Vuosien 1907–08 aikana portviinin alkuperä ja tuotenimike Port suojattiin ja määriteltiin minimialkoholipitoisuus 16,5 t-%.
Douro-joen alueen viinintuotantoa
kehitettiin 1800-luvun alkupuolella ja uusia suuria tiloja perustettiin lisää
esim. Quinta do Vesuvio ja Quinta de Vargellas. Vienti kukoisti ja alueen
tulevaisuus näytti valoisalta. Vuonna 1799 valmistettiin 100 000 tynnyriä
portviiniä ulkomaan vientiä varten. Edellisinä vuosina portviiniä meni vientiin
25 000-60 000 tynnyriä/vuosi. Suurin osa ulkomaanviennistä
kohdistui Brasiliaan.
Vuonna 1844 Barão Forrester laati
alueesta ja sillä sijaitsevista viinitaloista ensimmäisen kartan.
Menestys pysähtyi kuin seinään,
vuonna 1852 alueelle iski harmaahome, (oidium). Ensimmäisen kerran se
havaittiin Réguan seudulla olevilla viinitarhoilla. Tauti levisi nopeasti Baixo
Corgon ja Cima Corgon alueille tehden suurta tuhoa edetessään. Viinintuotanto
romahti ja useat viininviljelijät joutuivat ahdinkoon. Tauti saatiin melko pian
hallintaan rikkipölytyksen ansiosta, mutta viininviljelyn elpyminen vei oman
aikansa. Harmaahomeen tuhot koskettivat enemmän viininviljelijöitä kuin
portviinikauppiaita.
Réguan aluetta Douro-joen varrella |
Seuraava kriisi koettiin 1863, kun
Quinta dos Montesin tarhoilla, jotka sijaitsevat Sabronin kaupungin lähellä,
havaittiin viinikirva (Phylloxera vastatrix). Alkuun viinikirva levisi
hitaasti, mutta vauhti kiihtyi 1860-luvun loppupuolella. Viinikirva tuhosi
vuosikymmenen loppuun mennessä lähes kaikki Douron tarhat. Ne olivat muuttuneet
mórtorioiksi eli kuolleiksi tarhoiksi.
Niin kuin muissakin
viininviljelymaissa, myös Douro-joen viinitarhojen pelastamiseksi alettiin
alueella käyttää vartettuja köynnöksiä. Eurooppalainen Visit vinifera –lajike
vartettiin amerikkalaiseen Vitis riparia, Vitis labrusca tai Vitis rupestirs –lajikkeeseen.
Vuonna 1880 Quita da Boa Vistasin tilalla tehtiin ensimmäiset laajat
uudelleenistutukset. Tarhojen uusiminen kesti lähes kaksikymmentävuotta.
Kaikkia tuhoutuneita viinitarhoja ei uusittu kokonaan. Alueella voi vieläkin
nähdä tuhoutuneita mórtoriksi kutsuttuja tarhoja.
1880-luvun loppupuolella alueen uudelleenistutukset oli saatu päätökseen. Tarhoja levittäytyi nyt isommalle alueelle kuin ennen harmaahomeen ja viinikirvan aiheuttamia tuhoja.
1880-luvun loppupuolella alueen uudelleenistutukset oli saatu päätökseen. Tarhoja levittäytyi nyt isommalle alueelle kuin ennen harmaahomeen ja viinikirvan aiheuttamia tuhoja.
Viinitarhan uudelleen istutus |
Vuosia jatkuneet vastoinkäymiset
eivät lannistaneet sitkeitä ja päättäväisiä Dourolaisia viininviljelijöitä. He
kehittivät uusia maankäsittelytapoja ja viiniköynnösten viljelymenetelmiä. He
valitsivat parhaimmat paikalliset lajikkeet, jotka vartettiin amerikkalaisiin
juurakoihin. Lannoitukset ja mahdollisten tuhoeläinten torjunta tehtiin
säännöllisesti. Osa viininviljelijöistä ei enää uusinut viinitarhojaan vaan he alkoivat viljellä oliiveja ja hedelmiä elantonsa turvaamiseksi.
Sadonkorjuuta uudelleen istutetuista köynnöksistä |
1800-luvun aikana maanomistussuhteet kokivat radikaalin
muutoksen. Useat viininviljelijät olivat ajautuneet tuhojen takia ahdinkoon ja
joutuivat myymään tilansa, joiden ostajina olivat suuret portviinitalot.
Aiemmin portviinitalot eivät omistaneet viinitiloja.
Vuonna 1865 kaupan vapautuminen
mahdollisti sen, että Alto Douron viljelyalaa pystyttiin laajentamaan itäänpäin
kohti Espanjan rajaa. Tuolloin tarvittiin uusia viinitarhoja harmaahomeen ja
viinikirvan tuhoamien tilalle. Tällöin muodostui uusi alue nimeltä Upper Douro.
Myöskään Upper Douron alue ei säästynyt viinikirvan tuhoilta. Upper Douron
alueen tuhot jäivät pienemmiksi kuin Alto Douron alueella.
Belgialainen portviini |
Hollantilainen Ruby Port |
Tilanteen korjaamiseksi diktaattori João Franco hyväksyi 10. toukokuuta 1907 asetuksen, jolla suojeltiin portviinin tuotantoa, myyntiä ja laatua. Tärkein muutos oli Douro Superiorin liittäminen laatuviinialueeksi. Tämä uusi asetus perustui Markiisi Pombalin 150 vuotta aiemmin tekemään Douron aluetta koskevaan asetukseen. Portviinin myynti lähti uuteen kasvuun, mutta vaikeuksia ei silti ollut vielä voitettu.
Portviinin myyniin kasvaessa myös
erilaiset verot ja viljelykustannukset kasvoivat. Viininviljelijät elivät
köyhyydessä. 1920-luvulla Douron alueella alkoi esiintyä poliittista- ja
sosiaalistalevottomuutta. Erilaisia poliittisia kokouksia pidettiin runsaasti,
mellakat ja mielenosoitukset arkipäiväistyivät.
Douron laatuviinialue määriteltiin uudelleen vuonna 1921. Tuolloin joitakin alueita poistettiin edellisestä luokittelusta. Luokittelu on edelleenkin voimassa lähes sellaisenaan.
Vuonna 1926 valtaan astui António de Oliveira Salazar vuosisadan alun poliittisen kaaoksen jälkeen. Hän panosti suuresti maanviljelykseen ja asetti tiukempia laatusäädökset mm. viineille. Hänen toimestaan perustettiin myös viiniosuuskunnat joita on nykyäänkin Portugalin jokaisella viinialueella.
Saman vuonna hallitus perusti tulli- ja varastoalueen Vila Nova de Gaiaan. Kaikkien viinitalojen, jotka möivät portviinia, tuli perustaa varasto Vila Nova de Gaian kaupunkiin. Portviini tuli kypsyttää ja säilöä näissä satamaan rakennetuissa uusissa varastoissa.
Douron laatuviinialue määriteltiin uudelleen vuonna 1921. Tuolloin joitakin alueita poistettiin edellisestä luokittelusta. Luokittelu on edelleenkin voimassa lähes sellaisenaan.
Kuva: Luis Afonso |
Vuonna 1926 valtaan astui António de Oliveira Salazar vuosisadan alun poliittisen kaaoksen jälkeen. Hän panosti suuresti maanviljelykseen ja asetti tiukempia laatusäädökset mm. viineille. Hänen toimestaan perustettiin myös viiniosuuskunnat joita on nykyäänkin Portugalin jokaisella viinialueella.
Saman vuonna hallitus perusti tulli- ja varastoalueen Vila Nova de Gaiaan. Kaikkien viinitalojen, jotka möivät portviinia, tuli perustaa varasto Vila Nova de Gaian kaupunkiin. Portviini tuli kypsyttää ja säilöä näissä satamaan rakennetuissa uusissa varastoissa.
Vila Nova de Gaian portviinivarastoja |
Vuonna 1932 perustettiin viininviljelijöiden järjestö Federação Sindical dos Viticultores da Região do Douro - Casa do Douro (Syndicated Federation of Farmers of the Douro Region - the Casa do Douro), joka toimi läänintasolla. Tämän järjestön tarkoituksena oli vahvistaa entisestään Douron aleen viininviljelyä sekä suojata ja valvoa portviinin valmistusta.
Vuonna 1940 Casa do Douro alkoi ylläpitämään rekisteriä Douron laatuviinialueella olevista tiloista. Järjestö määritteli myytävien rypäleiden minimihinnat. Tämän lisäksi järjestö jakoi luvat viinintekijöille, jota valmistivat portviiniin tarvittavaa brandya.
Casa do Douron toiminnassa oli mukana insinööri Alvaro Moreira da Fonseca. Hän teki vuosi 1937–45 kenttätyötutkimuksia, joiden perusteella Douron alueen laatuluokitus tarkastettiin. Ensimmäisen laatuluokituksen oli tehnyt Markiisi Pombal 1756–61.
Laatuluokituksen tekeminen oli valtava urakka. Alueella olevien tilojen ja palstojen määrä yhteensä oli yli 80 000 kpl. Viljelijöiden tai omistajien määrä oli noin 40 000 hlöä. Työn tuloksena syntyi tilat käsittelevä rekisteri, cadastro, joka on edelleenkin käytössä.
Casa do Douron toiminta lakkasi 1990-luvulla, kun vastuu rekisterin pitämisestä siirtyi Instituto do Vinho do Portolle, IVP.
Vuonna 1933 portviinin vientikauppaa harjoittavat viinitalot perustivat järjestön nimeltä Grêmio dos Exportadores do Vinho do Porto (Guild of Port Wine Shippers). Järjestön jäsenyys oli pakollinen kaikille viinitaloille. Ulkomaankaupan harjoittamisen edellytyksenä oli vähintään 150 000 l kauppavarasto, jonka tuli sijaita Vila Nova de Gaiassa.
Maanviljelyministeriön alaisuuteen perustettiin Instituto do
Vinho do Porto, IVP. Järjestön tehtävänä laadunvalvonta ja
alkuperäistodistusten myöntäminen. Vuonna 1941 otettiin käyttöön portviinipullojen kaulaan kiinnitettävän alkuperätakuun, jonka käyttö oli pakollista.
Vuonna 1940 Casa do Douro alkoi ylläpitämään rekisteriä Douron laatuviinialueella olevista tiloista. Järjestö määritteli myytävien rypäleiden minimihinnat. Tämän lisäksi järjestö jakoi luvat viinintekijöille, jota valmistivat portviiniin tarvittavaa brandya.
Casa do Douron toiminnassa oli mukana insinööri Alvaro Moreira da Fonseca. Hän teki vuosi 1937–45 kenttätyötutkimuksia, joiden perusteella Douron alueen laatuluokitus tarkastettiin. Ensimmäisen laatuluokituksen oli tehnyt Markiisi Pombal 1756–61.
Laatuluokituksen tekeminen oli valtava urakka. Alueella olevien tilojen ja palstojen määrä yhteensä oli yli 80 000 kpl. Viljelijöiden tai omistajien määrä oli noin 40 000 hlöä. Työn tuloksena syntyi tilat käsittelevä rekisteri, cadastro, joka on edelleenkin käytössä.
Casa do Douron toiminta lakkasi 1990-luvulla, kun vastuu rekisterin pitämisestä siirtyi Instituto do Vinho do Portolle, IVP.
Vuonna 1933 portviinin vientikauppaa harjoittavat viinitalot perustivat järjestön nimeltä Grêmio dos Exportadores do Vinho do Porto (Guild of Port Wine Shippers). Järjestön jäsenyys oli pakollinen kaikille viinitaloille. Ulkomaankaupan harjoittamisen edellytyksenä oli vähintään 150 000 l kauppavarasto, jonka tuli sijaita Vila Nova de Gaiassa.
Alkuperäistakuusinetti |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti