keskiviikko 12. joulukuuta 2012

2008 Redoma Niepoort

© Jukka Björn
Alue: DOC Douro, Cima Corgo, Quinta de Nápoles ja Pinhã laaksot

Castas: Tinta Amarela, Tinta Roriz ja Touriga Franca

Alkoholi: 13,5 t-%

Ulkonäkö: Syvä rubiini

Tuoksu: Intensiivinen, karhunvadelmaa, tummaa kirsikkaa, mausteisuutta, pehmeää nahkaa, puolukkaa, vadelmaa.

Maku: Erittäin täyteläinen, intensiivinen, vahvat hapot, pehmeät vahvat tanniinit, muskottipähkinää, luumua, kirsikkaisuutta, vadelmaa, pitkä jalkimaku, alkoholin poltetta.


Ensimmäinen Redoma valmistettiin vuonna 1991. Quinta de Nápoles ja Pinhão laaksojen vanhat tarhat avautuvat pohjoiseen. Köynnösten ikä on 60-120 vuotta. Maaperä koostuu liuskekivestä.

Douron alueella vuosi 2008 oli loistava. Kevään ja alku kesän aikana tuli sateita, jonka ansiosta maan kosteuspitoisuus oli hyvä sadonkorjuun aikana. Satomäärät olivat pieniä, mutta rypäleiden laatu, hapokkuus ja sokeripitoisuus olivat loistavat.

Sadonkorjuu alkoi syyskuussa. Rypäleet valikoitiin ensimmäsen kerran tarhalla ja toistamiseen viinin valmistamossa. Rangat poistettiin ennen käymistä. Käyminen ja pitkä maseraatio tapahtuivat pienissä terästankeissa ja perinteisissä sammioissa nimeltä lagares.

Viinin malolaktinen käyminen tapahtui samanaikaisesti, kun viiniä kypsytettiin 20 kk ranskalaisissa 228 l tammitynnyreissä. Tuontantomäärä 13 847 ploa.


Niepoortin tila perustettiin vuonna 1842 Vila Nova de Gaiaan. Sen omistaa ja toimintaa johtaa edelleen hollantilainen Niepoortin perhe. Tila sijaitsee 500 metriä meren yläpuolella. Nykyään Rolf van der Niepoort yhdessä poikansa Dirkin kanssa valmistaa yhtiön portviinit. Vahvojen viinien lisäksi Dirk on omistautunut myös punaviinien valmistamiseen. Niitä pidetäänkin erinomaisina. Dirk on voittanut lukuisia palkintoja ja häntä pidetäänkin yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista portviinituottajista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti