tiistai 11. maaliskuuta 2014

Cálem, Vila Nova de Gaia

Ensimmäinen aamu Portossa valkeni synkkänä ja sateisena. Siitä huolimatta piti laittaa tossua toisen eteen, jotta pääsi Porton puolelta Vila Nova de Gaiassa sijaitseviin Portviinitaloihin. Näitä kahta eri paikkaa yhdisti Ponte de D. Luís I, jonka ylittäminen tuotti välillä vaikeuksia kovan tuulen takia.

Ponte de D. Luís I

© Jukka Björn

Ensimmäisenä kohteena oli Cálem. Paikka oli jotenkin kylmän kalsa. Tämä ei johtunut vallitsevasta säästä vaan yleensä talon ilmapiiristä. Maistoin kaksi aivan perus porttia verryttely mielessä, joista ei niistä sen enempää.  



Cálemin kellari
© Mari Linna

António Alves Cálem perusti sukunimeään kantavan portviinitalon vuonna 1859. Tänä päivänä Cálem on Sogevinuksen omistuksessa. Sogevinus Fine Wines Group omistaa useita portviini ja viinitaloja Douron alueelta.

Cálem
© Mari Linna


Cálemin portviineissä käytettävät rypäleet tulevat Quinta do Arnozelosta, joka sijaitsee Cima Corgon ja Douro Superiorin alueilla. Ensimmäiset kirjalliset merkinnät Quinta do Arnozelosta löytyvät vuodelta 1527. 


Cálem
© Jukka Björn
 
Tänä päivänä Quintan koko on noin 100 ha ja tarhat sijaitsevat Douro joen rannoille rakennetuilla terasseilla, nousten aina 300 m korkeuteen. Tärkeimmät viljeltävät rypäleet ovat: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz ja Tinta Cão. Tilalla kasvatetaan pieniä määriä myös Tinta Barrocaa ja Tinta Amarelaa.

Quinta do Arnozelos
www.sogevinus.com





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti