tiistai 12. maaliskuuta 2013

DOC Douro


Portviini on ollut vuosisatoja Douron alueen viinimarkkinoiden kuningas. Alueella on aina tehty puna- ja valkoviinejä, mutta ne ovat jäänet portviinin varjoon. Vaikka alueen puna- ja valkoviinit olivatkin hyviä, ei juuri ketään kiinnostanut kehittää näiden viinien laatua ja tuotantoa. 1970-luvulla markkinoille ilmaantui muutamia laatuviinin tuottaja, mutta vasta 1980-luvulla alettiin valmistamaan suurempia määriä laadukkaampia puna- ja valkoviinejä. Tilanne alkoi muuttumaan parempaan suuntaan, kun vuonna 1982 Douron puna- ja valkoviinit saivat DOC-merkinnän.



Puna- ja valkoviinin valmistuksen osalta alaue on kokenut enemmän muutoksia viimeisen 25 vuoden aikana kuin koko sen historiassa. Suurin sysäisy kehitykselle tapahtui vuonna 1986, kun Portugali liittyi EU:n. Samalla purettiin Vila Nova da Gaian satamanssa olevien portviinitaljolen monopoliasema. Tämä mahdollisti sen, että satamasta laivattiin muutakin kuin vain portviiniä maailman markkinoille.

Fernando Nicolau de Almeida
Douron puna- ja valkoviinien kehittämisestä saadaan kiittää enologi Fernando Nicolau de Almeidaa. Hän työskenteli Ferreiran Portviini talossa, mutta oli erittäin kiinnostunut myös ei väkevöityjen viinien valmistuksesta. Toisen maailman sodan aikaan Fernando Nicolau de Almeida vieraili Boudeaux´in viinitiloilla. Vierailusta innostuneena hän päätti ryhtyä valmistamaan erittäin korkealaatuista Dourolaista punaviiniä. Tämän tuloksena syntyi Barca Velha vuonna 1952, jonka rypäleet tulivat Douro Superiorin alueella sijaitsevalta Quinta do Vale de Meão -tilalta. Barca Velha -viini ei saanut pitkään aikaan kilpailijoita, koska Portviinitalot keskittyivät edelleenkin vain portviinien valmistamiseen. 


Casa Ferreirinhan portviini varastosta löytyy kuva, jota on käytetty Barca Velhan etiketissä

Douron viinituotanto 2000-luvulla

Douro on maailman suurin vuoristoon sijoittuva viininviljelyalue. Samalla se on myös maailman vanhin rekisteröity viininviljelyalue.

Douro-joki, jota Espanjassa kutsutaan Dueroksi, on yksi Euroopan mahtavimmista joista. Pituutta sillä on 927 km ja se virtaa läpi Iberian niemimaan. Joki toimii myös 112 km pituudelta Portugalin ja Espanjan rajana. Viininviljelyalueet sijaitsevat joen rannoilla noin 100 km pituudella.

Alueen läntinen raja on Barqueirosissa, joka sijaitsee 75 km Porton kaupungista. Itään päin mentäessä alue päättyy Espanjan rajalle. Alueen kokonaispinta-ala on noin 250 000 ha, jolle viinitarhoja on istutettu 45 220 ha alueelle, joka on noin 15,4 % koko alueen pinta-alasta. Viininviljelijöitä on 34 576 hlöä. Heistä 632 hlöä omistaa yli 10 ha tilan, joka on 35,33 % koko viljelyalasta.


Vuonna 2010 tuotettiin viiniä seuraavanlaisesti

Kokonaistuotanto                1 351 949
DOP* viinejä                         355 993
DOP jälkiruokaviinit               830 368
IGP viinejä                               26 986
Viiniä                                     138 605     

Yksikkö: 1,000 hl
*Sisältää  QSWPSR ja QSSWPSR
Lähde: IVV ja IP  

Viljellyimmät lajikkeet 
  • Touriga Franca
  • Tinta Roriz
  • Touriga Nacional
  • Tinta Barroca
  • Tinta Amarela


Douron laakso jakaantuu kolmeen ala-alueeseen: Baixo Corgo, Cima Corgo ja Douro Superior.



Baixo Corgo (Lower Corgo, Ala Corgo) on portviinin synnyinseutua. Alueen kokonaispinta-ala on 45 000 ha, josta viininviljeyä on 14 582 ha. Viljelijöitä on 15 483 hlöä. Viinitarhat sijaitsevat tällä alueella hyvin tiheässä ja ovat hyvin pieniä 0,94 ha/viljelijä. Alue sijaitsee 100 m merenpinnan yläpuolella. Vuotuinen sademäärä on 900 mm ja keskilämpötila on 18 °C. Alueella on hyvin vehreää runsaiden sateiden ansiosta. Alueella tehdään lähinnä pöytäviinejä.

Baixo Corgon alueella on pitkät perinteet viinin- ja portviinin valmistuksessa. Suurin syy tähän on se, että Douro-joki on ollut aikoinaan hyvin karikkoinen ja vaikeakulkuinen ja tältä alueelta oli ainoastaan laivayhteys rannikolle. Yhteydet Cima Corgon ja Douro Superiorin alueelle olivat olemattomat.



Cima Corgon (Upper Corgo, Ylä Corgo) pinta-ala on 95 000 ha. Alueella on kolme tärkeää kaupunkia Pinhão, São João da Pesqueira ja Tua. Alue tuottaa parhaat rypäleet ja laadukkaimmat viinit. Viljelyalaa on 20 969 ha ja viljelijöitä 16 270 hlöä. Tarhakoot ovat hieman suurempia kuin Baixo Corgon alueella 1,29 ha/viljelijä. Alue sijaitsee hieman Baixo Corgoa ylempänä 130 m korkeudessa. Alueen vuotuinen sademäärä on ihanteellinen 650 mm/v ja keskilämpötila on 19 °C. Alueen satomäärät ovat pienempiä kuin Baixo Corgossa. Noin 17 000 ha on tunnettujen ja laadukkaiden viinintuottajien omistuksessa.

Pinhãon  asema


Alueen tunnettuja viinitaloja ovat mm. Quita de la Rosa, Quinta do Sol (Symington), Quinta do Crasto, Churchill Estates ja Niepoort.




Pinta-alaltaan suurin ala-alue on Douro Superior 110 000 ha. Suuresta koostaan huolimatta alueella on vähiten viininviljelyä 10 175 ha. Viljelijöitäkin on 7 348  hlöä. Tarhakoko on 1,38 ha/viljelijä. Alue on hyvin kuivaa ja vuodessa sadetta saadaan 500 mm. Itäisen Douro Superiorin vuoden keskilämpötila on näistä kolmesta alueista korkein 21 °C.

Alueen viininviljely alkoi kasvaa vuoden 1791 jälkeen, kun Douro-joen muokkaukset saatiin valmiiksi, jonka ansiosta laivat pääsivät kulkemaan alueelle. Douro Superior on edelleenkin harvaan asuttua ja vaikeakulkuista seutua.

1970-luvulla markkinoille ilmaantui muutama muu laatuviinin tuottaja, mutta vasta 1980-luvulla alettiin puna- ja valkoviiniä valmistamaan suurempia määriä. Vaikuttavana tekijänä tuohon aikaan oli se, että vuonna 1979 myös puna- ja valkoviinit saivat DOC-merkinnän.


Douron alueen punaviinien vuosikertoja.

2010     
Kuuma ja kuiva vuosi. Satoa saatiin enemmän kuin vuonna 2009 ja sadon laatu oli vaihteleva. 
Vuosikerran parhaimpia viinejä ei ole vielä markkinoilla.

2009  
Kuuma ja kuiva vuosi. Viinit ovat täyteläisiä, lihaksikkaita ja kestävät pitkän kellaroinnin.

2008              
Talven aikana tuli sopivasti sateita, mutta ilman lämpötila oli normaalia alhaisempi. Vuosikerran viinit ovat raikkaan mausteisia.

2007              
Talven aikana tuli sopivasti sateita ja syksy oli lämmin. Viinit ovat luonteeltaan kukkaisia, intensiivisiä ja niissä on hyvä rakenne.

2006              
Syksyn sää oli kuuma, kostea ja sateinen. Sadon laatu oli vaihteleva, viini ovat keskiraskaita ja juotavissa 2015.

2005              
Hyvin kuivia, täyteläisiä ja tasapainoisia viinejä, jotka kestävät kellarointia vuoteen 2020 saakka.




Sedna, Crooked Vines, Secret Spot ja Lacrau viinit tulevat Cima Corgan alueella olevalta Secret Spot viinitilalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti