Perehdyin ensimmäisen kerran Espanjan viinituotantoon vuoden 2012 loppupuolella. Tuolloin käytössäni oli vuoden 2010 tilastot, joita ylläpitää OIV (International Organization of Wine and Vine). Uudet vuoden 2011 tilastotiedot löytyvät Wines From Spain -sivuilta, www.winesfromspain.com.
Recaredo © Mari Linna |
Espanja on edelleenkin maailman suurin viininviljelymaa. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka koko ala on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa.
Viiniköynnöksiä viljellään 1 032 milj. ha alueella, josta 97,4 % menee viininvalmistukseen, 2 % pöytärypäleeksi ja loput 0,6 % rusinoiksi ja taimiksi. Viiniä viljellään kolmanneksi eniten viljan ja oliviipuiden jälkeen. Vuonna 2010 viiniä viljeltiin 1 082 milj. ha alueella.
Viiniköynnöksiä viljellään 1 032 milj. ha alueella, josta 97,4 % menee viininvalmistukseen, 2 % pöytärypäleeksi ja loput 0,6 % rusinoiksi ja taimiksi. Viiniä viljellään kolmanneksi eniten viljan ja oliviipuiden jälkeen. Vuonna 2010 viiniä viljeltiin 1 082 milj. ha alueella.
Suurimmat viljelyalueet
- Castilla La Mancha 473 050 ha
- Extremadura 85 000 ha
- Valencia 67 491 ha
- Castilla y León 68 837 ha
Viljeltävistä lajikkeista 51,1 % menee puna- ja roseviinin valmistamiseen. Lopusta 48,9 % tehdään valkoviiniä.
Espanjan yleisimmin viljeltävät lajikkeet ovat:
- 23,5 % Airén
- 20,9 % Tempranillo
- 7,5 % Bobal
- 48,1 % sis. Grenache, Monastrell, Pardina, Macabeo ja Palomino
Bares Balta © Mari Linna |
Tuotanto
Espanja jaetaan 89 viintuotantoalueeseen, joissa valmistetaan PDO tai PGI -viiniä.ueita. (Prodected Designation of Origin).
PGI
- VT, Vinos de la Tierra
- 2 kpl DOCa, Vinos de Denominación de Origen Calificada
- 6 kpl Vino de Calidad (Quoality Wine with a Geographical Indication)
- 14 kpl Vino de Pago
- 67 kpl DO, Vinos de Denominación de Origen
MAGRAMA:n (El Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente) mukaan taas viinituotantomäärä oli 38,6 milj. hl, joka on hieman vähemmän kuin edellisvuonna.
Näissä pienissä terästankeissa on valmistumassa
Torresin Perpetulia vuoden 2011 sadosta. Perpetualia
valmistetaan Prioratissa El Lloarin tarhoilla.
© Mari Linna
|
Niin tai näin. Espanja tuottaa huiman määrän viiniä joka vuosi. Tästä viinimäärästä lähes puolet valmistetaan Castilla La Manchan alueella (48.3% /18.6 milj. hl). Alueen viinintuotanto on pudonnut hieman vuodesta 2010, jolloin se oli 21,6 milj. hl.
Toiseksi suurin tuotantoalue on Extremadura 4 milj hl ja kolmantena Catalonia 3,3 milj. hl.
Valencian ja Riojan alueilla vuosituotannon ennustetaan olevan hieman yli 2 milj. hl. Muilla alueilla, kuten Castilla y Leónissa, Andalucíassa, Aragónissa ja Galiciassa valmistusmäärät ylittävät noin miljoonan litraa/alue.
Toiseksi suurin tuotantoalue on Extremadura 4 milj hl ja kolmantena Catalonia 3,3 milj. hl.
Valencian ja Riojan alueilla vuosituotannon ennustetaan olevan hieman yli 2 milj. hl. Muilla alueilla, kuten Castilla y Leónissa, Andalucíassa, Aragónissa ja Galiciassa valmistusmäärät ylittävät noin miljoonan litraa/alue.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti