tiistai 18. helmikuuta 2014

Kellanruskeat portviinit

Tawny
Sana tawny tarkoittaa suomennettuna nahan ruskeaa. Tawny portit ovat ruby porttiin verrattuna väriltään vaaleampia, hieman makeampia ja makumaailmaltaan runsaampia. Väriltään tawnyt ovat usein rubiininpunaisen ja oranssiin taittavan rubiinin välimaastosta. Maku ja väri erot johtuvat siitä, että tawnya kypsytetään pidempiä aikoja puutynnyreissä kuin rubya.

Conde de Monsul Tawny
www.alko.fi
Toinen syy eroavaisuuksiin on se, että tawnyn ja rubyn rypäleet tulevat eri osista Douron laaksoa. Ruby-tyyliseen portviinin käytettävät rypäleet ovat suuria ja väriltään hyvin tumman punaisia. Tawnyn valmistetaan vaaleammista lajikkeista, jotka kasvavat Baixo Corgon alueella. Tämän alueen maaperä on hyvin köyhää.

Jos Englantilaiset pitävät rubya lempi porttinaan, Ranskalaiset puolestaan ovat mieltyneet enemmän Tawnyn ominaisuuksiin.

Karkeasti jaoteltuna tawnyjä on kahdenlaisia: Tawny ja Old Tawny. Mikäli pullossa lukee vain Tawny, kyse saattaa olla massatuotteesta, eikä kovin laadukkaasta rubyn ja tawnyn sekoituksesta. Edullisia tawnyja voidaan tehdään sekoittamalla valkoista porttia ja rybya keskenään. Lasissa tarkasteltuna tämän tyylin porteissa on havaittavissa vaaleanpunainen reuna. Sekoittamalla vaatimattomista rypälelajikkeista valmistettuja viinieriä, jotka sisältävät vähemmän väriaineita ja intensiteettiä, saadaa aikaan myös edeullisia tawnyja.

www.buonvino.co.uk
Toisen ryhmän muodostavat Old Tawnyt eli kypsytetyt tawnyt. Old Tawnya tulee säännösten mukaan kypsyttää 3–5 vuotta puutynnyreissä. Useammat valmistajat kuitenkin kypsyttävät tawnya pidemmän aikaa, noin 5–7 vuotta. Laadukkaat tawnyt sekoitetaan viinieristä, jotka ovat kypsyneet 3–7 vuotta 650 l:n puisissa varastotynnyreissä. 

Tawnyt on tarkoitettu nautittavaksi pian pullotuksen tai ostamisen jälkeen, koska ne eivät parane kellaroinilla. Jos aiot säilyttää tawnya pidemmän aikaa, säilytä pulloa pystyasenossa.Tawny tulee käyttää noin viikon sisällä pullon avaamisen jälkeen.


Tawny Reserve
Tawny Reserve sijoittuu laadullisesti tavallisen tawnyn yläpuolelle. Se sekoitetaan viinieristä, jotka ovat vähintään 7 vuotta vanhoja. Viini suodatetaan ennen pullottamista ja se on valmista nautittavaksi heti.

Monet portviinitalot ovat valmistaneet tämän tyyppisiä portviinejä jo vuosikymmenten ajan. Tawny Reserve sai laillisen asemansa vuonna 2002 annetussa asetuksessa. Asetuksen avulla vahvistettiin Tawny Reserven  asema muiden portviinityyppien joukossa.


Old Tawny´s: 10-, 20-, 30- ja yli 40 -vuotiaat Tawnyt
www.alko.fi
Tämän ryhmän portviinit ovat luonteeltaan helpommin lähestyttäviä kuin vuosikertaportviinit. Vanhojen tawnyjen ominaisuudet riippuvat siitä, onko kyseessä 10-, 20-, 30- vai yli 40
-vuotias portti.

Old Tawny´s/Vanhat tawnyt ovat hienostuneita oksidoituneita portviinejä. Ne valmistetaan sekoittamalla pitkään tynnyrissä kypsytettyjä eri-ikäisiä viinieriä keskenään. Tämä tarkoittaa sitä, että esim. 10 vuotta vanhaan tawnyn käytettävien viinierien keski-ikä on noin 10 vuotta. Ikämerkintä ei tarkoita sitä, että kaikkien viinierien pitää olla vähintään 10 vuotta vanhoja. Väri vaihtelee punaisesta punaruskeaan.

Makumaailmaltaan 20 vuotiaat tawnyt ovat edellisen ikäidikaation portviiniä täyteläisempiä, ruskeampia ja oksidoituneepia. Tawnyn runsas makuaailma tulee siitä, kun viiniä on kypsytetty lämpimissä olosuhteissa. Jotkut valmistajat saattavatkin pitää tynnyreitä ulko paahtavan Douron auringon alla, jotta porttiin saadan tyylille ominainen maku. Väri vaihtelee punaruskeasta kultaan.

Mitä vanhemmasta tawnysta on kyse, sitä vaikempi niitä on löytää. Vanhojen tawnyjen valmistumäärät ovat pieniä. Hyvin usein vain muutamia tynnyreitä. Tästä syystä 30-, ja 40 -vuotiaat tawnyt ovat hinnakkaita. Yksi syy korkeaan hintaan on myös se, että yli 30 vuotisista tawnyista täytyy pitää erityistä huolta. Pitkän kypsyttämisen aikana haihtuminen on runsasta ja varastoiminen on kallista.

Vain muutamat portviinitalot valmistavat yli 30 vuotaita tawnyja. Esimerkiksi Ferreiran tawny-valikoimaan kuuluu vain 10- ja 20 -vuotiaita portviinejä.  

Jokaisen ikäidikaation kohdalla valmis sekoitus tarkistetaan IVV:n toimesta (Instituto da Vinha e do Vinho). Tarkistuksella halutaan taata se, että tawnyille annetut laatu- ja maku -kriteerit säilyvät vuodesta toiseen samanlaisina.


Colheita
www.thespanishacquisition.com
Tätä harvinaisempaa portviinityyppiä voidaan luonnehtia tawny portiksi. Colheita portviiniä kypsytetään vähintään seitsemän vuotta puutynnyrissä. Joskus saattaakin olla vaikeaa erottaa colheitaa (seitsemän vuotiasta) ja 10 vuotiasta tawnya toisistaan. Varsinaisesta tawnysta colheita poikkeaa siten, että sen sekoitus tapahtuu vuosien aikana, eikä pullotusvaiheessa niin kuin tawnyilla.

Colheitan pullotus tapahtuu kysynnän mukaan ja pullotusvuosi tulee merkitä etikettiin. Tästä syystä esim. vuonna 1961 tehtyä colheitaa voi nähdä useimmanlaisilla vuosimerkinnöillä. Vuoden 1961 lisäksi pullon etiketissä voi olla vuosilukumerkintä 1975 tai 1983. Pullotus ajankohta vaikuttaa myös portviinin makuun vuonna 1983 pullotettu colheita on täyteläisempää ja oksidoituneisempaa kuin vuonna 1975 pullotettu.


Coheitat eivät parane pullossa, mutta nuorempia colheitoja voi säilyttää pitkiäkin aikoja

Colheita on hyvin suosittu syntymäpäivä lahja portugalilaisten keskuudessa. On melko helppoa löytää colheita pullo, jossa on sama vuosiluku kuin minä lahjansaaja on syntynyt.

www.winesofportugal.info



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti