimea Tourigon ja se kattoi yli 90 % Dãossa viljellystä köynnösalasta aina viinikirvakatastrofiin saakka. 

Touriga Nacional on Portugalin arvostetuin lajike. Se ansaitsee paikkansa muiden maailmalla arvostettujen lajikkeiden (Pinot Noir, Cabernet Sauvignon ja Nebbiolo) joukossa. Lajiketta viljellään ympäri Portugalia ja suurimmat viljelmät sijaitsevat Dourossa. Tällä alueella lajiketta kutsutaan nimella Touriga Finana. Touriga Nacional on portviinin valmistuksessa eniten käytetty lajike.

Köynnökset ovat hyvin elinvoimaisia ja vaativat paljon leikkaamista. Yleisin leikkausmuoto on Guyot. Douron alueen tarhojen maaperä koostuu lämpöä luovuttavasta liuskekivestä. 

Rypäleet ovat sokeripitoisia, aromikkaita, tanniinisia ja väriainepitoisia. Touriga Nacionalista valmistetut viinit ovat syvänmustanpunaisia, läpinäkymättömiä viinejä, joissa on hyvin monivivahteinen makumaailma. Aromit vaihtelevat hedelmistä kukkaisvivahteiseen mausteisuuteen. Mausta löytyy mm. kypsää mustaherukkaa, vadelmaa, yrttisyyttä, lakritsia. Paksukuoristen rypäleiden tanniinipitoisuus on korkea, jonka ansiosta Touriga Nacionalista tehdyt viinit kestävät hyvin ikääntymistä. Viinit ovat tasapainoisia ja iän myötä niiden jälkimaku voimistuu ja pitenee.

Synonyymit: Bical Tinto, Mortágua, Mortágua Preto, Preto Mortágua, Touriga, Touriga Fina, Tourigao, Tourigo Antigo, Tourigo do Dão ja Turiga





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti