Portviini on ollut vuosisatoja Douron alueen
viinimarkkinoiden kuningas. Alueella on aina tehty puna- ja valkoviinejä, mutta
ne ovat jäänet portviinin varjoon. Vaikka alueen puna- ja valkoviinit olivatkin hyviä, ei
juuri ketään kiinnostanut kehittää näiden viinien laatua ja tuotantoa. 1970-luvulla markkinoille ilmaantui muutamia laatuviinin
tuottaja, mutta vasta 1980-luvulla alettiin valmistamaan
suurempia määriä laadukkaampia puna- ja valkoviinejä. Tilanne
alkoi muuttumaan parempaan suuntaan, kun vuonna 1982 Douron puna- ja
valkoviinit saivat DOC-merkinnän.
Puna- ja
valkoviinin valmistuksen osalta alaue on kokenut enemmän muutoksia viimeisen 25
vuoden aikana kuin koko sen historiassa. Suurin sysäisy kehitykselle tapahtui
vuonna 1986, kun Portugali liittyi EU:n. Samalla purettiin Vila Nova da Gaian
satamanssa olevien portviinitaljolen monopoliasema. Tämä mahdollisti sen, että
satamasta laivattiin muutakin kuin vain portviiniä maailman markkinoille.
Fernando Nicolau de Almeida |
Douron puna- ja valkoviinien kehittämisestä saadaan
kiittää enologi Fernando Nicolau de Almeidaa. Hän työskenteli
Ferreiran Portviini talossa, mutta oli erittäin kiinnostunut myös ei
väkevöityjen viinien valmistuksesta. Toisen maailman sodan aikaan Fernando
Nicolau de Almeida vieraili Boudeaux´in viinitiloilla. Vierailusta innostuneena
hän päätti ryhtyä valmistamaan erittäin korkealaatuista Dourolaista punaviiniä.
Tämän tuloksena syntyi Barca Velha vuonna 1952, jonka rypäleet
tulivat Douro Superiorin alueella sijaitsevalta Quinta do Vale de Meão -tilalta.
Barca Velha -viini ei saanut pitkään aikaan kilpailijoita, koska Portviinitalot
keskittyivät edelleenkin vain portviinien valmistamiseen.
Casa Ferreirinhan portviini varastosta löytyy kuva, jota on käytetty Barca Velhan etiketissä |
Douron viinituotanto
2000-luvulla
Douro on maailman suurin vuoristoon sijoittuva viininviljelyalue. Samalla
se on myös maailman vanhin rekisteröity viininviljelyalue.
Douro-joki, jota Espanjassa kutsutaan Dueroksi, on yksi Euroopan mahtavimmista
joista. Pituutta sillä on 927 km ja se virtaa läpi Iberian niemimaan. Joki
toimii myös 112 km pituudelta Portugalin ja Espanjan rajana.
Viininviljelyalueet sijaitsevat joen rannoilla noin 100 km pituudella.
Alueen läntinen raja on Barqueirosissa, joka sijaitsee 75 km Porton
kaupungista. Itään päin mentäessä alue päättyy Espanjan rajalle. Alueen kokonaispinta-ala
on noin 250 000 ha, jolle viinitarhoja on istutettu 45 220 ha alueelle,
joka on noin 15,4 % koko alueen pinta-alasta. Viininviljelijöitä on 34 576
hlöä. Heistä 632 hlöä omistaa yli 10 ha tilan, joka on 35,33 % koko
viljelyalasta.
Vuonna 2010 tuotettiin viiniä seuraavanlaisesti
Kokonaistuotanto 1 351 949
DOP* viinejä 355 993
DOP jälkiruokaviinit 830 368
IGP viinejä 26 986
Viiniä 138 605
Yksikkö: 1,000 hl
*Sisältää QSWPSR ja QSSWPSR
Lähde: IVV ja IP
*Sisältää QSWPSR ja QSSWPSR
Lähde: IVV ja IP
Viljellyimmät lajikkeet
- Touriga Franca
- Tinta Roriz
- Touriga Nacional
- Tinta Barroca
- Tinta Amarela
Douron laakso jakaantuu kolmeen ala-alueeseen: Baixo Corgo, Cima Corgo ja
Douro Superior.
Baixo Corgo (Lower Corgo,
Ala Corgo) on portviinin synnyinseutua. Alueen kokonaispinta-ala on 45 000
ha, josta viininviljeyä on 14 582 ha. Viljelijöitä on 15 483 hlöä.
Viinitarhat sijaitsevat tällä alueella hyvin tiheässä ja ovat hyvin pieniä 0,94
ha/viljelijä. Alue sijaitsee 100 m merenpinnan yläpuolella. Vuotuinen sademäärä
on 900 mm ja keskilämpötila on 18 °C. Alueella on
hyvin vehreää runsaiden sateiden ansiosta. Alueella tehdään lähinnä
pöytäviinejä.
Baixo Corgon alueella on pitkät perinteet viinin- ja portviinin
valmistuksessa. Suurin syy tähän on se, että Douro-joki on ollut aikoinaan
hyvin karikkoinen ja vaikeakulkuinen ja tältä alueelta oli ainoastaan
laivayhteys rannikolle. Yhteydet Cima Corgon ja Douro Superiorin alueelle olivat olemattomat.
Cima Corgon (Upper Corgo,
Ylä Corgo) pinta-ala on 95 000 ha. Alueella on kolme tärkeää kaupunkia Pinhão, São João da Pesqueira ja Tua. Alue tuottaa
parhaat rypäleet ja laadukkaimmat viinit. Viljelyalaa on 20 969 ha ja
viljelijöitä 16 270 hlöä. Tarhakoot ovat hieman suurempia kuin Baixo
Corgon alueella 1,29 ha/viljelijä. Alue sijaitsee hieman Baixo Corgoa ylempänä
130 m korkeudessa. Alueen vuotuinen sademäärä on ihanteellinen 650 mm/v ja keskilämpötila
on 19 °C. Alueen satomäärät ovat pienempiä kuin Baixo Corgossa. Noin 17 000 ha
on tunnettujen ja laadukkaiden viinintuottajien omistuksessa.
Pinhãon asema |
Alueen tunnettuja viinitaloja ovat mm. Quita
de la Rosa, Quinta do Sol (Symington), Quinta do Crasto, Churchill Estates ja Niepoort.
Pinta-alaltaan suurin ala-alue on Douro
Superior 110 000 ha. Suuresta koostaan huolimatta alueella on vähiten
viininviljelyä 10 175 ha. Viljelijöitäkin on 7 348 hlöä. Tarhakoko on 1,38 ha/viljelijä. Alue on
hyvin kuivaa ja vuodessa sadetta saadaan 500 mm. Itäisen Douro
Superiorin vuoden keskilämpötila on näistä kolmesta alueista korkein 21 °C.
Alueen viininviljely alkoi kasvaa vuoden 1791 jälkeen, kun Douro-joen
muokkaukset saatiin valmiiksi, jonka ansiosta laivat pääsivät kulkemaan
alueelle. Douro Superior on edelleenkin harvaan asuttua ja vaikeakulkuista seutua.
1970-luvulla markkinoille ilmaantui muutama muu laatuviinin tuottaja, mutta vasta 1980-luvulla alettiin puna- ja valkoviiniä valmistamaan suurempia määriä. Vaikuttavana tekijänä tuohon aikaan oli se, että vuonna 1979 myös puna- ja valkoviinit saivat DOC-merkinnän.
Douron alueen punaviinien vuosikertoja.
Vuosikerran parhaimpia viinejä ei ole vielä markkinoilla.
2009
Kuuma ja kuiva vuosi. Viinit ovat täyteläisiä, lihaksikkaita ja kestävät pitkän kellaroinnin.
2008
Talven aikana tuli sopivasti sateita, mutta ilman lämpötila oli normaalia alhaisempi. Vuosikerran viinit ovat raikkaan mausteisia.
2007
Talven aikana tuli sopivasti sateita ja syksy oli lämmin. Viinit ovat luonteeltaan kukkaisia, intensiivisiä ja niissä on hyvä rakenne.
2006
Syksyn sää oli kuuma, kostea ja sateinen. Sadon laatu oli vaihteleva, viini ovat keskiraskaita ja juotavissa 2015.
2005
Hyvin kuivia, täyteläisiä ja tasapainoisia viinejä, jotka kestävät kellarointia vuoteen 2020 saakka.
Sedna, Crooked Vines, Secret Spot ja Lacrau viinit tulevat Cima Corgan alueella olevalta Secret Spot viinitilalta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti