torstai 6. joulukuuta 2012

Portugalin viinituotanto 2012/2013

Vuonna 2012 Portugalissa korjatusta rypälesadosta saadaan arviolta 5,8-5,9 milj. hl viiniä. Tämä on 4-5 % enemmän kuin edellisvuonna. Kasvukausi oli myöhässä koko maassa kahden viikon verran.

Coulure
Lähes jokaisen viinintuotantoalueen tuotantomäärät kasvoivat. Poikkeuksena ovat Minho -15 %, Bairrada -10 % ja Dão -10 %. Minhon alueen tuotantomäärän lasku johtui alueella esiintyneistä runsaista sateista ja kasvukauden alhaisesta lämpötilasta. Tämän seuraksena oli se, että kukinnot eivät auenneet kunnolla ja  pölyttyminen ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla. Epäonnistuneesta pölyttymisestä johtuen rypäleiden alut eivät jatkaneet kasvua vaan suurin osa niistä tippui pois. Terttuihin jäi vain muutamia rypäleitä. Ilmiötä kutsutaan nimella coulure.

Toisena alueen ongelmana oli millerandage. Huonosti pölyttyneistä kukista kehittyi samaan terttuun erikokoisia rypäleitä, joissa osassa ei ollut siemeniä ja rypäleet kypsyivät eri aikaan. Tätä ominaisuutta kutsutaan myös nimellä Kukko ja Kana. Kukot ovat isokokoisia rypäleitä, jotka kehittyvät normaalisti ja sisältävät siemeniä. Kanat ovat tertussa olevia pieniä rypäleitä, joista puuttuu siemenet, mutta ne voivat tästä huolimatta kypsyä normaalisti.


Millerandage

Bairradan ja Dãon tuotannon laskun aiheutti se, että kasvukauden loppupuolella ei saatu tarpeeksi sateita.

Minhon 2010/2011 viinituotanto 910 711 thl. Bairradan ja Dãon tiedot puuttuvat.

Näillä kolmella alueella (Minho, Bairrada ja Dão) esiintyi myös joissain määrin tautia nimeltä black rot. Kyseessä on Guinardia bidwelli -sienen aiheuttama tauti, joka tuhoaa viiniköynnöksen uusia versoja, lehtiä ja rypäleitä.

Black rot

Trás-os-Montesin alueen tuotanto kasvoi 20 %. Alueen kasvusto pysyi kasvukauden aikana terveenä. Joilla seuduilla oli hyvin kuumaa heinäkuun aikana. Tämä aiheutti sen, että rypäleistä tuhoutui liiallisen kuumuuden takia.

2010/2011 viinituotanto 117 860 thl.

Trás-os-Montes

Douron alueelle ennustettiin kesäkuussa 20 % tuotannon kasvua verrattuna vuoteen 2011. Ennustukset eivät toteutuneet ja kasvua tuli noin 5 %. Alueella esiintyi heinä-elokuussa raekuuroja ja coulurea.

2010/2011 viinituotanto 1 656 683 thl.

Douro

Beira Interiorin ja Távora-Varosan alueen tuotanto kasvoi 10 %. Tejon, Península de Setúbalin ja Lissabonin alueiden satomäärät pysyivät ennallaan verrattuna vuoteen 2011. Tulee kuitenkin muistaa, että vuonna 2011 näiden alueiden satomäärät kasvoivat 20-25 %. Alueilla ei esiintynyt mitään merkittäviä sairauksia. Köynnösten rypäleet tosin olivat normaalia pienempi kokoisia, mutta erittäin hyvä laatuisia.

2010/2011 viinituotannot: Tejo 626 592 thl, Penísula de Setúbal 431 246 thl ja Lissabon 1 206 382 thl. Beira Interiorin ja Távora-Varosan tiedot puuttuvat.

Penísula de Setúbal
Lissabon
                         









Alentejon alueen tuotanto kasvoi hieman. Kuiva ilma ja kosteuden puute hidastivat rypäleiden vegetatiivista kasvua. Tämä aiheutti sen, että rypäleet kypsyivät normaalia myöhemmin. Tertuissa olevien rypäleiden määdä  oli normaalia alhaisempi ja rypäleiden koko normaalia pienempi. Rypäleiden laatu oli kuitenkin hyvä.

2010/2011 viinituotanto 1 190 187 thl.

Alentejo

Algarven alueen tuotantomäärän ennustetaan vähenevän 15 %, joka on arviolta 11 000 hl. Syy tuotannon laskuun oli sateiden vähyys talvella ja keväällä. Rypäleet olivat terveitä ja hyvä laatuisia.

2010/2011 viinituotanto 19 146 thl.

Algarve

Madeiran viinituotannon ennustetaan kavavan 24 %. Azoreiden viinituotanto tulee laskemaan rajusti. Erityisesti tämä koskee Picon ja São Jorgen saaria. Alueiden ongelmana oli powdery mildew (härmäsieni) ja downy mildew (lehtihome), jota esiintyi runsaasti.

2010/2011 viituotanto: Madeira 36 864 thl ja Azorit 4 703 thl.

Pico, Azorit











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti