tiistai 20. marraskuuta 2012

Bernard Margrez -tasting 15.11.2012

Bernard Margrez on Ranskan kansainvälisesti arvostetuimpia viinintuottajia. Hänet on valittu parhaaksi ranskalaistuottajaksi (Trophy French Producer 2009, International Wine & Spirit Competition, London) ja parhaaksi kansainväliseksi viiniyrittäjäksi (International Wine Entrepreneur 2012, Meininger Award, Düsseldorf).

Bernard Margez´n omistuksessa on yhteensä 37 viinitilaa. Ranskassa tilat sijaitsevat Bordeaux´n ja Launguedoc-Roussillonin alueilla. Tämän lisäksi tiloja on useassa muussa Euroopan maassa, Etelä-Afrikassa ja Yhdysvalloissa.


Viinitilojen jalokiviä ovat Bordeaux´n Grand Cru Classè -tilat Château Pape Clément Gravesissa, Château Fombrauge Saint Emilionissa ja Château La Tour Carnet Haut-Médocissa. 



Bernard Magrez (vas.) ja Philip Marez




2010 Château Saint Genès
Kuva: © Château Marie
Tasting viinit

2010 Château Saint Genès 
AC Blaye Côtes de Bordaux

Rypäleet: 94 % Merlot, 6 % Cabernet Sauvignon

Tuoksu: Runsaasti mausteisuutta ja tammea, vadelmaa, mansikkaa, maanläinen: multaa, maatuvia kasveja.

Maku: Täyteläinen, vahvat hapot, hieman puumaiset tanniinit, mustaherukkaa, luumu, mauseisuutta, alkoholin poltetta, pitkä jälkimaku.


Château Saint Genès sijaitsee Blayen alueella. Tarhan koko on 77 ha. Viljeltävät lajikkeet ovat:  86 % Merlot, 12 % Cabernet Sauvignon ja 2 % Malbec. Köynnösten ikä on noin 21 vuotta. Istutustiheys 4 450 köynnöstä/ha ja satomäärä on 45 hl/h.





2009 Le Cadran du Château Fomgrauge 
Kuva: © Château Marie
2009 Le Cadran du Château Fombrauge 
AC Grand Cru Saint Emilion

Rypäleet:  90 % Merlot, 9 % Cabernet Franc 9% ja 1 % Cabernet Sauvignon 

Tuoksu: Intensiivinen, runsasta kypsää tummaa marjaisuutta, tammea, mausteisuutta, muhevuutta, maamaisuutta, vadelmaa, mansikkaa, mustaherukkaa.

Maku: Erittäin täyteläinen. vahvat  pehmeät hapot ja hitaasti nousevat kypsät tanniinit olivat tasapainossa, tummaa marjaisuutta ja tuoretta vadelmaa ja mansikkaa, tammea, mausteisuutta, pitkä jälkimaku.


Tilan ns. kakkosviini

Saint Emilionissa Saint Christophe des Bardesin kylässä sijatiseva Château Fombraugen on alueen suurin viinitila. Sen pinta-ala on 57 h. Tarhalle on istutettu 70 % Merlota, 20 % Cabernet Francia ja 10 % Cabernet Sauvignonia. Köynnösten keskimääräinen ikä on noin 30 vuotta. Istutustiheys on 6 500 köynnöstä/ha ja vuotuinen satomäärä 30-40 hl/h. Maaperä koostuu savesta, kalkkikivestä ja hiekasta. 

Ensimmäiset kirjalliset maininnat Château Fombraugesta ajoittuvat 1400-luvulle, ja se on yksi Saint-Emilionin vanhimpia viinitiloja. Tilan kartanorakennus oli alun perin munkkiluostari. 1700-luvulla linnan omistaja Dumas perehtyi viininviljelyyn ja loin pohjan viinien myöhemmälle menestykselle. Vuotta 1867 Château Fombrauge voitti kultaa Pariisin maailmannäyttelyssä. Bernard Magrez osti tilan vuonna 1999 ja aloitti merkittävät uudistustyöt viinikellareissa ja -tarhoilla.Vuonna 2012 pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen uurastus palkittiin: Château Fombrauge nousi Grand Cru Classé -luokkaan. Intohimoisena taiteen mesenaattina Bernard Magrez on hankkinut linnan omistukseen Stradivarius-viulun tarjoten linnassa vieraileville nuorille lahjakkuuksille ainutlaatuisen soittokokemuksen. 

2007 Château Fombrauge
Kuva: © Château Marie

2007 Château Fombrauge 
AC Grand Cru Saint Emilion

Rypäleet: 77% Merlot, 9% Cabernet Sauvignon ja 14% Cabernet Franc

Tuoksu: Intensiivisen runsas, mausteisuutta, tammea, suklaata, kahvia.

Maku: Keskitäyteläinen, ei niin intensiivinen kuin tuoksu, hieman suklaata, tumma kirsikkaa, luumua, viikunaa.




© Château Marie
2010 Château Fombrauge
AC Bordeaux Blanc

Rypäleet: 40 % Sémillon, 30 % Sauvignon Blanc ja 30 % Sauvignon Gris

Tuoksu: Intensiivisen täyteläinen, runsas mustaherukan lehden tuoksu, mausteisuutta, inkivääriä, 

Maku: Kuiva, vahvat kypsät hapot, kuivattua ananasta, muskottipähkinää, kalkkia, mineraalisuutta, mustaherukan lehteä, ruoho, nokkosta, 

Yksi parhaimmista ja erikoisimmista valkoviineistä, jota olen vuoden 2012 aikana maistanut. 
Viinistä tekee erikoisen se, että se on tehty Saint Emilionissa, jossa valkoviinien valmistaminen on harvinaista. 

Château Fombraugen tilalla viljellää 2 ha alueella valkoisia lajikkeita: 40% Sauvignon Blanc, 40% Sémillon ja 20% Sauvignon Gris. Köynnösten kesi-ikä on 11 vuotta. Istutustiehys on 6 500 köynnöstä/h ja satomäärä 30-40 hl/h.

Maaperä koostuu rautapitoisesta saven ja kalkkikiven sekoituksesta. 

2009 Les Douves de la Tour Carnet 
2009 Les Douves de la Tour Carnet
Kuva: © Château Marie
AC Haut-Médoc

Rypäleet: 55 % Cabernet Sauvignon, 42 % Merlot, 2 % Cabernet Franc ja 
1 % Petit Verdot

Tuoksu: Mansikkaa kukkaisuutta, vadelmaa, tammea.

Maku: Täyteläinen, kypsät keskitäyteläiset tanniinit, vahvat keskitäyteläidet hapot, tasapainossa olevat hapot ja tanniinit saavat aikaan hyvin pehmeän suutuntuman, puolukkaa, vadelmaa, tammea, keskipitkä jälkimaku.


Tila sijaitsee Saint Laurentin kylässä. Tarhan koko on 65 ha. Satomäärä 30-40 hl/h. Köynnösten ikä on 30 vuotta ja niiden istutustiheys on 8 000-10 000 köynnöstä/ha. Tarhalle on istutettu 52 % Merlota, 40 % Cabernet Sauvignonia, 5 % Cabernet Francia ja 3 % Petit Verdotia. Tarhojen maaperä koostuu kalkkipitoisesta savimaasta, jonka pinnalla on Gunzian soraa.

Keskiajalta peräisin oleva Château La Tour Carnet on Médocin vanhimpia viinitiloja. Linnan torni (La Tour) on rakennettu vuonna 1120. Carnet, kreivin aseenkantaja asui linnassa 1400-luvulla Bordeaux´n puolustautuessa englantilaisten hyökkäykseltä. Linnan monet omistajat eivät vuosisatoihin juuri kiinnittäneet huomiota viinitarhoihin, kunnes 1700-luvulla ruotsalainen aatelismies de Luetkensin ja hänen jälkeläistensä ansiosta La Tour Carnet´n viinit viimein vakiinuttivat arvostuksena. Pariisin maailmannäyttelyn yhteydessä vuonna 1855 Château La Tour Carnet valittiin Bordeaux´n alkuperäisen Grands Cru Classés -viiniluotteloon. Vuodesta 2000 lähtien viinitila on olluta Bernard Magrez omistuksessa. Vuonna 2012 sai Grand Cru -statuksen.



2007 Château Pape Clément
Kuva: © Château Marie
2007 Château Pape Clément 
AC Grand Cru Classé de Graves

Rypäleet: 60% Cabernet Sauvignon ja 40% Merlot

Tuoksu: Hienostuneen intensiivinen, mustaherukkaa, makeaan taittuvaa mausteisuutta, kanelia, neilikkaa, tammea.

Maku: Täyteläinen, vahvat ja pehmeät hapot, silkkiset tanniinit, nahkaa, mausteisuutta, tammea, lämpöä, pehmeyttä, mustaherukkaa, pitkä jälkimaku.

Château Pape Clément sijaitsee Pessacin alueella. Tilan koko on 57 ha. Viljeltävät lajikkeet ovat:  49% Merlot, 46% Cabernet Sauvignon, 3% Cabernet Franc ja 2% Petit Verdot. Köynnösten ikä on noin 30 vuotta. Istutustiheys on 7 700 köynnöstä/ha. Satomäärä on 35 hl/h.



2009 Sauternes de Ma Fille 
Château Latrézotte
Kuva: © Château Marie
2009 Sauternes de Ma Fille Château Latrézotte
AC Sauternes

Rypäleet99% Sémillon, 1% Sauvignon blanc, Sauvignon gris ja Muscadelle


Tuoksu: Syvä, runsas, intensiivinen, hunajaa, kukkeutta, kuivattuja hedelmiä.


Maku: Erittäin makea, vahvat hapot, muskottipähkinää, hunajaa, makeudesta huolimatta hyvin kepeä, paljon kuivattuja eksoottisia hedelmiä, piparminttua.


Tila sijaitsee Barsacin alueella ja sen koko on 7,89 ha. Viljeltävät lajikkeet ovat:  99% Sémillon, 1% Sauvignon blanc, Sauvignon Girs ja Muscadelle. Köynnösten ikä on 35 vuotta. Istutustiheys on 6 700 köynnöstä/ha. Satomäärä on 20 hl/h.

Maaperä koostuu punaisesta savesta ja sorasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti