sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Douron ilmasto

Yleistä

Douron alueen ilmastoon vaikuttaa hyvin paljon Serra do Marão, joka sijaitsee alueen länsipuolella. Korkeutensa (1 400 m) ansiosta se pysäyttää Atlantilta tulevat sadepilvet. Alueen pohjoispuolella olevat Serra de Alvão, Serra de Padrela ja Serra de Bornes suojaavat aluetta kylmiltä pohjoistuulilta. Näiden vuorten vaikutuksesta Douron alueen yläjuoksun suurilmasto on mantereinen ja se poikkeaa suuresti rannikkoseutujen ilmastosta.

Serra do Marão, Rui Pires 2011


Lämpötila ja sateet

Rannikolla sijaitsevan Porton kaupungin ilmasto ei sovi viinin viljelylle. Alueen ilmaston ihanteellinen viileys ja kosteus ovat sopivat loistavasti viinin säilyttämistä varten. Porton keskilämpötila on 14,4 °C ja sadettaa tulee 1 200 mm/v.

Douron laakson alueella on hyvin kuumaa ja kuivaa. Keskilämpötilat ovat korkeampia kuin rannikolla sijaitsevassa Porton kaupungissa. Kesällä lämpötila voi kohota alueen itäisimmissä osissa 50 asteeseen tai laskea talvella pakkasen puolelle.

Douro 10.1.2009 

Nämä ääriolosuhteet vaikuttavat myös viininviljelyyn ja viiniköynnösten käyttäytymiseen. Alueen eteläisille rinteille istutetaan kuumuutta ja auringon ultraviolettisäteilyä kestäviä paksukuorisia lajikkeita. Ohutkuorisemmat lajikkeet löytyvät alueen korkeammilta ja viileimmiltä kasvupaikoilta.

Vanhat lajikkeet selviävät loppukesän kuumuudesta ilman pysyviä vaurioita, koska niiden juuristo ylettyy syvälle maaperässä olevaan saviliuskeeseen. Nuoret taimet, jotka on istutettu edellisenä kesänä kärsivät kuivuudesta ja kuumuudesta. Joka kesä uusista taimista kuolee 10–15 %.

Oliivipuita ja viiniköynnöksiä Douron laakson rinteillä
Vuotuiset sademäärät ovat vähintäänkin kolmanneksen pienemmät kuin Marãon länsipuolella. Runsaimmat sateet joulu-tammikuun aikana. Joillakin alueilla saadaan runsaampaa sadetta vielä helmikuun aikana. Sateisempien kuukausien aikana sademäärät vaihtelevat 50,6 mm (Barca d’Alva, Cima Corgo) aina 204,3 mm (Fontes, Baixo Corgo). Kesällä sateita tulee satunnaisesti ukkosten kera. Kuivimpaan aikaan sadetta saadaan niin vähän kuin 6,9 mm (Murça, Cima Corgo) tai jopa 16,2 mm (Mesão Frio, Baixo Corgo). Syyskuussa Atlantilla olevien matalapaineiden määrä lisääntyy ja tämä seurauksena alueelle saadaan enemmän sateita. Syyssateet saattavat aiheuttaa ongelmia sadonkorjuun aikaan.

Douron laatuviinialue on jaettu kolmeen osa-alueeseen, koska alueen sisäisissä ilmasto-olosuhteissa on suuria eroja. Sateet tulevat pääsääntöisesti Marãon länsipuolella. Itään päin mentäessä sateet vähenevät ja lähellä Espanjan rajaa ilmasto-olosuhteet ovat melkeinpä yhtä ankarat kuin aavikolla.

Läntisen Baixo Corgon vuotuinen keskilämpötila on 18 °C ja vuotuinen sademäärä 900 mm. Lämpöolosuhteiden ja sateiden ansiosta alue on jossain määrin vehreämpää kuin muut kaksi osa-aluetta.

Keskellä olevan Cima Corgon vuotuinen keskilämpötila on 19 °C ja sadetta saadaan 650 mm/v.

Itäisen Douro Superiorin vuoden keskilämpötila on näistä kolmesta alueista korkein 21 °C.
Sadetta saadaan 500 mm/v.


Douron alueen sademäärät. Lähde: IVPD


Douron alueen lämpötilat. Lähde: IVPD



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti