maanantai 25. maaliskuuta 2013

2009 Château Beychevelle

Alue: Grand Cru Classé 
Saint-Julien, Médoc  

Tilan koko: 90 ha, josta 

73,2 ha Grand Cru Classé 
-viinin valmistamiseen

Satomäärä: 45,1 hl/ha


Rypäleet: Cabernet Sauvignon 46%, Merlot 44 %, Cabernet Franc 6%, Petit Verdot 4%


Alkoholi: 13,5 t-%


Kellarimestari: Olivier Richaud 


Konsultoiva enologi: Jacques Boissenot




Ulkonäkö: Syvä rubiini

Tuoksu: Mustaherukkaa, luumu, tammea, sulkeutunut


Maku: Täyteläinen, erittäin runsaata raa'at tanniinit, vahvaa hapokkuutta, mausteisuutta: kanelia, neilikkaa, lyijykynää, runsaasti mustaherukkaa, luumua, vihreää paprikaa.



Viini oli vielä erittäin sulkeutunut. Tanniinit olivat raa'at ja runsaat. Viini kaipaa useamman vuoden kypsyttämistä. Tuottajan mukaan viini kestää 520 vuoden kellaroinnin. Viiden vuoden päästä viini on jo hyvin toisenlainen. Hieman kyllä mietitytti viinin hedelmäisyys. Riittääkö se kovin pitkään kypsyttämiseen?



Vuosikerta 2009


Viiniin käytetyt rypäleet on korjattu 21.8.12.10.2009 välisenä aikana. Sato korjattiin 16 päivän aikana.


Maaliskuun aikana sää oli hyvin aurinkoista ja kuivaa. Viiniköynnösten ensimmäiset silmut ilmestyivät huhtikuun alkupuolella, jolloin sää oli vielä sateisen kylmää.  Köynnökset kukkivat toukokuun viimeisellä viikolla sään ollessa kesäisen lämmin.Green harvest tehtiin kesäkuun aikana 50 ha alueella. Elokuun aikana tapahtunut véraison oli hyvin yhtänäinen. 


Syyskuun kuuman kuivat päivät ja viileät yöt edesauttoivat sadon kypsymistä. Ensimmäiset Merlot-rypäleet poimittiin syyskuun 21.-24.2009. Toinen poiminta tapahtui 28-29.9.2009. Syyskuun loistava ilma mahdollisti sen, että sadonkorjuu voitiin tehdä kolmen kuukauden aikana. 


Viimeiset Cabernet Sauvignon -rypäleet poimittiin 12.10.2009. Rypäleet olivat optimaalisen kypsiä, ja hyvä latuisia.


Tammikuussa 2010 valmis viini sekoitettiin ja laitettiin kypsymään. Uusiin tammitynnyreihin laitettiin 50 % Grand Cru -luokan viinierästä, 25 % Amiral de Beychevelle -viinierästä ja  19 %  Brulières de Beychevelle -viinierästä.











Château Beychevellen viinitarha 

Château Beychevelle  

Maaperä: Syvää karkeaa Garonne soraa  


Pinta-ala:  250 ha josta 90 ha istutettu viiniköynnöksiä


Köynnösten keski-ikä: 28 vuotta


Istutustiheys: 10 000 köynnöstä/ha


Lajikkeet: 62 % Cabernet Sauvignon, 31 % Merlot, 5 % Cabernet Franc, ja 2 % Petit Verdot


Kypsytys: 18 kk tammitynnyreissä, joista puolet on uusia.


Château Beychevelle
Château Beychevelle luokiteltiin vuonna 1855 neljänteen kasvuluokkaan. Château Beychevellen kerrotaan saaneen nimensä gascognen murteen sanoista "beisse voile" eli laskekaa purjeet. 1500-luvulla tilan omisti Epernonin herttua, joka oli Ranskan laivaston komentaja. Girondea pitkin kulkevat laivat tervehtivät herttuaa laskemalla purjeet alas tilaa ohittaessaan.

Tilaa tekee nimikkoviininsä lisäksi kakkosviiniä, jonka nimi on Amiral de Beychevelle. Vuonna 2009 viini sisälsi seuraavia lajikkeita: Cabernet Sauvignon 46%, Merlot 44 %, Cabernet Franc 6% ja Petit Verdot 4%. Tarhojen maaperä koostuu sorasta, jonka päällä on savea ja hikkakiveä. Köynnösten istutustiheys on 8 00010 000 köynnöstä/ha. Sadonkorjuu tapahtuu käsin. Suurin osa (85 %) Amiral de Beychevellea on kypsytetty vuoden vanhoissa tammitynnytiessä, joita on käytetty ykkösviinin valmistamiseen. 15 % viinistä on kypsytetty uusissa tammitynnyreissä. Kypsytysaika oli 18 kk.

Amiral de Beychevelle on parhaimmillaan 37 vuoden ikäsienä.

Château Beycevelle omistaa AOC Haut-Médocin alueelta muutavan palstan. Tämän pienen palstan viini myydään nimellä Brulières de Beychevelle ja siinä on 56% Cabernet Sauvignonia ja 44% Merlota.

Palstojen maaperä koostuu saven sekaisesta sorasta. Rypäleet on poimittu koneellisesti. Kypsyttäminen on tapahtunut  vanhoissa tammitynnyreissä, joita on aikaisemmin käytetty  Château Beychevelle Grand Vinin kypsyttämisessä. Kyspystysaika oli noin 15 kk. Viini kestää 510 vuoden kellaroinnin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti