Tawny
Sana tawny tarkoittaa suomennettuna nahan ruskeaa. Tawny
portit ovat ruby porttiin verrattuna väriltään vaaleampia, hieman makeampia ja
makumaailmaltaan runsaampia. Väriltään tawnyt ovat usein rubiininpunaisen ja
oranssiin taittavan rubiinin välimaastosta. Maku ja väri erot johtuvat siitä,
että tawnya kypsytetään pidempiä aikoja puutynnyreissä kuin rubya.
Conde de Monsul Tawny www.alko.fi |
Jos Englantilaiset pitävät rubya lempi porttinaan,
Ranskalaiset puolestaan ovat mieltyneet enemmän Tawnyn ominaisuuksiin.
Karkeasti jaoteltuna tawnyjä on kahdenlaisia: Tawny ja Old Tawny. Mikäli pullossa lukee vain Tawny, kyse saattaa olla massatuotteesta, eikä kovin laadukkaasta rubyn ja tawnyn sekoituksesta. Edullisia tawnyja voidaan tehdään sekoittamalla valkoista porttia ja rybya keskenään. Lasissa tarkasteltuna tämän tyylin porteissa
on havaittavissa vaaleanpunainen reuna. Sekoittamalla vaatimattomista rypälelajikkeista valmistettuja viinieriä, jotka sisältävät vähemmän väriaineita ja intensiteettiä, saadaa aikaan myös edeullisia tawnyja.
Toisen ryhmän muodostavat Old Tawnyt eli kypsytetyt tawnyt. Old Tawnya tulee säännösten mukaan kypsyttää 3–5
vuotta puutynnyreissä. Useammat valmistajat kuitenkin kypsyttävät tawnya pidemmän aikaa, noin 5–7 vuotta. Laadukkaat tawnyt sekoitetaan viinieristä, jotka
ovat kypsyneet 3–7 vuotta 650 l:n puisissa varastotynnyreissä.
Tawnyt on tarkoitettu nautittavaksi pian pullotuksen
tai ostamisen jälkeen, koska ne eivät parane kellaroinilla. Jos aiot säilyttää
tawnya pidemmän aikaa, säilytä pulloa pystyasenossa.Tawny tulee käyttää noin
viikon sisällä pullon avaamisen jälkeen.
Tawny Reserve
Tawny Reserve sijoittuu laadullisesti tavallisen
tawnyn yläpuolelle. Se sekoitetaan viinieristä, jotka ovat vähintään 7 vuotta
vanhoja. Viini suodatetaan ennen pullottamista ja se on valmista nautittavaksi
heti.
Monet portviinitalot ovat valmistaneet tämän tyyppisiä
portviinejä jo vuosikymmenten ajan. Tawny Reserve sai laillisen asemansa vuonna 2002 annetussa asetuksessa. Asetuksen avulla vahvistettiin Tawny
Reserven asema muiden portviinityyppien
joukossa.
Old Tawny´s: 10-, 20-, 30- ja yli 40 -vuotiaat Tawnyt
www.alko.fi |
Tämän ryhmän portviinit ovat luonteeltaan
helpommin lähestyttäviä kuin vuosikertaportviinit. Vanhojen tawnyjen ominaisuudet
riippuvat siitä, onko kyseessä 10-, 20-, 30- vai yli
40
-vuotias portti.
-vuotias portti.
Old Tawny´s/Vanhat tawnyt ovat hienostuneita oksidoituneita
portviinejä. Ne valmistetaan sekoittamalla pitkään tynnyrissä kypsytettyjä eri-ikäisiä
viinieriä keskenään. Tämä tarkoittaa sitä, että esim. 10 vuotta vanhaan tawnyn
käytettävien viinierien keski-ikä on noin 10 vuotta. Ikämerkintä ei tarkoita
sitä, että kaikkien viinierien pitää olla vähintään 10 vuotta vanhoja. Väri
vaihtelee punaisesta punaruskeaan.
Makumaailmaltaan 20 vuotiaat tawnyt ovat edellisen
ikäidikaation portviiniä täyteläisempiä, ruskeampia ja oksidoituneepia. Tawnyn
runsas makuaailma tulee siitä, kun viiniä on kypsytetty lämpimissä olosuhteissa. Jotkut valmistajat saattavatkin pitää tynnyreitä ulko paahtavan Douron
auringon alla, jotta porttiin saadan tyylille ominainen maku. Väri vaihtelee punaruskeasta kultaan.
Mitä vanhemmasta tawnysta on kyse, sitä vaikempi
niitä on löytää. Vanhojen tawnyjen valmistumäärät ovat pieniä.
Hyvin usein vain muutamia tynnyreitä. Tästä syystä 30-, ja 40 -vuotiaat tawnyt
ovat hinnakkaita. Yksi syy korkeaan hintaan on myös se, että yli 30 vuotisista
tawnyista täytyy pitää erityistä huolta. Pitkän kypsyttämisen aikana haihtuminen
on runsasta ja varastoiminen on kallista.
Vain muutamat portviinitalot valmistavat yli 30
vuotaita tawnyja. Esimerkiksi Ferreiran tawny-valikoimaan kuuluu vain 10- ja 20 -vuotiaita
portviinejä.
Jokaisen ikäidikaation kohdalla valmis sekoitus
tarkistetaan IVV:n toimesta (Instituto da Vinha e do Vinho). Tarkistuksella halutaan taata se, että tawnyille
annetut laatu- ja maku -kriteerit säilyvät vuodesta toiseen samanlaisina.
Colheita
www.thespanishacquisition.com |
Tätä harvinaisempaa portviinityyppiä voidaan
luonnehtia tawny portiksi. Colheita portviiniä kypsytetään vähintään seitsemän
vuotta puutynnyrissä. Joskus saattaakin olla vaikeaa erottaa colheitaa
(seitsemän vuotiasta) ja 10 vuotiasta tawnya toisistaan. Varsinaisesta tawnysta
colheita poikkeaa siten, että sen sekoitus tapahtuu vuosien aikana, eikä
pullotusvaiheessa niin kuin tawnyilla.
Colheitan pullotus tapahtuu kysynnän mukaan ja
pullotusvuosi tulee merkitä etikettiin. Tästä syystä esim. vuonna 1961 tehtyä
colheitaa voi nähdä useimmanlaisilla vuosimerkinnöillä. Vuoden 1961 lisäksi
pullon etiketissä voi olla vuosilukumerkintä 1975 tai 1983. Pullotus ajankohta
vaikuttaa myös portviinin makuun vuonna 1983 pullotettu colheita on
täyteläisempää ja oksidoituneisempaa kuin vuonna 1975 pullotettu.
Coheitat eivät parane pullossa, mutta nuorempia colheitoja voi säilyttää pitkiäkin aikoja
Colheita on hyvin suosittu syntymäpäivä lahja
portugalilaisten keskuudessa. On melko helppoa löytää colheita pullo, jossa on
sama vuosiluku kuin minä lahjansaaja on syntynyt.
www.winesofportugal.info |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti