maanantai 18. maaliskuuta 2013

Portviini, Osa II

Sadonkorjuu

Portviiniin käytettävien rypäleiden sadonkorjuu alkaa yleensä syyskuun puolen välin aikoihin. Tuolloin rypäleet ovat optimaalisen kypsiä ja makeita. Oikean sadonkorjuu ajankohdan valitseminen on erittäin tärkeää. Tuhon aikaan toivotaan hartaasti, että säätiedotukset lupaavat poutaisia sadonkorjuu ilmoja. Yksikin sateinen päivä voi heikentää sadon laatua tai pahimmassa tapauksessa se tuhota sen kokonaan.


Sadonkorjuun aloittamisen ajankohtaan vaikuttaa myös portviinitalon ja viinintekijän tavoittelema tyyli. Useammat portviinitalot haluavat, että vuosikertaportviineissä on pehmeitä ja kypsiä tanniineja. Tämän ominaisuuden aikaansaamiseksi aloitetaan sadonkorjuu mahdollisimman myöhään. Tuolloin rypäleiden kuorissa olevat parkkihapot ovat pehmeämpiä kuin varhain korjatuissa rypäleissä.

Rypäleiden kerääminen tapahtuu yhä tänäkin päivänä käsin. Koneiden käyttö on mahdotonta, koska viiniköynnökset kasvavat jyrkille rinteille tehdyillä pengerryksillä. Kerääminen ja rypäleiden kuljetus viininvalmistamoon tapahtuu mahdollisimman hellävaraisesti. Ennen kuin viininvalmistus alkaa, otetaan rypälelastista lain ja oman viinintekijän edellyttämät näytteet analysoitavaksi. Viininvalmistamolle tulleet rypäleet valmistetaan viiniksi perinteisissä kivialtaissa, autovinifikaattoreissa tai terästankeissa.


Sadonkorjuun aikaan työpäivät venyvät pitkiksi. Työpäivä pellolla saattaa kestää hyvinkin 10 h, jonka jälkeen alkaa sadon polkeminen. Perinteisesti polkeminen on alkanut klo 20 aikoihin ja se on jatkunut lähes keskeytyksettä puoleenyöhön saakka. Seuraavana aamuna on aikainen herätys ja rinteillä olevin tarhojen sadonkorjuu jatkuu.


Perinteisen Portviinin valmistaminen

Douron alueella kunnioitetaan ja noudatetaan perinteisiä viinin valmistus tapoja. Syynä tähän on se, että alue on ollut hyvin pitkään eristyksissä ja infrastruktuuri on kehittynyt myöhään. Usea tila sai sähköt vasta 1960-luvulla. Alueella liikkuminen oli hankalaa ja ainoa yhteys muuhun maailmaan oli vesireitti Douro-jokea pitkin.

Polkeminen

Rypäleiden polkeminen ja käyminen tapahtuvat samassa yleensä graniitista valmistetussa altaassa, jonka nimi on lagar. Allas on suorakaiteen muotoinen ja keskimääräinen koko on 6 000-7 500 l. Käytössä on myös jopa 20 000 l kokoisia altaita.

Lagar

Lagarin reunojen korkeus voi olla 80 cm. Altaan leveys on yleensä 3 m ja pituus 3,5 m. Rypäleitä murskataan noin 60 cm:n korkeuteen. Käymisen kannalta on tärkeää, että rypälemassa on 20-30 cm alempana kuin altaan reuna. Tästä määrästä syntyy runsaat 6 000 l viiniä. Douron laakson tynnyrin eli pipan perusmitta on 550 l. Lain mukaan rypäleitä on käytettävä 750 kg jokaista 550 l pipaa kohden.

Perinteisesti on lasketttu, että altaassa tarvitaan yksi polkija tynnyrillistä kohti. Käytännössä polkijamäärä on tilakohtaista. Dirk van der Niepoortin tilalla käytetään kahta polkijaa tynnyrillistä kohti, jotta ekstraktio saataisiin mahdollisimman tehokkaaksi.

Rypäleiden polkeminen alkaa siten, että polkijat ryhmittyvät riviin ja rogador (työnjohtaja) antaa merkin polkemisen alkamiseksi. Ensimmäinen työvaihe on nimeltään corte (leikkaus), jonka tarkoituksena on murskata rypälemassaa mahdollisimman tehokkaasti. Massa on kiinteää ja polkeminen on raskasta. Corte kestää vähintään kaksi tuntia keskeytyksettä. Tuloksena on kuoria, rankoja, siemeniä ja rypälemehua.

Ensimmäinen työvaihe eli corte, Quinta do Vesuvio

Kun rogarod antaa merkin corte päättyy ja polkijoiden rivit purkautuvat. Polkijoille tarjotaan aquardentea ja viiniä. Tämän jälkeen alkaa seremonian odotetuin osa eli liberdade (vapaus). Polkijat liikkuvat altaassa vapaasti tanssien tai kahlaten. Liberdade kestää toiset kaksi tuntia. Tarkoituksenä on saada rypälemehu lämpenemään ja aktivoida hiivat.

Seuraavana on vuorossa liberdade, Quinta do Vesuvio

Polkeminen päättyy ja rypälemassa jää odottamaan käymisen alkamista. Käyminen alkaa yleensä seuraavana yönä, jos ilma on tarpeeksi lämmin. Tarvittaessa Ihanteelinen käymislämpötila on 28 °C. 

Jatkuu: Portviini, Osa III

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti