Porton kaupunkiin perustettiin edelleenkin toiminnassa olevia portviinitaloja. Ensimmäinen niistä oli Kopke (1638), jonka perustajana oli saksalaista syntyperää oleva Christiano Köpke. Seuraavat portviinitalot olivat Warre (1670) ja Croft (1678), jonka alkuperäinen nimi oli Phayre & Bradley. Vuonna 1680 sai alkunsa Harrisin portviinitalo, joka myöhemmin tunnettiin nimellä Quarles Harris. Taylorsin portviinitalo aloitti toimintansa 1692. Sen alkuperäinen nimi oli Bearsley, joka muuttui nykyiseen muotoonsa 1700-luvulla. Muita tunnettuja portviinitaloja ovat Ferreira 1751, Silva & Cosens 1789, Cálem 1859 ja Raimos Pinto 1880.
Portugalin tärkeimmät ja vilkkaimmat satamat olivat
Lissabon ja pohjoisessa sijaitseva Viana. Dourossa valmistettu viini laivattiin
näiden satamisen kautta maailman markkinoille. Vasta 1500- ja 1600 –luvuilla
Porton satamasta alettiin laivaamaan viiniä Englantiin.
Portugalilainen viinin oli tuohon aikaan erittäin
todennäköisesti vahvaa ja täyteläistä. Laivamatka Lissabonista Englantiin oli
pitkä. Matkan aikana merenkäynti oli hyvin voimakasta ja lämpötila saattoi
kohota kesäaikaan lähelle 50 C. Viinin kuljetuskestävyyttä parannettiin
lisäämällä siihen viinitislettä. 1600-luvulta löytyy ensimmäiset merkinnät viinin
väkevöimisestä. Lisää tietoa viinin säilyvyydestä on löytynyt 1720
ilmestyneestä viininviljelyyn ja –valmistamiseen liittyvästä kirjasta nimeltä
Agricultura das Vinhas. Kirjassa neuvottiin lisäämään puolen almuden verran
viinitislettä tynnyrilliseen viiniä. Almude on edelleenkin käytössä oleva
mitta, jonka vetoisuus on noin 32 litraa. Näin portviinin kehitys sai
vähitellen alkunsa.
Portviinit
eivät ole aina olleet makeita. Ensimmäiset portviinin kaltaiset väkevöidyt
viinit olivat kuivia ja alkoholipitoisuus oli todennäköisesti
13–16 t-%. Portviinin muuttui 1700-luvun aikana vähitellen makeammaksi. Tähän on todennäköisesti ollut syynä englantilaisten mieltymys täyteläisiin ja makeisiin viineihin.
13–16 t-%. Portviinin muuttui 1700-luvun aikana vähitellen makeammaksi. Tähän on todennäköisesti ollut syynä englantilaisten mieltymys täyteläisiin ja makeisiin viineihin.
1703 solmittiin Portugalin ja Englannin kesken ”Methuen Treaty” -kauppasopimus, joka suosi Englantiin viedyn portviinin verotusta. Englantilaiset suosivat makeita viinejä ja portviinistä tuli yksi heidän lempijuomansa. He maksoivat Dourolaisista viineistä hyvän hinnan. Dourolaista viiniä toimitettiin niin paljon kuin mahdollista Englannin markkinoille. Douro-joen rannoilla olevia hedelmätarhoja ja viljapeltoja muutettiin viinitarhoiksi. Myös uusia viinitarhoja raivattiin, jotta pystyttäisiin tuottamaan tarpeeksi viiniä Englannin markkinoita varten.
Viinien hinnat nousivat ja samalla markkinoille tuli
myös kauppiaita, jotka möivät huonolaatuista viiniä korkeaan hintaan. Merkkejä
ylituotannosta ja laadun heikkenemisestä alkoi näkyä tämän kiivaan kaupan
käynnin aikana. Markkinoille alkoi ilmestyä myös väärennettyjä portviinejä.
Tähän tarkoitukseen käytettiin kaikkialla Portugalissa valmistettua viiniä,
jota paranneltiin seljanmarjamehulla, sokerilla ja jopa pippurilla.
Väärennettyjen portviinien pohjana saatettiin käyttää myös Espanjalaisia
punaviinejä.
Markiisi Pombal |
1700-luvun puolivälissä brittiläiset vähensivät
dramaattisesti portugalilaisten viinien ostamista. Hinnat romahtivat
neljännekseen tai viidennekseen aikaisemmista ja kaupankäynti alkoi hiipua.
Tämän lisäksi britit määräsivät ylimääräisen neljän punnan tullimaksun yhtä
viinitynnyriä kohti. Tämän seurauksena oli se, että Douro-joen laakson portviinin tuottajat olivat pian syvässä
ahdingossa. He kokosivat voimansa portviinin suojelemista varten ja vetosivat Markiisi
Pombaliin (Sebastião José de Carvalho e
Melo), jotta hän tuolloisena maan pääministerinä turvaisi
alueen viinintuotannon.
Markiisi Pombal loi vuonna 1756 uuden yhtiön
nimeltä Companhia
Geral dos Vinhos do Alto Douro (Douron
alueen viininviljelyn yleinen yhtiö), jonka tehtävänä oli pelastaa alueen
elinkeino, kehittää viininviljelyä ja -valmistusta. Hänen tärkein tehtävänsä
oli määritellä Alto Douron laatuviinialueet vuosina 1757–61.
Vuodesta 1756 tuli hyvin tärkeä Portugalin ja etenkin
Douron alueen historiassa. Companhia Geral dos Vinhos do Alto Douro julkaisi asetuksen syyskuun 10. päivä, jossa Alto Douron alue määriteltiin
maailman ensimmäiseksi rekisteröidyksi viininviljelyalueeksi
Koillis-Portugalissa. Näin järjestäytynyt viinintuotanto alkoi Portugalissa
noin sata vuotta ennen Ranskaa.
Alto Douron alue merkittiin 335 kivipaadella, joihin
kaiverrettiin sana Feitoria, viinitarha (kuva
oikealla). Alueen läntinen raja kulki Reguan kaupungin länsipuolella ja
itäinen raja Pinhãon kaupungin kohdalla. Pohjoisessa ja etelässä alueeseen
kuuluivat Douro-joen ja sen sivujokien välittömässä läheisyydessä olevat
viininviljelyalueet.
1700-luvulla Douro-joen viininviljelyalue laajentui itäänpäin. Pinhãon
kaupungin ympäristöön perustettiin useita portviinitaloja, joista ehkä
tunnetuimmat ovat Quinta do Tua ja Quinta dos Malvedos.
Douro-joen purjehduskelpoisuutta parannettiin raivaamalla karikkoja ja
koskia. Näiden töiden ansiosta joesta tuli purjehduskelpoinen aina Espanjan
rajalle saakka.
Jatkuu: Vinho Regional Duriensen historiaa, Osa III
Jatkuu: Vinho Regional Duriensen historiaa, Osa III
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti