sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Vinho Regional Duriensen historiaa, Osa I

Vinho Regional Duriense

Douron alueella on valmistettu viiniä jo Rooman vallan aikaan 300–200 eaa. Tästä on löydetty todisteita arkeologisten kaivausten yhteydessä. Roomalaisilla on yksi siirtokunta Douro-joen suulla, josta tuli kauppapaikka nimeltä Portucale.

Keskiajalla (n. 500–1400 -luvulla) Sistersiläismunkit perustivat alueelle useita luostareita. Ensimmäisen luostarin (1144) nimi oli São João de Tarouca ja se sijaitsi Lamegon nimisen kaupungin lähellä 20 km etelään Douro-joesta. 1200-luvun lopulla luostareita oli kahdeksan, joiden pinta-ala oli satoja hehtaareita. Suuri osa maista sijoittui Douron varressa sijaitseville hyville viininviljelyrinteille. Muita Sistersiläismunkkien perustamia luostareita olivat mm. Salzedas João ja São Pedro das Águias.
  
Keskiaikaiset viinit ja portviinit olivat vielä kaukana nykyisestä tyylistä. Viinit kävivät täysin kuiviksi, eikä käymisprosessin keskeyttämiseen käytetty viinitislettä. Todennäköisesti tuon ajan viinit ovat olleet täyteläisiä ja vahvoja. Tuolloin oli jo käytössä jonkinasteista viinien luokittelua. Parhaimmat viinit käyttivät nimeä Vinho de Pé eli poljettu viini. Rypäleet poljettiin kolmeen kertaan. Näin saatiin aikaiseksi vahvempia ja täyteläisempiä viinejä verrattuna tavalliseen viiniin. Lajikkeina käytettiin mm. Bastardoa, Trincadentea, Burralia ja Mouriscoa. Vinho de Pé viineistä maksettiin myös korkeampaa hintaa.

Bastardo (vas.) ja Trincadeira

Douro-jokea myöten on aina kuljetettu kauppatavaraa ja niistä on maksettu erilaisia veroja ja tulleja. Löydettyjen dokumenttien mukaan viini oli jo tuolloin tärkein kauppatavara. Vuodelta 1258 oleva kuninkaallinen säädös määritteli viinien tullin seuraavanlaisesti: ”Jokaisen veneen, joka kuljettaa viiniä Douro-jokea pitkin Porton kaupunkiin tai johonkin muuhun paikkaan, täytyy maksaa tullia kuninkaalle Oliveiran tulliasemalla. Suurimpien veneiden tulee maksaa kolme quartaa (216 l), keskikokoisten veneiden kolme almudea (96 l) ja pienten veneiden neljännes quartasta (24 l), paitsi veneiden jotka tulevat São João de Taroucan tai Santa Maria de Salzedesin luostareista.” Luostarit olivat vapautettu tullien maksamisesta.

Barcos rabelos

Englantilaisten kanssa käytävä kauppa oli hyvin vilkasta 1200- ja 1800-luvuilla. Portugali ja Englanti tekivät keskenään useita kauppa- ja yhteistyösopimuksia. Vilkkaan kaupankäynnin seurauksena vuonna 1255 perustettiin Porton kaupungin vastarannelle kauppapaikka nimeltä Vila Nova de Gaia, johon syntyi huomattava englantilaisten kauppiaiden yhteisö. Lontoossa toimi vastaavasti myös portugalilaisia kauppiaita.

Douro-joki, Vila Nova de Gaia ja Oporton, 1884

Portugalin tärkeimmät ja vilkkaimmat satamat olivat Lissabon ja pohjoisessa sijaitseva Viana. Dourossa valmistettu viini laivattiin näiden satamisen kautta maailman markkinoille. Vasta 1500- ja 1600 –luvuilla Porton satamasta alettiin laivaamaan viiniä Englannin markkinoille. Tältä ajalta on löytynyt ensimmäiset merkinnät portviinistä ja sen valmistamisesta.

Jatkuu: Vinho Regional Duriensen historiaa, Osa II 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti