lauantai 28. joulukuuta 2013

Espanjan viininviljely ja –tuotanto 2011

Viininviljely

Perehdyin ensimmäisen kerran Espanjan viinituotantoon vuoden 2012 loppupuolella. Tuolloin käytössäni oli vuoden 2010 tilastot, joita ylläpitää OIV (International Organization of Wine and Vine). Uudet vuoden 2011 tilastotiedot löytyvät Wines From Spain -sivuilta, www.winesfromspain.com.
Recaredo © Mari Linna

Espanja on edelleenkin maailman suurin viininviljelymaa. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka koko ala on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa.

Viiniköynnöksiä viljellään 1 032 milj. ha alueella, josta 97,4 % menee viininvalmistukseen, 2 % pöytärypäleeksi ja loput 0,6 % rusinoiksi ja taimiksi. Viiniä viljellään kolmanneksi eniten viljan ja oliviipuiden jälkeen. Vuonna 2010 viiniä viljeltiin 1 082 milj. ha alueella.




Suurimmat viljelyalueet
  • Castilla La Mancha 473 050 ha
  • Extremadura 85 000 ha
  • Valencia 67 491 ha
  • Castilla y León 68 837 ha

Viljeltävistä lajikkeista 51,1 % menee puna- ja roseviinin valmistamiseen. Lopusta 48,9 % tehdään valkoviiniä.

Espanjan yleisimmin viljeltävät lajikkeet ovat:
  • 23,5 % Airén
  • 20,9 % Tempranillo
  • 7,5 % Bobal
  • 48,1 % sis. Grenache, Monastrell, Pardina, Macabeo ja Palomino

Viljeltävien lajikkeiden määriin ei ole tullut muutoksia 2013 jälkeen.


Bares Balta © Mari Linna

Tuotanto

Espanja jaetaan 89 viintuotantoalueeseen, joissa valmistetaan PDO tai PGI -viiniä.ueita. (Prodected Designation of Origin).

PGI

  • VT, Vinos de la Tierra
PDO
  • 2 kpl DOCa, Vinos de Denominación de Origen Calificada
  • 6 kpl Vino de Calidad (Quoality Wine with a Geographical Indication)
  • 14 kpl Vino de Pago 
  • 67 kpl DO, Vinos de Denominación de Origen
Vuoden 2011 viinintuotantomääristä on erilaisia tietoja. FEGA:n (The Spanish Agrarian Guarantee Fund) mukaan Espanjan viinituotanto oli vuonna 40,9 milj. hl. Vuonna 2010 tuotantomäärä oli 39,3 milj. hl.

MAGRAMA:n (El Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente) mukaan taas viinituotantomäärä oli 38,6 milj. hl, joka on hieman vähemmän kuin edellisvuonna. 

Näissä pienissä terästankeissa on valmistumassa 
Torresin Perpetulia vuoden 2011 sadosta. Perpetualia 
valmistetaan Prioratissa El Lloarin tarhoilla. 
© Mari Linna
Niin tai näin. Espanja tuottaa huiman määrän viiniä joka vuosi. Tästä viinimäärästä lähes puolet valmistetaan Castilla La Manchan alueella (48.3% /18.6 milj. hl). Alueen viinintuotanto on pudonnut hieman vuodesta 2010, jolloin se oli 21,6 milj. hl.

Toiseksi suurin tuotantoalue on Extremadura 4 milj hl ja kolmantena Catalonia 3,3 milj. hl.

Valencian ja Riojan alueilla vuosituotannon ennustetaan olevan hieman yli 2 milj. hl. Muilla alueilla, kuten Castilla y Leónissa, Andalucíassa, Aragónissa ja Galiciassa valmistusmäärät ylittävät noin miljoonan litraa/alue.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti