perjantai 10. toukokuuta 2013

Portviinityypit, tummanpunaiset portviinit

Portviinin pitkän historian ansiosta portviini ei ole yksi selvästi määriteltävä viini, vaan se on ryhmä erilaisia viinityyppejä. Näille kaikille on yhteistä se, että käyminen on keskeytetty lisäämällä viinitislettä. Toinen viiniä yhdistävä tekijä on sekoittaminen. Portviinien suurimmat erot liittyvät kypsytysaikoihin.

Instituto dos Vinhos do Douro e Porto (IVPD) käyttää portviinien luokituksessa kolmijakoa, joka perustuu portin väriin ja samalla tynnyrikypsytysajan pituuteen. Portviiniluokat ovat: tummanpunaiset portviinit, kellanruskeat portviinit ja valkoiset portviinit. Tätä jakoa käytän tulevissa kirjoituksissani.

Erilaisia portviini tyylejä löytyy melkein tusinan verran:
  1. Ruby
  2. Reserve Ruby 
  3. Tawny
  4. Reserve Tawny
  5. 10-, 20-, 30-, ja 40 -vuotiaat Tawnyt
  6. Crusted
  7. Late Bottled Vintage (LBV)
  8. Colheita
  9. Vintage
  10. Single Quinta Vintage
  11. White Port

Ryhmä 1: Tummanpunaiset portviinit


Ruby
Ruby on portviinitalon perusviini, jota on kypsytetty ennen sekoittamista 2–6 vuotta tynnyreissä. Tällä portviinityypillä on suuri kaupallinen merkitys. Rubyn myynierät ovat monin kymmenkertaiset verrattuna vuosikertaportviineihin.

Väriltään ruby voi olla hyvin tummaa lähes mustaa tai vaaleamman punaista. Maku on  täyteläinen, tulinen ja makean hedelmäinen. Ruby on yleisin ja edullisin portviini. Portviinitalon viinintekijä haluaa säilyttää talolle ominaisen tyylin vuodesta toiseen. Tyyli voi vaihdella viinitalon mukaan paksun hedelmäisestä kevyen eleganttiin portviiniin.

Ruby suodatetaan ennen pullotusta, joten sitä ei tarvitse enne tarjoilua dekantoida. Pullo suljetaan lyhyellä kapselikorkilla, joka kertoo, että viini on tarkoitettu juotavaksi nuorena. Rubya ei kannata ostaa varastoon.

Avattuna ruby säilyy noin viikon verran.  

Suositeltava tarjoilulämpötila on 18–20 °C.


Reserve
Reserve on rubya arvostetumpi portviini. Se on tavallista rubya tanniinisempaa, täyteläisempää ja tiiviimpää. Viini on nuorta ja sen olemus on rubyn ja myöhään pullotetun vuosikertaportviinin (LBV) välimaastosta. Reserve sekoitetaan laadukkaista portviineistä, joiden keski-ikä on 3–6 vuotta. Laadullisesti reserve portviinit ovat huippuluokkaa, joka näkyy myös hinnassa. Reserven hinta on rubyyn verrattuna hyvin usein kolminkertainen.

Reserve on tarkoitettu juotavaksi heti pullotuksen jälkeen. Tätä portviiniä ei tarvitse dekantoida, koska se on suodatettu ennen pullotamista.

Reserve sai virallisen aseman syksyllä 2002. Ennen tätä portviinista käytettiin nimeä Vintage Character tai Premium Ruby.

Avattuna reserve portviini säilyy noin viikon verran.  

Suositeltava tarjoilulämpötila on 18–20 °C.


Late Bottled Vintage LBV 
LBV syntyi melko myöhään 1950-luvulla ja ensimmäinen merkittävä pullottaja oli Taylor. Lähtökohtana oli, että LBV:stä tulisi kuluttajaystävällinen portviini. Tässä onnistuttiin hyvin, koska monet portviinin ystävät pitävät LBV:tä hinta-laatusuhteeltaan parhaana portviininä.

Tämä portviinityyppi tehdään vain yhden vuoden sadosta. On kuitenkin huomiotava, että LBV:n käytettävät rypäleet eivät ole aidon vuosikertaportviinin veroisia, vaan sekoittamiseen käytetään kevyempiä viinieriä. Portviiniä on kypsytetty 4–6 vuotta tynnyrissä. Pullotus voidaan tehdä aikaisintaan 5. vuonna sadonkorjuun jälkeen. LBV kylmästabiloidaan ja suodatetaan ennen pullotusta, joten sitä ei tarvitse dekantoida ennen tarjoilua. 




Muutamat portviinitalot valmistavat LBV:tä, jota ei ole suodatettu ja joka paranee pullokypsytyksen aikana. Portviiniä on kypsytetty ensin neljä vuotta tyynnyrissä ja toiset neljä vuotta pullossa. Tämän tyylisessä LBV:ssä on etiketissä merkintä ”bottle matured” tai ”unfiltered”. Tämä portviini pitää dekantoida ja käyttää muutaman päivän kuluessa. Vuonna 2002 tehtiin pullossa kypsyneelle LBV portille asetus. Aiemmin pullossa oli merkintä ”traditional LBV”, jota ei enää saa käyttää. Tällä vanhalla tavalla merkittyjä portteja löytyy yhä vielä markkinoilta.





LBV portviini säilyy avaamisen jälkeen 1-3 vrk. Suositeltava tarjoilulämpötilä on 16–18 °C.

Vintage
Vintage eli vuosikertaportviini valmistetaan parhaista sadoista parhaina vuosina. Useimmat portviinitalot tuovat markkinoille oman Vintage portin vain parhaina vuosia, jotta tuotteen maine ja laatu säilyivät hyvänä. Usein on käynyt niin, että vaadittavaan vuosikertalaatuun päästään vain kolme kertaa vuosikymmenessä. 



Koostumukseltaan Vintage portit ovat rotevia, vivahdekkaita ja nuorena yllättävän runsaita ja hillomaisen hedelmäisiä. Väriltään Vintage on tummanpunaista tai lähes mustaa ja siinä on runsaasti tanniineja. Tanniinien määrään vaikuttaa muun muassa se, onko viini poljettu vai tehty modernia tekniikkaa käyttäen ja ovatko rangat olleet mukana käymisen aikana. Vuosien mittaan Vintage portviinin kypsymisen aikana tanniinit pehmenevät ja samalla sen väri vaalenee.

Vintage portviiniin käytettävät rypäleet saavat kypysyä mahdollisimman pitkään ennen sadonkorjuuta. Näin saadaan portin valmistukseen rypäleitä, jotka sisältävät runsaasti kypsää hedelmää. Arvostetuin rypälelajike, josta Vintagea valmistetaan on Touriga Nacional. Se tuo viiniin rotevuutta ja rypäleperäisiä tanniineja. Tämän lisäksi käytetään myös muita lajikkeita.

Vintage portviiniä kypsytetään tynnyrissä 2–3 vuotta, jonka jälkeen tuottaja päättää tehdäänkö erästä vuosikertaporttia. Tämän jälkeen porttiä kypsennetään pullossa 10–30 vuotta tai jopa 50 vuotta.


Vintage portviini kypsyy tynnyrissä vain 2–3 vuotta ja sen jälkeen pullossa 10–30 vuotta, ja jopa sitä pidempään. Vuosikertaportviinien rypäleet saava kypsyä pitkään, jotta niiden hedelmä saataisiin vangittua maksimaalisesti viiniin.

Vintage portviinin valmistamiseen tarvitaan Portviini-instituuttin (IVP) hyväksyntä. IVP analysoi Vintage portiksi tarkoitetun portin näytteen ja antaa luvan Vintage Port -nimen käyttämiselle.

Vuosikertaportviini pullotetaan suodattamatta ja se tulee aina dekantoida ennen tarjoilua. Pullo on nostettava pystyasentoon jo muutama päivä ennen pullon avaamista, jotta sakka laskeutuisi pullon pohjalle. Tarjoilulämpötila on 18–20 °C 

Single Quinta Vintage Port/Quinta Vintage Port 
Lain mukaan tähän portviinityyppiin saa käyttää ainoastaan etiketissä mainitun tilan rypäleitä. Etiketissä on mainittava tarhan nimi ja vuosikerta. Tyyliltään Single Quinta Vintage Port/ Quinta Vintage Port on samankaltaista kuin Vintage Port, mutta asiantuntijat pitävät tätä tyyliä yksinkertaisempana ja yksiuloittoisempana. 



Usealle portviinitalolle tilakohtaiset vuosikertaportviinit ovat kakkosviinejä, joita valmistetaan vähemmän hyvinä vuosina.

Tämän tyylinen portviini kypsyy nopeammin kuin Vintaget. Kypsyminen tapahtuu jopa kymmenessä vuodessa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti