sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Baga

Nimi Baga tarkoittaa marjaa. Tämä rypälelajike merkitsee Bairradan alueelle lähes samaa kuin Pinot Noir Bourgognelle. Yli puolet Bairradan viineistä sisältää Baga-rypälettä. Muilla alueilla sitä viljellään vähän. Baga on vaikea lajike kasvattaa ja se tarvitsee kasvaakseen paljon aurikoa ja kalkkikivisen maaperän. 

Keskikokoiset ja sinimustat rypäleet ovat paksukuorisia, joka antaa viinille intensiivisen rubiininpunaisen värin ja rutkasti tanniinisuutta. Paksun kuoren ansiosta lajike kestää hyvin erilaisia sienisairauksia. Tämä on tärkeää, koska lajiketta viljellään Atlantin rannan läheisyyden kosteassa ilmastossa. Baga on myöhäisen kypsymisensä ja korkean hapokkuutensa vuoksi aina vaarassa jäädä raa´aksi tai pilaantua syyskussa esiintyvien sateiden vuoksi. Baga on tuottaa suuria satoja. Lajikkeen viljelypinta-ala on 25 000 ha. 

Viinin mausta voi löytää mulperia, marmeladia, hunajaa, kanferia kahvia, tupakkaa, savua. Bagalla on hyvä ikääntymispotentiaali. Sitä voidaan kypsyttää tammitynnyreissä jopa 20 vuotta.


Synonyymejä: Baga de Louro, Baguinha, Bairrada, Bairrado Tinta, Baya, Carrasquenho, Carrega Burros, Goncalveira, Morete, Moreto, Paga Dividas, Poeirinha, Poeirinho, Povolide, Preiinho, Pretinho, Preto Rifete, Rifete, Rosete, Tinta Bairrada, Tinta Bairradina, Tinta da Bairrada, Tinta de Baga ja Tinta Fina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti