sunnuntai 9. helmikuuta 2014

DO Terra Alta

www.winesfromspain.com
DO-alue perustettu: 1982
Viljelyala: 6 200 ha
Satomäärä/tummat: 8 000 kg/ha
Satomäärä/vaaleat: 10 000 kg/ha
Tuotantomäärä/tummat: 56 hl/ha
Tuotantomäärä/vaaleat: 66 hl/ha
Tuotantomäärä (2008): 36 327 505 kg
Aurinkotunnit/vuosi: 2 700 h
Keskimääräinen sademäärä: 372–584 mm
www.winesfromspain.com
Keskilämpötila: 16.4 ºC
Viinitilojen korkeus merenpinnasta: 320–500 m
Viinitilojen määrä: 42


Nimi Terra Alta tarkoittaa suomennettuna korkeaa maata. DO Terra Alta on Katalonian eteläisin viininviljelyalue, joka koostuu 12 maakunnasta. Alueelta löytyy  paljon vanhoja perinteikkäitä ja uusia bodegoja sekä osuuskuntia.

Aikaisemmin DO Terra Altassa tuotetut viinit ovat suuremmaksi osaksi jääneet paikallisille markkinoille. Uusien bodegojen ja viininvalmistustapojen myötä DO Terra Altan viinien kysyntä on lisääntynyt myös muualla päin Espanjaa sekä maan ulkopuolella.


DO Terra Altan viinit olivat Picasson suosikkeja. 
www.liberisliber.com

Historia
Rooman vallan aikana Terra Altan läpi meni tie joka yhdisti Katalonian alueella olevat kaupungit nimeltä Zaragoza ja Tortosa. Luultavasti tätä tietä myöten tuotiin alueen ensimmäiset viiniköynnökset.

Keskiajalla Temppeliritarit jatkoivat viininviljelyä. Alue oli kuitenkin niin eristyksissä, että viiniä oli vaikea saada markkinoille. Tästä syystä useat viinitarhat muutettiin ajan myötä oliivitarhoiksi.

Varhaisimmat asiakirjat, joissa säädeltiin köynnösten kasvattamista ja viinien valmistamista olivat Las Costums d'Orta vuodelta 1296 ja Las Costumus de Miravet vuodelta 1319.

1800-luvulla alue tuli tunnetuksi vinos ranciosta nimeltä Amber Blanc.

Tämäkään alue ei säästynyt phylloxeran aiheuttamilta tuhoilta. Tämän päivän viinitarhat saivat alkunsa 1920–1950 luvulla. Suurin osa uudelleen istutuksista tapahtui co-operatiivien toimesta.


Herencia Altèsin Benufet-tarhalla kasvaa 100 vuotiasta Garnatxa Blancaa.
www.herenciaaltes.com

Ilmasto
DO Terra Altassa on välimerellinen ja mannermainen ilmasto. Pitkät kesät ovat kuumia ja kuivia. Talvet hyvin kylmiä. Myöhään keväällä on usein hallanvaara. Alueen ilmastoon vaikuttaa voimakas kuiva tuuli nimelta el Mestral/cierzo, joka tulee alueelle  Ebron jokilaaksoa pitkin. Tuulen ansiosta alueen kosteus pysyy alhaisena, joka puolestaa auttaa viiniviljelmiä pysymään terveempinä.

Maaperä
Pintamaa koostuu savesta ja kalkkikivestä. Raakamaassa on orgaanisia yhdisteitä, jotka tekevät maaperästä ilmavan ja hyvin vettä läpäisevän.

Rypälelajikkeet
www.fichasddoo.com
Tärkeimmät tummat lajikkeet: Garnacha Tinta, Garnacha Peluda, Samsó

Sallitut tummat lajikkeet: Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Morenillo, Garnacha Tintorera

Tärkeimmät vaaleat lajikkeet: Garnacha Blanca, Macabeo, Parellada.

Sallitut vaaleat lajikkeet: Moscatel de Alejandria, Chardonnay, Chenin Blanc, Pedro Ximénez, Moscatel de Grano Menudot, Viognier


Viininviljely
Alue on hyvin vuorista ja mäkistä. Viinitarhat sijaitsevat vuorien välisissä laaksoissa.

Alueen lajikkeisto on sekoitus perinteisistä ja kansainvälisistä lajikkeista. Kansainvälisten lajikkeiden viljely alkoi vuoden 1995 DO-lainsäädännön uudistamisen jälkeen.

Köynnökset ovat leikattu ja sidottu espalier- tai puskamuotoon, jonka tarkoituksena on lisätä rypäleiden valon saantia ja mahdollistaa koneellinen sadonkorjuu. Istutustiheys on 2 800-3 000 köynnöstä/ha.

Espalier-sidonta
urbanwinegrower.wordpress.com

Viininvalmistus
Vanhat bodegat valmistavat viininsä perinteisin menetelmin. Osuuskunnat käyttävät viiniensä valmistamisessa uusinta teknologiaa. Myös uuden sukupolven enologit ja viinintekijät ovat uudistaneet viininvalmistusmenetelmiä

Alueella tehdään ikäännytettyjä puna- ja valkoviinejä. Punaviinejä, kuten Garnachaa sekoitetaan kokeellisesti Cabernet Sauvignonin tai Syrahin kanssa.


Viinit
www.enotourist.net
Nykysin punaviinit ovat menossa kohti keveämpää ja modernimpaa suuntaa. Valko- ja roseeviinit ovat raikkaita ja kuivia, jotka juodaan nuorina.

Alueella tehdään myös perinteistä Terra Alta Garnatxa Blanca -viiniä, jonka laadulliset kriteerit El Consell Regulador määrittelee. Viini tulee valmistaa 100 % Garnatxasta. Väriltään viini on kullankeltaista. Maku on hyvin intensiivisen runsas, josta löytyy hedelmäisyyttä, mineraalisuutta ja raikkautta. Terra Alta Garnatxa Blanca -viinit voivat olla myös makeita.


envimex.net

Arkitehtuuri
César Martinell
www.gaudiallgaudi.com

Antonio Gaudin oppilas César Martinell i Brunet (18881973) oli katalonialainen arkkitehti. Hän oli yksi Antonio Gaudin harvoista ja tarkkaan valituista oppilaista. Martinell suunnitteli yhdessä Pere Domènech i Rouran (18811962) kanssa lähes 40 viinikellaria ja maatalouteen liittyvää rakennusta. Martinellin suunnittelemat rakennukset noudattivat Art Nouveaun ja modernismin tyylisuuntia. Viinikellareita alettiin kutsumaan nimellä Catedral del vi eli Viinin katedraaleiksi.



Hänen suunnittelemiaan rakennuksia on useassa eri kaupungissa ympäri Kataloniaa mm. Falsetissa, Nullesissa, Cornudella de Montsantissa, Montblancissa ja Gandesassa, joka on Terra Altan pääkaupunki.


César Martinell suunnitteli viinin valmistamoita yhdessä viinin valmistajien kanssa. Hänen sunnittelmistaan tiloista tuli hyvin selkeitä ja ilmavia. Isojen ikkunoiden avulla viinin valmistamon lämpötilaa pystyttiin säätelemään ja esim. viinin käymisvaiheessa syntynyt hiilidioksidi pystyttiin tuulettamaan tehokkaasti pois.

Martinell suunnitteli Celle Cooperatiu de l'Essluga de Francolílle Pinell de Brain -rakennuksen, joka sijaitsee Terran Altan Gandesan kaupungissa.  



Pinell de Brain, Gandesa
www.panoramio.com


Pinell de Brain, Gandesa
ca.wikipedia.org

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti