Sandemanin tarina alkaa vuodesta 1790, kun Scotlannista kotoisin oleva George Sandeman aloitti viinibisneksen Lontoossa. Portin ja sherryn maahantuontia varten Sandeman päätti ottaa kolmensadan punnan lainan, jolla hän osti ensimmäisen viinikellarinsa.
Maisema yli Douro-joen vastakkaiselle rannalle © Mari Linna |
Sandeman, Vila NOca de Gaia © Mari Linna |
Sandeman oli ensimmäinen portviinitalo, joko laittoi 1880-luvulla oman etikettinsä ja nimensä viinipulloihin. Tuohon aikaan oma brändi oli vielä tuntematon käsite, mutta Sandeman halusi tällä tavalla antaa asiakkailleen takuun tuotteidensa laadusta. Sandeman rekisteröitiin tavaramerkiksi vuonna 1877. Merkki on yksi maailman vanhimpia tavaramerkkejä.
Don © Mari Linna |
Vuonna 1928 Sandeman tilasi George Massiot Brownilta ehdotuksen julistetta varten. Brown piirsi hänelle mieshahmon "Don", jolla oli yllään tumma viitta niin kuin portugalilaisilla opiskelijoilla. Päässä Donilla on caballeros, espanjalainen lierihattu. Kädessään Don piteli rubiininpunaista portviinilasia. Donista tuli ajan myötä menestys ja aivan ensimmäinen ikoniksi noussut viinilogo maailmassa.
Kesäkuussa 2002 Sandemanista tuli osa Sogrape Groupia. Tänä päivänä Sandeman on yksi tunnetuimmista portviinin valmistajista. Portviinin lisäksi Sandeman tuoteryhmään kuluu myös Jerezissä valmistettavat sherryt ja kaksi erilaista maderiaa Madeiran saarelta. Yrityksen johdossa on George Sandeman, joka jatkaa suvun aloittamaa työtä jo seitsemännessä sukupolvessa.
Sherryä voidaan valmistaa DO Jerezi-Xérès-Sherry - Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda -alueella kolmesta eri rypälelajikkeesta Palominosta, Perdro Ximenezista ja Moscatelista. Nämä kolme lajiketta, kasvavat parhaiten alueen valkoisella albariza maaperällä, joka sisältää runsaasti kalsiumkarbonaattia. Sandemanin sherryt ikäännytetään Jerez de la Fronterassa sijaitsevissa kellareissa.
Brandy de Jerez tehdään viinasta, jota ikäännytetään solera-menetelmällä vanhoissa aikaisemmin sheryyn valmistuksessa käytetyissä tammi tynnyreissä. Solera-menetelmään käytetään harvemmin brandyn valmistamisessa.
Madeiran valmistamiseen käytetään etupäässä Malvasiaa, Verdelhoa ja Sercialia. Viinitarhojen maaperä on vulkaanista ja se sisältää runsaasti erilaisia ravinteita. Madeiraa ikäännytetään estufa-menetelmällä, jonka jälkeen ikäännyttäminen jatkuu vielä muutamien vuosien ajan puisissa tynnyreissä.
Vuonna 2007 uusittua viininvalmistuslaitteistoa © Mari Linna |
Brandy de Jerez tehdään viinasta, jota ikäännytetään solera-menetelmällä vanhoissa aikaisemmin sheryyn valmistuksessa käytetyissä tammi tynnyreissä. Solera-menetelmään käytetään harvemmin brandyn valmistamisessa.
Madeiran valmistamiseen käytetään etupäässä Malvasiaa, Verdelhoa ja Sercialia. Viinitarhojen maaperä on vulkaanista ja se sisältää runsaasti erilaisia ravinteita. Madeiraa ikäännytetään estufa-menetelmällä, jonka jälkeen ikäännyttäminen jatkuu vielä muutamien vuosien ajan puisissa tynnyreissä.
Tilalle pääsee pientä tietä myöten, joka mutkittelee pitkin rinteitä
© Mari Linna
Quinta do Seixon tila sijaitsee korkealla vuoren rinteellä Douro-joen oikella rannalla. Vuonna 2007 tilalle tehtiin mittavia uudistuksia mm. uusittiin kellarit ja rakennettiin uudet lagarit, jossa on automaattiset "jalat".
Uudet lagrit ja "jalat" © Mari Linna |
Tila on kooltaan 108 ha, josta viinin viljelyssä on 71 ha. Vertikaalit ja jyrkät viinitarhat on rakennettu "Vinha ao Alto" -muotoon. Eniten viljeltävät lajikkeet ovat Tinta Roriz ja Touriga Nacional. Maaperä koostuu pääsääntöisesti liuskekivestä, joka sitoo itseensä hyvin kuuman päivän aikana lämpöä ja luovutta sitä tasaisesti yön aikana. Maaperä on ravinteiltaan hyvin köyhään ja sillä on huono vedensitomiskyky. Keinokastelua voidaan tehdä lain sallimien rajoitusten mukaisesti. Vuotuinen keskilämpötila vaihtelee 11,8-16,5 °C välillä. Kesällä lämpötila voi nousta aina 50 °C saakka.
Quinta de Seixon jyrkkiä tarhoja © Mari Linna |
Suunnitelmieni mukaan menen seuraavan kerran käymään Douron laaksossa sadonkorjuun aikaan. Suurinpana haasteena koen alueen korkeat päivälämpötilat.
Viininvalmistamo © Mari Linna |
Sandeman Ruby Founders serve
Väri: Syvä rubiini, joka taittui purppuraan
Tuoksu: Kylmää keitettyä kuoripäällistä perunaa, luumua, mausteisuutta, kuivattuja hedelmiä
Maku: Makea, keskivahvat hapot, kuivattuja hedelmiä eli sekameteisoppa, pehmeä, soljuva, kompakti
Ruby heräsi eloon, kun sitä maisteli maitosuklaan kanssa. Perus ruby arkikäyttöön.
Apetiv White, Ruby Founders reserve ja 2000 Ruby © Mari Linna |
2002 Sandeman Ruby, pullotettu 2002
Väri: Syvä, lähes läpinäkymätön ruby
Tuoksu: Mausteisuutta, mineraalisuutta, luumua, mustaherukkaisuutta
Maku: Erittäin makea, vahvat hapot, karheutta, alkoholin poltetta, toffeeta, mausteisuutta, miellyttä kokonaisuus
Tätä porttia kannattaa nautiskella valkosuklaan kanssa. Yhdessä portista ja suklaasta tulee vivahteikkaampi makunautinto.
Sandemanin viininvalistamosta on joka suuntaan mahtavat näköalat © Jukka Björn |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti