sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Ramos Pinto RP 10, Tawny 10 anos, Quinta de Ervamoira

Ramos Pinto RP 10
Kuva: © Jukka Björn
Castas: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca ja Touriga Franca

Väri: Syvä meripihka

Tuoksu: Mausteisuutta, luumua, pippurisuutta, aavistuksen oksidoitunut, rusinaisuutta

Maku: Makea, vahva hapokkuus, hapankirsikkaa, pippurisuutta, tammea, mantelia, ei niin runsasta sekametilisoppaa (kuivattuja rusinoita, luumuja, taateleita, viikunoita) kuin yleensä tawneyssa. Maussa on enemmän pippurisuutta ja kirsikkaisuutta.


Portossa käynnin aikana yritin pariin kertaan käydä Ramos Pinton kellareilla, jotka sijaitsevat Vila Nova de Gaiassa. Yritykseksi se jäi, koska kaikki työntekijät olivat tuolloin Essência da Vinho -tapahtumassa. Kävin heidän ständilla maistelemassa viinejä ja portin ostin lentokentältä ennen kotiin lähtöä.

Adriano Ramos Pinto (1859-1927) oli ammatiltaan taiteilija, joka työskenteli Portossa. Adriano Ramos Pinto oli 21-vuotias, kun hän perusti Casa Ramos Pinton vuonna 1880. Portviinitalon menestyksen kulmakivenä oli portin vieminen Brazialain markkinoille. Vuonna 1896 Adrianon veli António Ramos Pinto (1854-1945) tuli yrityksen osakkaaksi. António omisti valokuvaustudion Porton keskustassa.Tuohon aikaan portin laatu oli mitä oli ja markkinointiinkaan ei juurikaan panostettu. Veljekset päättivät tehdä asiat toisin. He panostivat laatuun ja markkinointiin. Tuohon aikaan portteja ei juurikaan markkinoitu ja veljekset päättivät tehdä sen omalla huomiota herättävällä tavallaan. Päätös  kannatti ja portviinibisnes kukoisti. 

Ramos Pinton portviinimainoksia
Kuva: www.robertlpeters.com

1920-luvulla Brazilian portviinimarkkinat romahtivat, mutta vaikeista ajoista huolimatta Casa Ramos Pinto päätti jatkaa portviininvalmistamista. Vuonna 1974 Jose António Ramos Pinto Rosas osti -Douro Superiorin alueelta 200 ha tilan nimeltä Quinta Santa Maria, joka oli rekisteröity nimellä Quinta de Ervamoira.Casa Ramos Pinton omistukseen kuuluivat myös tarhat Quinta do Bom Retiro, Quinta da Urtiga ja Quinta dos Bons Ares.

Quinta de Ervamoiran tilaa on laajennettu ja tänä päivänä sen pinta-ala on 234 ha. Tarhat sijaitsevat 110-340 m korkeudessa. 150 ha alalla kasvaa köynnöksiä, joiden keski-ikä on 30 vuotta. Viljeltävät punaiset lajikkeet ovat: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca ja Tinta da Barca. Tilalla kasvaa myös pieni määrä vaaleita lajikkeita, mutta näiden lajikkeiden nimiä en saanut selvitettyä.

Vuonna 1990 Casa Ramos Pintosta tuli osa Louis Roederin samppanjataloa.

Casa Ramos Pinto, Vila Nova de Gaia
Kuva: © Mari Linna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti