sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Portviini, Osa I

Portviini on väkevöityä viiniä, joka on valmistettu DOC Douron alueella kasvavista portviinin valmistamiseen sallituista lajikkeista. Viinin valmistaminen perustuu perinteisiin menetelmiin, jossa mm. käyminen pysäytetään viinitisleen avulla.

Douro-joen alueella kasvaa lukuisa määrä eri rypälelajikkeita. Portviinin valmistamisessa on sallittua käyttää 51 eri lajiketta, joista
suositeltavia on 15 kpl.

Suositeltavat tummat lajikkeet

Minimi 60 %                                        
Tinta Amarela
Tinta Amarela                                          
Tinta Barroca                                          
Tinta Francisca                                        
Tinta Roritz                                             
Tinta Cão                                                
Touriga Nacinal                                       
Touriga Francesa
Bastardo
Mourisco Tinto


Maksimi 40 %
Cornifesto
Donzelinho
Rufete
Malvasia
Periquita
Rufete
Tinta de Barca







Portviini voidaan valmistaa myös vaaleista lajikkeista, joista 38 kpl on sallittuja ja 14 kpl suositeltavia.

Suositeltavat vaaleat lajikkeet
Arinto

Minimi 60 %                                           
Esgana Cão                                            
Folgasão                                                   
Gouveio ou Verdelho                                
Malvasia Fina                                           
Rabigato
Viosinho                                                  
Boal
Maksimi 40 %
Arinto
Boal
Malvasia Corada
Moscatel Galego
Donzelinho Branco
Samarrinho
Cercial                                      
                                                   


Lajikkeiden sekaistutukset olivat yleisiä 1960-luvulle saakka. Tästä johtuu, että portviiniin perinteisesti käytetty useita eri rypälelajikkeita. Lajikkeet kasvoivat samalla tarhalla, jonka sadonkorjuu tehtiin samanaikaisesti lajikkeesta riippumatta. Eri rypälelajikkeet saivat myös käydä samassa sammiossa viiniksi. Lajikkeiden kirjo teki portviinistä portviinin. Yksi lajike antoi viinille syvän värin ja selkärangan, toisessa lajikkeessa saattoi olla paljon aromeja, mutta vähemmän täyteläisyyttä. Vielä tänäkin päivänä Douron alueelta löytyy useita tarhoja joita viljellään sekaistutuksen periaatteella. Uusia tarhoja tehtäessä ei enää käytetä sekaviljelytekniikkaa. Jokainen lajike kerätään omana eränään. Samoin käyminen tapahtuu myös lajikekohtaisesti. Viinierien sekoittaminen tapahtuu kypsytysvaiheessa.

Jatkuu: Porviini, Osa II

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti