torstai 15. toukokuuta 2014

Taylor´s, Vila Nova de Gaia

Taylor´s, Vila Nova de Gaia
Kuva: © Jukka Björn
Englantilainen viinituottaja Job Bearsley aloitti portviinin valmistamisen 1670-luvun tienoilla. Muutama vuosikymmen tämän jälkeen hän perusti Taylor´s -portviinitalon vuonna 1692. Taylor´s on yksi maan vanhimmista portviinin valmistajista. Taylor´s on ollut koko historiansa ajan itsenäinen portviinitalo, jota se on edelleenkin tänä päivänä. 

Vuonna 1844 Taylor´sin johdossa ollut John Fladgate osti Quinta da Roêdan. Fladgaten tytär meni naimisiin Croftin perheen jäsenen kanssa ja samalla Quinta da Roêdem siirtyn Croftin omistukseen. Crofti puolestaan luovutti samaan aikaan Quinta de Vargellasin Fladgatelle. Tuolloin Quinta de Vargellas oli pahasti phylloxeran tuhojen runtelema. Siltä saatiin vain vaivoin kuusi pipea viiniä (1 pipe on 550 l puutynnyri). Tilanne kuitenkin korjaantui melko nopeasti. Vuosien 1908 ja 1912 sadot olivat jo loistavia. Vergallesin tilalta saatiin lähes kolmannes 300 tynnyrin, pipen, sadosta.

Vanhoja portviinipulloja 1720-50 -luvulta
Kuva: © Mari Linna

Portviineihin käytettävät rypäleet kasvatetaan kolmella eri tilalla, jotka ovat: Quinta de Vargellas 155 ha, Quinta de Terra Feita  110 ha ja Quinta do Junco  82 ha. Kaikki kolme tarhaa kuuluvat A-laatuluokkaan.

Kirjanpitoa 1900-luvun alkupuolelta
Kuva: © Mari Linna

Quinta de Vargellas koostuu kolmesta eri tarhasta: Vargellas de Cima, Vergalles do Meio ja Vergalles de Baixo, jotka Taylor´s osti vuosien 1893-1896 aikana. Quinta de Vargellasn läntisellä maarajalla sijatisevat São Xisto –viinitarhat tulivat
Taylor´sin omistukseen 1990-luvulla. São Xisto-tarhat sijatsevat Douro Superiorin alueella.

Quinta de Vargellasin tarhat aukevat pohjoiseen ja tästä syystä tarhat ovat päivän aikana kuumasti paahtavan auringon alla. Iltaisin tilanne muuttuu, koska Douro-jokea myöten kulkee viileitä ilmavirtoja, jotka viilentävät päivän aikana paahtavan kuumaksi lämmenneitä viinitarhoja. Maaperä sisältää runsaasti liuskekiveä, jota esiintyy runsaasti myös muilla Douro joen rannoilla olevilla tarhoilla.

Quinta de Vargellas
Kuva: www.taylors.pt

Quinta de Terra Feita sijaitsee Pinhão-joen lännen puoleisilla jyrkillä rinteillä. Alunperin Quinta de Terra Feita oli itsenäinen viinitila, jolta Taylor´s osti 1890-luvulla erittäin korkealaatuisia rypäleitä. 1900-luvulla Taylor´s aloitti  Vintage Porttien valmistamisen. Alussa sitä vain pieniä määriä ja valmistukseen käytetyt rypäleet tulivat Quinta de Terra Feitan tarhoilta. Tämä oli jonkinlainen esiaste Quinta de Terra Feita Single Estate Vintage Portin valmistamiselle. Vintage Portin valmistamista päätettiin jatkaa, mutta Quinta de Terra Feitan tarhat olivat ikääntyneitä ja niiden satomäärät vähenivät vuosien myötä. Aloitettiin tarhojen uudelleen istuttaminen, koska Single Estate Vintage Portin valmistamisesta saatiin paljon hyvää palautetta ja kokemuksia.

Quinta de Terra Feita
Kuva: www.taylors.pt

Aguardente Bagaceira Borba
Kuva: garrafeiralancarote.com
Vaikka Quinta de Terra Feitan tarhat sijaitsevat hieman viileämmällä Cima Corgon alueella, tarhoilla on hyvin lämmintä päivän aikana. Tarhat sijaitsevat vuorten rinteiden pesämäisissä syvennyksissä, jonne viilentävien tuulien on vaikea päästä. Maaperän muoto hidastaa myös lämpimän ilman pois pääsyä tarhoilta.

Erittäin vanhan Quinta do Juncon alkuajoista ei tiedetä kovinkaan paljoa. Se kuitenkin tiedetään, että tila pääsi 1761 tehtyyn laatuluokitukseen. Tilalla on aina tehty korkealaatuista portviiniä. Vuodesta 1940 lähtien tila on tullut tunnetuksi myös hedelmätarhoista ja korkealaatuisista oliiviöljyistä. Tilalla tehdään myös bagaceira-nimistä juomaa, joka tunnetaan ehkä paremmin nimellä marc brandy. Harva portviinitalo valmistaa enää tänä päivänä bagaceiraa.

Quinta do Junco (Kuvan ottamisen ajankohta ei ole tiedossa)
Kuva: 
www.taylors.pt

Quinta do Juncon sijaitsee lähellä Pinhãon kylää. Sen eteläänpäin aukenevat tarhat ovat alttiina paahtavalle auringon paisteelle ja tuulille. Korkealla olevien tarhojen ilmanalaa raikastavat vuoristossa tulevat viileät tuulet. Pystysuoraan istutetut köynnösrivit nousevat erittäin jyrkästi alhaalta laaksosta ylös pitkin vuorten rinteitä.

Quinta do Juncon tarhoilta tuleva sato käsitellään Quinta de Terra Feitalla, jonne on matkaa noin kolme kilometriä. Tähän ratkaisuun päädyttiin vuosia sitten, kun Quinta do Juncon vanhentunut ja huonolaatuinen viininvalmistuslaitteisto olisi pitänyt kokonaan uusia. Tuolloin todettiin, että laitteiston uusiminen ei kannata, koska lähellä toimii ajanmukainen viininvalmistamo.

Chip Dry Port
Kuva: www.taylors.pt
Kaikilta tiloilta löytyy eri ikäsiä viiniköynnöksiä, joista vanhimmat ovat jo satavuotiaita. Viljeltävät lajikkeet ovat: Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Francesa ja Tinto Cao. Näiden päälajikkeiden lisäksi viljellään kolmeakymmentä erilaista lajiketta, jotka ovat sallittuja portviinin valmistamiseen.

Taylor´s on ollut edelläkäviä monessa portviinin valmistukseen liittyvissä asoissa. Vuonna 1934 se toi ensimmäisenä markkinoille valkoisen portin. Vuonna 1970 LBV-portin ja tarhavuosikertaportin.

Quinta de Vargellasin ja Quinta de Terra Feitan tarhoilta valmistuvat viinit antavat Taylor’s Vintage Porteille moniuloitteisuutta, täyteläisyyttä ja rakennetta. Ne ovatkin LBV portin selkäranka. Vuosina 1927, 1963, 1977, 1994, 2000 ja 2007 Taylor´sin tarhoilta tulleista rypäleistä saatiin runsaita, luonteikkaita portviinejä.

Hyvinä vuosina Quinta de Vargellasilla ja Quinta de Terra Feitalla valmistettavista viineistä tähdään single quinta portteja. Quinta de Vargellasilla portit ovat luonteeltaa pehmeitä  kun taas ja Quinta de Terra Feitan voimakkaita ja ne sisältävät runsaasti kypsää hedelmää.

Taylor´sin tarhoille on tehty vuosien aikana mittavia kunnostuksia, jotka alkavat vähitellen tuottamaan tulosta. Useille patamares- ja bulldozed -terasseille on tehty uudelleen istutuksia. Joitan lajikkeita on korvattu uusilla, jotka soveltuvat paremmin eri tarhoilla vallitseviin olosuhteisiin. Vanhat Unescon suojelemat terassit tarvitsevat muutoinkin jatkuvaa huolenpitoa ja korjaamista.

Vierailin Taylor´sin kellareilla sateisena ja viileänä kevätpäivänä. Kellarit sijaitsevat korkealla mäen rintessä, josta on todennäköisesti kauniit maisemat aurinkoisella ilmalla.

Näkymät Taylor´silta Porton suuntaan
Kuva: © Mari Linna

Taylor´s Chip Dry Port Wine

Castas: Malvasia Fina, Viosinho, Esgana Cão

Ulkonäkö: keskisyvä sitruunan keltainen

Tuoksu: Nenä tukossa. En haistanut juurikaan mitään.

Maku: Kuiva, vahvat hapot, hunajaa, kukkaisuutta, pyöreä, pähkinäisyyttä, jättää kitalakeen kalvon.

Hyvää kesäkuumalla tonicin kanssa, hyvin viilennettynä aperitiivinä tai muuten vaan oliviien ja paahdettujen manteleiden kanssa.

Taylor´sin Chip Dry Port Wine tuli markkinoille vuonna 1934. Porttia kypsytetään seitsemän vuotta tammitynnyreissä. 

Tasting portit
Kuva: © Mari Linna


Taylor´s 10 Anos

Ulkonäkö: Syvä mahonki. Todennäköisesti, koska tastingtila oli hyvin hämärä.

Tuoksu: Runsas ja rehevä, kuivattuja hedelmiä: luumua, rusinoita, taatelia, viikunaa, hunajisuutta, makeutta

Maku: Erittäin makea, vahvat kantavat hapot, maku vastaa tuoksua, runsaan paksu rakenne

Sopii mainiosti jälkiruoaksi esim. vanijajäätelön kanssa.


Taylor´s 40 Anos

Ulkonäkö: Vaalea mahonki

Tuoksu: Pähkinää, mantelia, kuivattuja hedelmiä, mutta ei niin rehevästi kuin edellisessä, oksidoitunut, hienostunut tuoksu, maitomaista pehmeyttä

Maku: Makea, alussa kipakkaa terävyyttä, vahvat hapot, tummaa jauhomaista suklaata, suolaisuutta, tupakkaa, pähkinää, mantelia, taustalla kuivattuja hedelmiä, mielenkiintoin maku, joka muuttui koko ajan.



Taylor´s, Vila Nova de Gaia
Kuva: © Jukka Björn






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti