torstai 13. helmikuuta 2014

Auxerrois ja pariloitu lohi

Bernard-Massard
Auxerrois
www.alko.fi
Töiden jälkeen oli karmiva nälkä, eikä jääkaapista löytynyt ruokaa valmiina. Lohi oli vielä raakaa, salaatista ei tietoakaan, mutta onneksi edes yksi valkkaripullo löytyi viilennettynä. Mitä teen? Soitanko Pizza Pekulle? Yhden voileivän jälkeen ajatus lähti taas kulkemaan edes joten kuten. Lohi parilalle, eiliset keitetyt perunat paahtumaan pannulle, salaatin valmistus ja jääkaapissa pitkään kaiken varalta viilennettyna ollut Bernard-Massardin Auxerrois auki. Lopputulos oli maukas. Valkkarin hapot sopivat hyvin yhteen rasvaisen kalan kanssa. Hedelmäisen pehmeästä, mutta ryhdikkäästä valkkarista tuli uusi arkipäivän pelastaja.

Väriltään Bernard-Massardin Auxerrois on vaalean kirkkaan keltainen. Raikkaasta tuoksusta löytyy mineraalisuutta, omenaa ja greippiä. Maku on myös raikkaan hedelmäinen. Pieni jäännössokerin määrä tekee viinistä pyöreän, mutta silti ryhdikkään.

Auxerrois
Auxerrois
www.vins-cremants.lu
Auxerrois rypäleeseen liittyy monta hämmentävää tekijää. Lounais-Ranskassa Cahorsin alueella Auxerrois-sanaa käytetään Malbecin synonyyminä. Alsacen alueella viljellään Auxerrois Blanc -lajiketta, mutta siitä käytetään kuitenkin nimeä Pinot Blanc aidon Pinot Blancin kanssa. Auxerrois Gris on puolestaan synonyymi Pinot Gris -lajikkeelle. Itä-Ranskassa ja Luxemburgissa käytetään nimeä Auxerrois Blanc de Laquenexy, kun halutaan tehdä selväksi, että kyseessä ei ole Pinot Blanc tai esim. Malbec.

Lajin alkuperä on epäselvä, mutta sillä on havaittu olevan yhteläisyyksiä Chardonnayn, Sylvanerin tai Melonin kanssa. Eräiden tutkimusten mukaan kyseessä olisi Gouais Blancin ja Pinot Noirin risteytys.

Auxerrois tuottaa parhaimman sadon viileässä ilmastossa ja kalkkikiviperäisessä maastossa. Aikaisin kypsyvä lajike on matalahappoinen ja sadot ovat haluttaessa suuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti