Douro-joen
alueella kasvaa lukuisa määrä eri rypälelajikkeita. Portviinin valmistamisessa
on sallittua käyttää 51 eri lajiketta, joista
suositeltavia on 15 kpl.
suositeltavia on 15 kpl.
Suositeltavat tummat lajikkeet
Minimi 60
%
Tinta
Barroca
Tinta
Francisca
Tinta
Roritz
Tinta Cão
Touriga
Nacinal
Touriga
Francesa
Bastardo
Portviini voidaan valmistaa myös vaaleista lajikkeista, joista 38 kpl on sallittuja ja 14 kpl suositeltavia.
Suositeltavat vaaleat
lajikkeet
Esgana Cão
Folgasão
Gouveio ou Verdelho
Malvasia Fina
Rabigato
Viosinho
Viosinho
Lajikkeiden sekaistutukset olivat yleisiä 1960-luvulle
saakka. Tästä johtuu, että portviiniin perinteisesti käytetty useita eri
rypälelajikkeita. Lajikkeet kasvoivat samalla tarhalla, jonka sadonkorjuu
tehtiin samanaikaisesti lajikkeesta riippumatta. Eri rypälelajikkeet saivat
myös käydä samassa sammiossa viiniksi. Lajikkeiden kirjo teki portviinistä
portviinin. Yksi lajike antoi viinille syvän värin ja selkärangan, toisessa
lajikkeessa saattoi olla paljon aromeja, mutta vähemmän täyteläisyyttä. Vielä
tänäkin päivänä Douron alueelta löytyy useita tarhoja joita viljellään
sekaistutuksen periaatteella. Uusia tarhoja tehtäessä ei enää käytetä
sekaviljelytekniikkaa. Jokainen lajike kerätään omana eränään. Samoin käyminen
tapahtuu myös lajikekohtaisesti. Viinierien sekoittaminen tapahtuu
kypsytysvaiheessa.
Jatkuu: Porviini, Osa II
Jatkuu: Porviini, Osa II
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti