tiistai 25. marraskuuta 2014

Dourojoen laakson suurpato

Ylä-Douron alueelle on rakenteilla suurpato, jonka avulla padotaan Tua-joki sähkön tuottamista varten. Padolla toimiva voimalaitos rakennetaan osittain alueelle, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Alueen viininviljelijät ja Unesco yrittivät estää padon rakentamisen, mutta se ei tuottanut tulosta. Tuleekin mieleen, että mikä on Unescon tehtävä? Ei tunnu olevan kovinkaan paljon sananvaltaa kyseisellä taholla. Itseltäni meni uskottavuus järjestön toimintaan. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun Unesco taipuu poliitikkojen ja rahan tahtoon. Onko tässä tapauksessa Unescon tehtävänä suojella vain omien työtekijöidensä etuja ja työpaikkoja?

Padon taakse kohoavan tekojärven pelätään uhkaavan alueen mikroilmastoa ja altistavan rypäleitä hometaudeille. Puhumattakaan siitä, mitä ilmastonmuutos ja eroosio ovat saaneet alueella aikaan jo ennen padon rakentamista.

Padon rakentamiseen käytettävät varat olisi voitu suunnata esim. aurinkoenergian hyödyntämiseksi, jota noilla kulmilla riittää. Sain kuulla alueella vieraillessani, että aurinkoenergiaa pystyttäisiin tuottamaan vaikka kuinka paljon, mutta esim Quinta da Faísca saa pitää vain tietyn määrän aurinkokennoja sähkön tuotantoa varten. Tila tuottaisi moninkertaisen määrän edullista aurinkoenergiaa, jos maan lait sen sallisivat.

Osoitteesta löytyy video, jossa Quinta das Murcasin viinitilan omistaja João Roquette kertoo lisää tilanteesta:
www.hs.fi/hstv/uutiset/Suurpato+suututtaa+vanhassa+viinilaaksossa/v1416460952111


Foz Tua
Kuva: skyscrapercity.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti