Valkoiset portviinit valmistetaan kuten punaiset portit, mutta siihen valmistamiseen käytetään valkoisia lajikkeita. Toinen vaihtoehto on, että tummien rypäleiden maserointi aikaa lyhennetään vaalean värin aikaansaamiseksi.
Krohn Lagrima www.alko.fi |
Nuoret valkoiset portit
Nuoret valkoiset portviinit tulevat myyntiin pian
valmistumisen jälkeen. Ne ovat maultaan kuivia tai puolikuivia. Valkoinen
portviini on loistava vaihtoehto aperitiiviksi. Lämpimänä kesäpäivänä kannatta
kokeilla vaalea porttia, johon on sekoitettu tonic-vettä. Juoma toimii, kun
viilentää molemmat juomat hyvin ennen tarjoilua. Toinen kokeilemisen arvoinen
vaihtoehto on laittaa mandariinin kuoren suikaleita antamaan makua hyvin viilennettyy
valkoiseen porttiin.
Vanhat valkoiset portit
Vanhat valkoiset portit
Vanhoja vaaleita portteja ikäännytetään
puutynnyreissä ja ne ovat tästä syystä oksidoituneita. Ne muistuttavat olemukseltaan hieman
tawnyja. Tämän tyyppiset portviinit tarjoillaan aterian jälkeen hieman
viilennettyinä. Maultan vanha vaalea portti on makeaa ja hunajaista.
Näiden kahden portviinityypin aromimaailmat
poikkeavat erittäin paljon toisistaan. Laadullisia ominaisuuksia ei voida
käyttää vertailukohtana.
Kuten arvata saattaa vanhat valkoiset portviinit
ovat hinnakkaita ja niitä on vaikea löytää markkinoilta. Syynä tähän on se,
että tämän tyylistä porttia valmistetaan vain pieniä määriä. Ne ovatkin lähinnä
harvinaisuuksia.
Valkoista vanhaa portviiniä ja saman ikäista
tawnya saatta olla vaikea erottaa toisistaan. Syynä tähän on se, että nämä kaksi
eri tyylisuuntaa ovat tulleet lähemmäksi toisiaan ikääntymisen myötä.
Ikääntyessään tawnyn punainen väri muuttuu vähitellen punaruskeaksi.
Valkoisesta vanhasta tawnysta tulee oksidoitumisen vaikutuksesta punaruskeaa,
kun sitä on kypsytetty vuosia puutynnyrissä.
Taylor´s Chip Dry Port © Mari Linna |
”Leve seco”/”Light Dry White Port” on määritelty omaksi
portviinityypiksi. Nimen mukaisesti tämän vaalean portviinin olemukseen kuuluu
keveys. Sen alkoholiprosentti on tavanomaista alhaisempi 16,5–17 t-%.
Normaalisti portviinin alkoholipitoisuus on 19–20 t-%. Väriltään Leve seco port
on hyvin vaaleaa ja tuoksusta löytyy usein raikasta sitrusta. Mausta löytyy mm. sitrunaisuutta ja pähkinäisyyttä. Valkoista porttia käytetään joskus myös edullisiin
tawny sekoituksiin.
Makeus Sokeri
(g/l)
Extra-seco <40
Seco 40–65
Meio-seco 65–90
Doce 90–130
Muito doce >130
Valkoiset portviinit jakavat mielipiteitä. Joidenkin mielestä se ei edes kuulu portviinien joukkoon. Kyseessä ei olekaan Douron alueen perinteinen viinityyli. Valkoista porttia alettiin valmistamaan brittimarkkinoille sherryn kilpailijaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti