torstai 27. maaliskuuta 2014

Quinta de la Rosa, Pinhão

2010 Quinta de la Rosa Reserva
 ©Mari Linna
Ensimmäinen vierailukohteeni Douron laaksossa oli Quinta de la Rosa, joka sijaitsee näköetäisyyden päässä Pinhãon kylästä. Syy tähän valintaan johtaa juurensa muutaman vuoden taakse. Muistan, kuinka pullon etiketti herätti minussa huomiota usean muun viinipullon joukossa. Tuolloin päätin, että tällä tilalla haluan käydä.

Quinta de la Rosa on ollut vuodesta 1906 lähtien Bergqvistin perheen omistuksessa. Tila on kuulunut Feueheerdin perheelle vuodesta 1815. Sophian isoäiti Claire Feuehreet sai tilan aikoinaan kastelahjana. Tänä päivänä tilaa johtavat isä ja tytär, Tim ja Sophia Bergqvist.

Quinta de la Rosa on 55 ha tila tuottaa vuosittain  50 000 l porttia ja 160 000 l viiniä. Kaikki quintan tarhat kuuluvat A-ryhmään.

Quita de la Rosa on ollut yksi ensimmäisistä  Douro-laakson tiloista, joka aloitti pöytäviinin valmistamisen portviinin lisäksi. Ensimmäinen kokeellinen erä pöytäviiniä valmistui vuonna 1991 David Baverstock avustuksella ja ohjaamana. Viini sai niin hyvän vastaanoton, että sen valmistamista päätettiin jatkaa.

Quinta de la Rosa ja Douro-joki
©Mari Linna
Kuluneen seitsemän vuoden aikan tilan viininvalmistamo on uusittu. Nykyään viininvalmistamo toimii painovoiman avulla.Tilalle hankittiin automaattinen koripuristin ja kuusi 10 000 l lämpötilakontrolloitua terästankkia. Samalla lagarit uusittiin. Neljän graniittisen lagarin lämpötilaa voidaan nyt säädellä ja niissä on automaattiset sekoittimet. Varastoihin asennettiin automaattiset lämmönsäätelijät.

Quinta de la Rosan uudet lagarit
© Mari Linna

Quinta de la Rosan tilalla viljellää perinteisiä Douro-laakson tummia lajikkeita, jotka ovat mm. Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cao ja  Souzão. Tilalla kasvatetaan myös Viosinhoa, Rabigatoa ja Codegaa, jotka ovat vaaleitalajikkeita. 

Touriga Nacional (TR)
Touriga Nacional on Douro-laakson suosituin lajike. Se on hyvin elinvoimainen, mutta pieni satoinen. Rypäleet ovat tumman sinisiä, jotka antavat viinille runsaasti väriä. Touriga Nacionalia on istutettu Quinta de la Rosan tilalle 13 ha. Yksistään käytettynä lajike tuottaa tilan mielestä yksiuloitteisia viinejä, joten lajiketta käytetään sekoiteviineihin.

Touriga Nacional sisältää luonnostaan runsaasti happoja ja tanniinejä ja tästä syystä se muodostaa viinin selkärangan. Se on myös hyvin aromaattinen ja hedelmäinen lajike. Makumaailmasta löytyy tummia marjoja, kuten karhunvadelmaa ja mustaherukkaa.

Touriga Franca 
Lajike tunnetaan myös nimellä Touriga Francesa, jota on istutettu kaikkein eniten Dourossa. Se viihtyy kuumassa ja kuivassa ilmastossa. Lajike on satoisa. Touriga Francan lehdet ovat hyvin samanlaiset kuin Touriga Nacionalilla. Tästä syystä näitä kahta lajiketta on välillä vaikea erottaa toisistaan.

Quinta de La Rosan tarhoille on istutettu tätä lajiketta 6 ha alueelle. Touriga Franca antaa viinille runsautta, rakennetta ja väriä. Maukuaromeissa on kukkaisuutta ja orvokkia. Lajike kestää hyvin ikäännyttämistä.

Quinta de la Rosan uusi varasto
© Mari Linna
Tinta Roriz 
Espanjan puolella lajike tunnetaan nimellä Tempranillo. Lajiketta viljellään ympäri Portugalia ja siitä käytetään myös nimitystä Aragones. Lajike on erittäin altis härmälle. Pienehköt ja paksukuoriset rypäleet kestävät hyvin kuivuutta ja kuumuutta. Rypäletertut ovat rakenteeltaan tiiviitä.

Runsassatoinen Tinta Roriz antaa viinille raikkautta ja hapokkuutta. Väriominaisuuksiltaa lajike on hailakka.

Tinta Barroca 
Tinta Barroca on aikoinaan ollut hyvin suosittu lajike Douro alueella. Lajiketta käytetään lähinnä portin valmistamiseen. Sadot ovat suuria ja kypsät rypäleet sisältävät runsaasti sokeria. Rypäletertut ovat pitkiä ja ilmavia. Ohutkuoriset rypäleet palavat helposti auringossa. Tästä syystä Tinta Barroca kasvaa kaikkein parhaiten pohjoiseen aukeavilla tarhoilla.

Tinta Barrocasta tehdyn viinin väri tai rakenne ei ole mitenkään erityinen. Lajiketta käytetään, koska se kestää hyvin hapettumista ja se kestää hyvin ikäännyttämistä.

Lajiketta kasvaa tilalla vain kahden hehtaarin alueella. Osa Tinta Barrocasta on korvattu Touriga Nacionalilla.

Tinta Cão, 'Red Dog'
Lajiketta on viljelty Douron laaksossa 1600-luvulta lähtien. Tinta Cãon rypäleet ovat paksukuorisia, joten ne kestävät hyvin auringon paahdetta ja sienisairaukisa. Kooltaan tertut ovat pieniä.

Lajike kypsyy hitaasti. Viinintekijä Jorge Moreiran mielestä lajike antaa tekee viinistä hieman agressiivisen ja ärhäkän. Tilalla kasvaa vain 1,5 ha Tinta Cãoa.

Souzão 
Souzão antaa viinille intensiivisen värin ja eloisaa hedelmäisyyttä. Lajike on erittäin tärkeä Vintage porttien tekemisessä. Lajiketta on istutettu Dona Sarah-, Dona Sofia- ja Val de Inferno -tarhoille ja sitä on yhteensä noin kolme hehtaaria.

Quinta de la Rosan uusi varasto
© Mari Linna

Viosinho
Pienisatoinen vaalealajike Viosinho kypsyy aikaisin. Rypäletertut ovat pieniä ja ne ovat alttiita botrytikselle. Viosinho kestää hyvin kuumilla aurinkoisilla rinteillä. Quinta de La Rosan tilalla lajike kasvaa kalkkisella maaperällä ja tämän ansiosta viineissä on mineraalisuutta ja hyvä happorakenne. Maultaa lajike on hyvin aromaattinen, jossa on kukkaisia ja kivellisten hedelmien aromeita.

Lajiketta käytetään valkoisten porttien ja valkoviinien valmistamiseen.

Rabigato ja Codega
Näitä kahta vähemmän tunnettua vaaleaa lajiketta viljellään lähinnä siksi, että ne antavat sekoiteviineihin käytettynä raikasta hapokkuutta.


Tilaan kuluu seitsemän tarhaa. Useammalle tarhalle on istuettu vain yhtä lajiketta. Joillakin vanhemmista tarhoista kuten Vinha Grande Velhalla, kasvatetaan yhä useampaa lajiketta sekaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti