perjantai 7. maaliskuuta 2014

Valkoiset portviinit

Valkoiset portviinit valmistetaan kuten punaiset portit, mutta siihen valmistamiseen käytetään valkoisia lajikkeita. Toinen vaihtoehto on, että tummien rypäleiden maserointi aikaa lyhennetään vaalean värin aikaansaamiseksi.

Krohn
Lagrima
www.alko.fi
Valkoisista portviineistä löytyy hyvin erilaisia tyylejä. Ehkä yleisin on jako nuoriin ja vanhoihin.

Nuoret valkoiset portit
Nuoret valkoiset portviinit tulevat myyntiin pian valmistumisen jälkeen. Ne ovat maultaan kuivia tai puolikuivia. Valkoinen portviini on loistava vaihtoehto aperitiiviksi. Lämpimänä kesäpäivänä kannatta kokeilla vaalea porttia, johon on sekoitettu tonic-vettä. Juoma toimii, kun viilentää molemmat juomat hyvin ennen tarjoilua. Toinen kokeilemisen arvoinen vaihtoehto on laittaa mandariinin kuoren suikaleita antamaan makua hyvin viilennettyy valkoiseen porttiin.

Vanhat valkoiset portit
Vanhoja vaaleita portteja ikäännytetään puutynnyreissä ja ne ovat tästä syystä oksidoituneita. Ne muistuttavat olemukseltaan hieman tawnyja. Tämän tyyppiset portviinit tarjoillaan aterian jälkeen hieman viilennettyinä. Maultan vanha vaalea portti on makeaa ja hunajaista.

Näiden kahden portviinityypin aromimaailmat poikkeavat erittäin paljon toisistaan. Laadullisia ominaisuuksia ei voida käyttää vertailukohtana.

Kuten arvata saattaa vanhat valkoiset portviinit ovat hinnakkaita ja niitä on vaikea löytää markkinoilta. Syynä tähän on se, että tämän tyylistä porttia valmistetaan vain pieniä määriä. Ne ovatkin lähinnä harvinaisuuksia.

Valkoista vanhaa portviiniä ja saman ikäista tawnya saatta olla vaikea erottaa toisistaan. Syynä tähän on se, että nämä kaksi eri tyylisuuntaa ovat tulleet lähemmäksi toisiaan ikääntymisen myötä. Ikääntyessään tawnyn punainen väri muuttuu vähitellen punaruskeaksi. Valkoisesta vanhasta tawnysta tulee oksidoitumisen vaikutuksesta punaruskeaa, kun sitä on kypsytetty vuosia puutynnyrissä.

Taylor´s Chip Dry Port
© Mari Linna
Ikäryhmittelyn lisäksi käytetään eri makeusasteita vaalean portviinin luokittelussa. Suurin osa vaaleista porviineistä sisältää jonkin verran jäännössokeria, vaikka etiketissä lukisi ”Extra-seco” tai ”Seco”. Erittäin makean ja raskaan viskositeetin omaavan vaalean portviinin etiketissä lukee ”Lagrima”, kyyneleet. Tätä hyvin makeaa portviiniä valmistetaan lähinnä kotimaan markkinoille.


Leve seco”/”Light Dry White Port” on määritelty omaksi portviinityypiksi. Nimen mukaisesti tämän vaalean portviinin olemukseen kuuluu keveys. Sen alkoholiprosentti on tavanomaista alhaisempi 16,5–17 t-%. Normaalisti portviinin alkoholipitoisuus on 19–20 t-%. Väriltään Leve seco port on hyvin vaaleaa ja tuoksusta löytyy usein raikasta sitrusta. Mausta löytyy mm. sitrunaisuutta ja pähkinäisyyttä. Valkoista porttia käytetään joskus myös edullisiin tawny sekoituksiin.


Makeus                                Sokeri (g/l)
Extra-seco                            <40
Seco                                    40–65
Meio-seco                            65–90
Doce                                    90–130
Muito doce                           >130

Valkoiset portviinit jakavat mielipiteitä. Joidenkin mielestä se ei edes kuulu portviinien joukkoon. Kyseessä ei olekaan Douron alueen perinteinen viinityyli. Valkoista porttia alettiin valmistamaan brittimarkkinoille sherryn kilpailijaksi. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti