Alue: Funchal,
Madeira, Portugal
Ulkonäkö: Kirkas, keskisyvä kastanjanruskea
Tuoksu: Mantelia, kuivattua aprikoosia, luumua,
rusinaisuutta
Maku: Makea, vahva hapokkuus, luumua, rusinaa, taatelia, pähkinäisyyttä,
mantelia, pitkä jälkimaku
Kuva: © Jukka Björn |
Maailman vanhimman
madeiratalon Cossart Gordonin perustajat
(1745) olivat Skotlannista vainoja paenneet Francis Newton ja
William Gordon.
Viinin käyminen tapahtui lämpötilakontrolloiduissa
terästankeissa (18°C– 21°C) luonnon hiivojen avulla. Viini kävi noin kolme vuorokautta, jonka
jälkeen se väkevöitiin brandyllä.
Madeiran kypsyttäminen tapahtui Canteiro –menetelmällä
amerikkalaisissa tammitynnyreissä. Cossard Cordonin madeiravarastot sijaitsevat
Funchalissa. Eteläänpäin olevia varastoja lämmitettiin tasaisesti noin vuoden
ajan. Kypsyttämisen alkuvaiheessa tynnyrit olivat varaston yläösassa, josta ne
jonkin ajan kuluttua siirrettiin varaston keskiosaan. Kypsyttämisen
loppuvaiheessa tynnyrit siirrettiin varaston alaosaan, jossa oli viileämpää. Valmis
madeira kirkastettiin ennen pullottamista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti