Instituto dos Vinhos do Douro e Porto (IVPD) käyttää portviinien luokituksessa kolmijakoa,
joka perustuu portin väriin ja samalla tynnyrikypsytysajan pituuteen.
Portviiniluokat ovat: tummanpunaiset portviinit, kellanruskeat portviinit ja
valkoiset portviinit. Tätä jakoa käytän tulevissa kirjoituksissani.
Erilaisia portviini tyylejä löytyy melkein tusinan verran:
Erilaisia portviini tyylejä löytyy melkein tusinan verran:
- Ruby
- Reserve Ruby
- Tawny
- Reserve Tawny
- 10-, 20-, 30-, ja 40 -vuotiaat Tawnyt
- Crusted
- Late Bottled Vintage (LBV)
- Colheita
- Vintage
- Single Quinta Vintage
- White Port
Ryhmä 1: Tummanpunaiset
portviinit
Ruby on portviinitalon perusviini, jota on kypsytetty ennen
sekoittamista 2–6 vuotta tynnyreissä. Tällä portviinityypillä on suuri
kaupallinen merkitys. Rubyn myynierät ovat monin kymmenkertaiset verrattuna
vuosikertaportviineihin.
Väriltään ruby voi olla hyvin tummaa lähes mustaa tai
vaaleamman punaista. Maku on täyteläinen, tulinen ja makean hedelmäinen. Ruby
on yleisin ja edullisin portviini. Portviinitalon viinintekijä haluaa säilyttää
talolle ominaisen tyylin vuodesta toiseen. Tyyli voi vaihdella viinitalon
mukaan paksun hedelmäisestä kevyen eleganttiin portviiniin.
Ruby suodatetaan ennen pullotusta, joten sitä ei tarvitse enne
tarjoilua dekantoida. Pullo suljetaan lyhyellä kapselikorkilla, joka kertoo,
että viini on tarkoitettu juotavaksi nuorena. Rubya ei kannata ostaa varastoon.
Avattuna ruby säilyy noin viikon verran.
Suositeltava tarjoilulämpötila on 18–20 °C.
Suositeltava tarjoilulämpötila on 18–20 °C.
Reserve
Reserve on rubya arvostetumpi portviini. Se on tavallista
rubya tanniinisempaa, täyteläisempää ja tiiviimpää. Viini on nuorta ja sen
olemus on rubyn ja myöhään pullotetun vuosikertaportviinin (LBV) välimaastosta.
Reserve sekoitetaan laadukkaista portviineistä, joiden keski-ikä on 3–6 vuotta.
Laadullisesti reserve portviinit ovat huippuluokkaa, joka näkyy myös hinnassa.
Reserven hinta on rubyyn verrattuna hyvin usein kolminkertainen.
Reserve on tarkoitettu juotavaksi heti pullotuksen jälkeen.
Tätä portviiniä ei tarvitse dekantoida, koska se on suodatettu ennen
pullotamista.
Reserve sai virallisen aseman syksyllä 2002. Ennen tätä
portviinista käytettiin nimeä Vintage
Character tai Premium Ruby.
Avattuna reserve portviini säilyy noin viikon verran.
Suositeltava tarjoilulämpötila on 18–20 °C.
Suositeltava tarjoilulämpötila on 18–20 °C.
Late Bottled Vintage
LBV
LBV syntyi melko myöhään 1950-luvulla ja ensimmäinen merkittävä pullottaja oli Taylor. Lähtökohtana oli, että LBV:stä tulisi kuluttajaystävällinen portviini. Tässä onnistuttiin hyvin, koska monet portviinin ystävät pitävät LBV:tä hinta-laatusuhteeltaan parhaana portviininä. Tämä portviinityyppi tehdään vain yhden vuoden sadosta. On kuitenkin huomiotava, että LBV:n käytettävät rypäleet eivät ole aidon vuosikertaportviinin veroisia, vaan sekoittamiseen käytetään kevyempiä viinieriä. Portviiniä on kypsytetty 4–6 vuotta tynnyrissä. Pullotus voidaan tehdä aikaisintaan 5. vuonna sadonkorjuun jälkeen. LBV kylmästabiloidaan ja suodatetaan ennen pullotusta, joten sitä ei tarvitse dekantoida ennen tarjoilua.
Muutamat portviinitalot valmistavat LBV:tä, jota ei ole suodatettu ja joka paranee pullokypsytyksen aikana. Portviiniä on kypsytetty ensin neljä vuotta tyynnyrissä ja toiset neljä vuotta pullossa. Tämän tyylisessä LBV:ssä on etiketissä merkintä ”bottle matured” tai ”unfiltered”. Tämä portviini pitää dekantoida ja käyttää muutaman päivän kuluessa. Vuonna 2002 tehtiin pullossa kypsyneelle LBV portille asetus. Aiemmin pullossa oli merkintä ”traditional LBV”, jota ei enää saa käyttää. Tällä vanhalla tavalla merkittyjä portteja löytyy yhä vielä markkinoilta.
Vintage eli vuosikertaportviini valmistetaan parhaista sadoista parhaina vuosina. Useimmat portviinitalot tuovat markkinoille oman Vintage portin vain parhaina vuosia, jotta tuotteen maine ja laatu säilyivät hyvänä. Usein on käynyt niin, että vaadittavaan vuosikertalaatuun päästään vain kolme kertaa vuosikymmenessä.
Koostumukseltaan Vintage portit ovat rotevia, vivahdekkaita
ja nuorena yllättävän runsaita ja hillomaisen hedelmäisiä. Väriltään Vintage on
tummanpunaista tai lähes mustaa ja siinä on runsaasti tanniineja. Tanniinien
määrään vaikuttaa muun muassa se, onko viini poljettu vai tehty modernia
tekniikkaa käyttäen ja ovatko rangat olleet mukana käymisen aikana. Vuosien
mittaan Vintage portviinin kypsymisen aikana tanniinit pehmenevät ja samalla
sen väri vaalenee.
Vintage portviiniin käytettävät rypäleet saavat kypysyä
mahdollisimman pitkään ennen sadonkorjuuta. Näin saadaan portin valmistukseen rypäleitä,
jotka sisältävät runsaasti kypsää hedelmää. Arvostetuin rypälelajike, josta Vintagea valmistetaan on Touriga Nacional.
Se tuo viiniin rotevuutta ja rypäleperäisiä tanniineja. Tämän lisäksi käytetään
myös muita lajikkeita.
Vintage portviiniä kypsytetään tynnyrissä 2–3 vuotta, jonka
jälkeen tuottaja päättää tehdäänkö erästä vuosikertaporttia. Tämän jälkeen
porttiä kypsennetään pullossa 10–30 vuotta tai jopa 50 vuotta.
Vintage portviinin valmistamiseen tarvitaan Portviini-instituuttin (IVP) hyväksyntä. IVP analysoi Vintage portiksi tarkoitetun portin näytteen ja antaa luvan Vintage Port -nimen käyttämiselle.
Vuosikertaportviini pullotetaan suodattamatta ja se tulee aina dekantoida ennen tarjoilua. Pullo on nostettava pystyasentoon jo muutama päivä ennen pullon avaamista, jotta sakka laskeutuisi pullon pohjalle. Tarjoilulämpötila on 18–20 °C
Single Quinta Vintage Port/Quinta Vintage Port
Lain mukaan tähän portviinityyppiin saa käyttää ainoastaan etiketissä mainitun tilan rypäleitä. Etiketissä on mainittava tarhan nimi ja vuosikerta. Tyyliltään Single Quinta Vintage Port/ Quinta Vintage Port on samankaltaista kuin Vintage Port, mutta asiantuntijat pitävät tätä tyyliä yksinkertaisempana ja yksiuloittoisempana.
Usealle portviinitalolle tilakohtaiset vuosikertaportviinit ovat kakkosviinejä, joita valmistetaan vähemmän hyvinä vuosina.
Tämän tyylinen portviini kypsyy nopeammin kuin Vintaget. Kypsyminen tapahtuu jopa kymmenessä vuodessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti