lauantai 15. maaliskuuta 2014

DO Tarragona

www.dotarragona.cat
DO-alue perustettu: 1947
Viljelyala: 7 260 ha
Camp de Tarragonan alue:
*Satomäärä/tummat: 8 500 kg/ha
*Satomäärä/vaalea: 10 000 kg/ha
*Tuotantomäärä/tummat: 59 hl/ha
*Tuotantomäärä/vaaleat: 70 hl/ha
Satomäärät/muut alueet: 7 500 kg/ha
Tuotantomäärä/muut alueet: 52 hl/ha
Tuotantomäärä (2007): 20,824 hl
Aurinkotunniti: 2 600 h/vuosi
Keskimääräinen sademäärä/Camp: 465 mm
Keskimääräinen sademäärä/muut alueet: 650 mm
Keskilämpötila: 16 °C
Viinitarhojen korkeus merenpinnasta: 40–450 m 
Viinitilojen määrä: 58 kpl




www.dotarragona.cat


DO Tarragona on Katalonian suurin viininviljelyalue, joka jakaantuu kahteen osaan: Camp de Tarragona ja Ribera d'Ebre. Camp de Tarragona jakaantuu kolmeen osaan: Alt Camp, Baix Camp ja Tarragonès. Auleen ihanteellinen maaperä ja ilmasto antavat loistavat edellytykset laadukkaiden viininen valmistamisen.

Kauan sitten Tarragonan punaviinit olivat makeita, pehmeitä, voimakkaita ja täyteläisiä. Voidaankin sanoa, että Tarragonalainen viini oli jonkinlainen korvike portviinille. Tätä makeaa punaviiniä kutsutaan nimellä Tarragona Clásico. 1960-luvulla tilanne kuitenkin muuttui, kun tuolloin alettiin tuottamaan alkoholipitoisia ja heikkolaatuisia viinejä. Tänä päivän DO Tarragonan viininvalmistajat tekevät täyteläisiä ja aromaattisia valkoviinejä, joka on kolmannes 70 % koko alueen viinituotannosta. Nuoret punaviinit ovat vähitellen löytämässä kuluttajia ympäri maailmaa.

Historia
Tarragonan alueen viininviljelyn alkuhistoriasta ei ole juurikaan tietoa. Historiallisten raunioiden tutkimusten perusteella on todettu, että Katalonian alueella viljeltiin viiniköynnöksiä alkuun kreikkalaisten toimesta. He asuivat Katalonian pohjoisrannikolla. Rooman vallan aikaa alueelle istutettiin paljon viiniköynnöksiä. Tästä syystä roomalaisia voidaankin pitää DO Tarragonan alullepanijana. Tuohon aikaan Tarragonan viinit olivat etenkin rooman hallitsijoiden suosiossa.

Viininviljely kukoisti 1800-luvulla. Tuolloin yli 50 % alueen pinta-alasta oli viiniköynnösten peittämänä. Phylloxeran jälkeen tilanne muuttui dramaattisesti. Suuret määrät viiniköynnöksiä tuhoutui ja alueen viinituotanto oli ahdingossa.

Vuonna 2001 Falsetin alue irtaantui DO Tarragonasta. Nykyisin Falsetin alue on nimeltään DO Montsant.

Roomalaisen ajan sadonkorjuuta
catalanwine365.wordpress.com

Ilmasto
DO Tarragonan ilmasto on välimerellinen. Poikkeuksena on Ribera d'Ebro laakson ilmasto, jossa on mannermaisia piirteitä. Alueella on satunnaisesti hallaa tai raekuuroja. Kesät ovat kuivia ja aurinkoisia. Talvet ovat kylmiä.

Maaperä
Camp de Tarragonan alueen maaperä on peräisin mesotsooinen maailmankaudelta, joka vallitsi alueella 251–65 miljoonaa vuotta sitten. Maaperä on kevyttä ja se koostuu alluviaalista, kalkkikivestä ja graniitista. 

Tutkimusten mukaan Ribero d'Ebron alueen maaperä on tertiääriseltä kaudelta. Se alkoi noin 65 miljoonaa vuotta sitten, liitukauden jälkeen, ja päättyi noin 2,6 miljoonaa vuotta sitten, jolloin alkoi kvartäärikausi. Maaperä koostuu lähinnä kalkkipitoisista kivistä. 


Tarragona
catalanwine365.wordpress.com


Rypälelajikkeet
Tärkeimmät tummat lajikkeet: Ull de Llebre, Cariñena, Garnatxa Negra, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah

Sallitut tummat lajikkeet: Monastrell, Pinot Noir, Samsó

Tärkeimmät vaaleat lajikkeet: Macabeo, Parellada, Xarel-lo, Chardonnay, Moscatel

Sallitut vaaleat lajikkeet: Carnatxa Blanca, Malvana, Sauvignon Blanc

Viininviljely
Camp de Tarragona -alue kattaa 70 % viininviljelyalasta. Tarhat ovat noin 30 km säteellä Tarragonan kaupungin pohjois- ja länsialueilla. Alueen maanpinta nousee tasaisesti rannikolta sisämaahanpäin 200 m korkeuteen. 

Ribera d'Ebron alue sijaitsee etelä- ja länsisuunnassa Tarragonan kaupungin ympäristössä. Alueen viinitarhat ovat 100–400 m korkeudessa.

Perinteiset lajikkeet kasvatetaan puskina ilman tukia. Uusien viinitarhojen köynnökset sidoaan vaijereille. Köynnökset istutetaan 1,4 m välein. Rivien väli on 2,8 m.

Harvinaista oidiumia ja harmaahometta torjutaan ruiskutuksilla. Ainoita tuhoeläimiä, toukkia torjutaan ruiskutuksilla.

Sadonkorjuu alkaa yleensä syyskuun ensimmäisellä viikolla.


www.dotarragona.cat

Viinit
Alueella valmistettavat viinit jaetaan kolmeen eri ryhmään.

1. Tarragona Campo
Tarragona Campo -merkinnällä olevat valko- puna- ja rosèviinit tulevat Ebro-joen rannoilla olevilta tarhoilta.

DO Tarragonan valkoviinit tehdään suurimmaksi osin Macabeosta, Parelladasta ja Xarel-losta. Viini ovat tasapainoisia, aromaattisia ja hedelmäisä. Alkoholipitoisuus vaihtelee 9–13 t-% välillä. Valkoviinin osuus alueen viinituotannosta on yli 70 %. Valkoviinit ikääntyvät hyvin, kun joukkoon on lisätty Xarel-lota. Viiniä ikäännytetään vähintään kuusi kuukautta tammisissa tynnyreissä.

Suuri osa vaaleista rypäleistä käytetään cavan valmistamiseen. 

Punaviinit, joihin on käytetty Ull de Llebreä tai Cariñenaa, ovat aromaattisia ja vahvoja. Viinejä tulee ikäännyttää vähintään 12 kuukautta.

Rosèn valmistamiseen käytetään Garnachaa, Cariñenaa ja joskus Tempranilloa. Rosèt ovat raikkaita ja väriltään kirsikan punaisia. Myyntiin rosèt tulevat kuuden kuukauden ikäännyttämisen jälkeen. Tämän ajan rosèt ovat olleet tammisissa tynnyreissä.

Vuosikertoja
Erittäin hyvä vuosikerta: 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003
Hyvä vuosikerta: 2002, 2004, 2005

2. Tarragona Clásico
Tarragona Clásico makea tai kuiva ja hyvin viskositeettipitoinen viini, jonka alkoholipitoisuus on 14–23 t-%. Tämän makean viinin valmistamiseen käytetään vain Garnacha-lajiketta.Viiniä tulee ikäännyttää vähintään kaksi vuotta puisissa tynnyreissä, jona aikana makuun ja rakenteeseen tulee syvyyttä ja kompleksisuutta.

3. Rancio 
Rancio valmistetaan Garnachasta, johon on saatettu sekoittaa 10–20 % Cariñenaa. Rancioita kypsytetään vähintään neljä vuotta tammitynnyreissä ja pulloissa. Alkoholipitoisuuden tulee olla vähintään 14 t-%.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti