sunnuntai 12. toukokuuta 2013

2009 Ugo Lequio, Barbaresco, Gallina


Rypäle: Nebbiolo
Kuva: Alko

Alue: Gallina-tarha, Nieve, DOCG Barbaresco

Alkoholi: 14 t-%

Ulkonäkö: Keskisyvä punaruskeaan taittava rubiini

Tuoksu: Intensiivinen, puolukkaa, karpaloa, mustikan/puolukan varpua, tammea, mausteisuutta, lakritsia, orvokia, savuisuutta, pihkaa, mansikkaa, vadelmaa

Maku: Keskitäyteläinen, runsaat ja vahvat tanniinit, jotka levisivät suuhun tasaisesti, vahva hapokkuus, mausteisuutta, pitkä jälkimaku, vihreää paprikaa, nahkaisuutta, puolukkaa, karpaloa



Viinissä käytettävät Nebbiolot on poimittu Gallina-nimiseltä tarhalta, joka sijaitsee Neiven kylän läheisyydessä. Suurin osa tarhoista aukeaa etelään. Tarhoilta saadaan satoa 40–50 hl/ha.

15–18 vrk maseraation jälkeen viini kävi lämpötilakontrolloiduissa terästankeissa.  Kypsytys kesti 20 kk ja se tapahtui  2 500 l Slovenialaisissa tammitynnyreissä. Viiniä kypsytettiin vielä  enne myyntiin laskua 6 kk pulloissa.

Viiniä voi huoletta ja kannattaakin kellaroida vielä vajaat kymmenen vuotta. Jos nautit viiniä nyt, dekantoi 2–3 h ennen tarjoilua.

Loistava "arki" Nebbiolo, joka sopii hyvin tuhdeille liharuoille. 

Arvostelua kirjoittaessani törmäsin taas samaan vanhaan ongelmaan. Alko sivuilla viinin valmistamisesta on eri tietoa kuin Ugo Lequion sivuilla. Kumpi tieto on oikeampaa? Käytin juttuni lähteenä Lequin kotisivujen infoa. Siitäkin huolimatta, että se saattaa olla italialaisittain suurpiirteistä.


Kuva: Ugo Lequio





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti